Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astrofizika

Fizičari osmislili eksperiment za pretvaranje svjetlosti u materiju

Fizičari osmislili eksperiment za pretvaranje svjetlosti u materiju
Shutterstock

Tim fizičara sa Sveučilišta Osaka i UC San Diego ostvario je značajan napredak u primjeni Einsteinove poznate jednadžbe E = mc^2, koja povezuje energiju (E) i masu (m) s brzinom svjetlosti (c). Njihova istraživanja koriste lasersku tehnologiju za induciranje sudara fotona, što bi teorijski moglo dovesti do stvaranja materije, posebno parova elektrona i pozitrona. Pozitroni su fascinantni jer predstavljaju antičestice elektrona, a u ovom kontekstu, mogli bi se ubrzati korištenjem električnog polja lasera za proizvodnju snopa pozitrona.

Ovo otkriće ima dalekosežne implikacije. Ne samo da pruža uvid u fundamentalne odnose između energije i mase, što je ključno za razumijevanje temeljnih načela fizike, već otvara i vrata za inovativne eksperimentalne pristupe u kvantnoj fizici. Mogućnost stvaranja materije iz svjetlosti predstavlja revolucionaran koncept koji bi mogao imati različite primjene, od temeljnih istraživanja u fizici čestica do potencijalnih tehnoloških inovacija. Objava njihovih rezultata u časopisu Physical Review Letters dodatno naglašava važnost i ugled ovog istraživanja.

Ova studija ne samo da doprinosi teoretskom razumijevanju, već također naglašava praktične aspekte Einsteinove jednadžbe, demonstrirajući mogućnosti koje se otvaraju kada se teoretska fizika primjenjuje u stvarnom, eksperimentalnom okruženju. Uz to, istraživanje potiče razvoj i unapređenje laserske tehnologije, što je ključno za napredak u mnogim znanstvenim i industrijskim područjima. Istraživački timovi koji rade na ovakvim projektima ne samo da doprinose znanstvenoj zajednici, već i postavljaju temelje za buduće inovacije koje bi mogle transformirati kako razumijemo svemir, tako i način na koji koristimo tehnologiju u našim svakodnevnim životima.

Alexey Arefiev, fizičar s UC San Diego i suautor istaknutog istraživanja, izrazio je svoj optimizam vezan za praktičnu primjenu njihovog prijedloga u stvarnom svijetu. U izjavi za Sveučilište u Osaki, Arefiev je naglasio da je njihov koncept eksperimentalno izvediv, koristeći se trenutno dostupnim intenzitetima lasera. Korištenjem simulacija, tim je testirao razne eksperimentalne postavke i identificirao jednu posebno obećavajuću, koja koristi foton-fotonski kolajder. Taj kolajder primjenjuje Breit-Wheelerov proces, uništavajući gama-zrake za stvaranje parova elektron-pozitron.

Ovo istraživanje ima značajan doprinos ne samo u području fizike čestica, već i u astrofizici. Zanimljivo je kako se povezuje s drugim istraživanjima, poput onog iz 2021. godine, koje sugerira da bi jezgre neutronskih zvijezda, ekstremno guste strukture nastale u kasnim fazama života zvijezda, mogle biti mjesta sličnih fenomena. U tim uvjetima, gdje se zvijezde rađaju i umiru, mogla bi se odvijati pretvorba čestica tamne tvari u fotone, pružajući uvid u neke od najdubljih misterija svemira.

Ovo istraživanje otvara vrata za nove pristupe u razumijevanju i istraživanju svemira, pružajući priliku da se složeni kosmički procesi istraže i u laboratorijskim uvjetima. Ovakav napredak u eksperimentalnoj fizici i astrofizici ne samo da povećava naše razumijevanje svemira, već i pokazuje kako teoretski koncepti mogu biti primijenjeni u praktičnim, stvarnim eksperimentima.

Pulsari, koji su u biti brzo rotirajuće neutronske zvijezde, predstavljaju jedno od najintrigantnijih područja u astrofizici. Svojim iznimnim svojstvima, kao što su sposobnost rotiranja tisuće puta u sekundi i emisija gama zraka, te posjedovanjem nekih od najjačih magnetskih polja u svemiru, pulsari su prema NASA-i idealni kandidati za proučavanje fenomena kao što je generiranje materije iz svjetlosti. Visokoenergetsko okruženje pulsara pruža jedinstvenu priliku za istraživanje ekstremnih uvjeta koji vladaju u svemiru.

Pulsari su također izuzetno vrijedni u kontekstu mjerenja gravitacijskih valova. Nedavna istraživanja koja su se bavila pulsarskim vremenskim nizovima dala su naslutiti prvi uvid u pozadinu gravitacijskih valova, što predstavlja kontinuirani šum gravitacijskih valova koji suptilno mijenjaju prostor-vrijeme. Ovakva otkrića doprinose našem dubljem razumijevanju svemira i njegovih temeljnih zakona.

Unatoč izazovima u izravnom promatranju unutrašnjosti pulsara, fizičari mogu stvoriti simulacije u laboratorijskim uvjetima kako bi bolje razumjeli ove zagonetne objekte. Vjačeslav Lukin, programski direktor Nacionalne zaklade za znanost, istaknuo je važnost istraživanja pulsara u laboratorijskom okruženju za otkrivanje tajni svemira. Napredak u razvoju snažnih laserskih postrojenja dodatno pojačava potencijal budućih istraživanja u ovoj oblasti.

Eksperimenti s pulsarima i sličnim astrofizičkim fenomenima omogućuju nam da bolje shvatimo složenu prirodu svemira i njegov sastav. Provodeći takve eksperimente, znanstvenici mogu približiti neke od najudaljenijih i najmisterioznijih aspekata svemira našem razumijevanju, otvarajući nove horizonte u našem traganju za znanjem o svemiru. Ovo istraživačko područje stoga predstavlja ključni sljedeći korak u razvoju astrofizike i fundamentalne fizike.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...