Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Alergija ili prehlada kod djece?

Foto: Shutterstock

Posljednjih nekoliko tjedana moj sin stalno kiše i neprestano mu curi nos.  Kako mogu znati ima li alergiju ili je samo prehlađen? 
– zabrinuta mama

Sezonske alergije i obična prehlada mogu biti toliko slične da je ponekad teško reći o čemu je riječ. Ali, ako pažljivo promatrate možete shvatiti što se zapravo događa.

Postavite sebi ova pitanja kako bi shvatili je li riječ o prehladi ili alergiji:

  1. Jesu li se godišnja doba promijenila? Ako je odgovor da, vjerojatno se radi o alergiji. Sezonske alergije dolaze u isto vrijeme svake godine i pod istim uvjetima (na primjer, kada listovi počnu padati u jesen ili biljke počinju cvjetati u proljeće). Simptomi alergije kao što su kihanje ili curenje nosa odgovor su tijela na udisanje alergena u zraku (poput biljnog peluda ili spore plijesni). S druge strane, prehlade uzrokuju virusi koji se mogu pojaviti u bilo kojem okruženju, u bilo koje doba godine, ali su najčešći u zimskim mjesecima.
  1. Jesu li se simptomi iznenada pojavili? Ako je odgovor da, to može biti alergija. Još jedan znak da se možda radi o sezonskoj alergiji je ako se simptomi pojavljuju iznenada i traju dugo. Simptomi hladnoće nastupaju postupno i obično nestaju u roku od 7 do 10 dana, ali alergije traju sve dok je netko izložen alergenu, a to može biti tjednima ili mjesecima.
  2. Ima li dijete suzne oči i potrebu da ih češe? Ako je odgovor da, vjerojatno se radi o alergiji. Mnoga djeca s alergijama dobivaju taj simptom kada alergen uzrokuje upalu konjunktive (prozirna membrana koja pokriva unutarnji kapak i očnu jabučicu).
  3. Postoji li groznica? Ako je odgovor da, najvjerojatnije se radi o prehladi. Simptomi alergije nikada nisu popraćeni temperaturom, a ponekad su nisu ni prehlade.
  4. Žuti ili zeleni nosni iscjedak? Ako je odgovor da, vjerojatno je prehlada.

Ako mislite da vaše dijete ima alergiju, razgovarajte s njegovim liječnikom. Izloženost životinjama, dimu, peludi, prašini, hrani, samo su neke od stvari koje mogu izazvati alergije. Prepoznavanje i uklanjanje uzroka može pomoći u sprječavanju simptoma alergije.

Napravite alergo test. Testiranje se može obaviti na koži (gdje se alergen stavlja pod kožu kako bi se provjerio odgovor tijela) ili testom krvi.

Možda će vas zanimati

Psihologija

U današnjem ubrzanom i konkurencijskom svijetu, samopouzdanje postaje ključan faktor u razvoju svakog djeteta. Kako bismo pomogli našim najmlađima u izgradnji jake samosvijesti i...

Društvene znanosti

Broj novorođene djece u Kataloniji porastao je za 16% devet mjeseci nakon što je nogometni klub Barcelona 2009. godine osvojio tri najvažnija nogometna trofeja,...

Biologija

Čini se kao neko praznovjerje priča da su bebe začete u određeno doba godine zdravije od onih začetih tijekom nekog drugog razdoblja. Međutim, znanstvenici...

Oboljenja i poremećaji

U Švedskoj svaka osoba nosi jedinstveni osobni broj. Svaki posjet liječniku i svaki recept se elektronski zavodi u nacionalnim bazama podataka. Od 2001. godine...