Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Anegdote Alberta Einsteina

anegdote

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li znali za ove zanimljive anegdote iz njegovog života? Vjerujemo da su anegdote bile vrlo česta pojava u životu Einsteina , a u nastavku vam donosimo 5 anegdota iz njegovog života.

Anegdota 1:

Tijekom vožnje u vlaku kondukter je tražio voznu kartu od putnika utonulog u misli. Ovaj ju je nervozno tražio po džepovima i postajao sve nervozniji.

Kondukter mu tada kaže: “Ali profesore Einstein, ja znam tko ste vi i jasno mi je da me ne želite prevariti i da ste kupili voznu kartu. Nemojte se zato uzrujavati, priznat ću vam kao da imate kartu.” Einstein mu odgovori: “Ali gospodine, ne uzrujavam se zato jer bih se vas bojao, nego zato jer na karti piše kuda putujem, a sada pojma nemam gdje trebam sići s vlaka.”

Anegdota 2:

Šeće jednog dana zamišljeni Einstein livadom, dođe do rječice i počne je prelaziti preko uskog brvna, ne vidjevši da je istodobno s druge strane prema njemu krenuo jedan debeli čovjek. Na sredini brvna susretne se s debelim gospodinom, koji se pohvalivši da je mesar kaže: “Ja se ne mičem glupljem od sebe.” Einstein se bez riječi okrene i vrati natrag na obalu i kada je debeli gospodin prolazio kraj njega, Einstein mu vikne: “Ali ja da!”

Anegdota 3:

Pozove jednom belgijska kraljica u privatnu posjetu Einsteina koji je tada boravio u Belgiji. Kraljičin vozač čekao je na željezničkoj stanici vlak kojim je trebao stići prof. Einstein. No kada je vlak stigao, izašao je samo jedan putnik, nehajno odjeven i s violinom u ruci. Nitko nije došao tko bi izgledao kao ugledni profesor te se vozač vratio u dvor i izvijestio kraljicu da Einsteina nema. Pola sata kasnije na vrata dvora stigao je violinist nehajnog izgleda. Bio je to Einstein, neobično ponosan na svoje violinističko umijeće, koji je došao kraljici uvjeren da ona želi da joj svira.

Anegdota 4:

Einstein je godinama sudjelovao u intezivnoj političkoj kampanji za osnivanje države Izrael, idući u SAD od mjesta do mjesta, držeći plamteće političke govore, a kad mu je nakon osnivanja države Izrael ponuđeno da bude prvi predsjednik za to nije imao nikakvog interesa.

Anegdota 5:

Bio je i veliki borac za ljudska prava i ulagao u to mnogo vremena i truda. Kada ga je na Kaiser-Wilhelm institutu u Berlinu jedan student prava koji je studirao u Parizu, inače sin Stjepana Radića, zamolio za razgovor, Einstein je spremno pristao i u detalje se zanimao za nepovoljan položaj hrvatskih intelektualaca u tadašnjoj Jugoslaviji. Razgovor je trajao gotovo cijeli dan. Nakon toga Einstein je napisao oštar protest protiv politički motiviranog ubojstva dr. M. Šufflaya u Zagrebu i uputio ga Ligi naroda u New Yorku. Protest je potpisao i njegov kolega, slavni književnik Heinrich Mann. Tekst tog pisma spada među najveće komplimente ikad upućene Hrvatskoj.

2 komentara

2 Comments

 1. martina

  26 veljače, 2013 u 6:28 pm

  anegdota 3 je baš cool!!!!!

 2. Bane

  22 veljače, 2020 u 3:39 am

  To su one koje su pisali njegov odvjetnik i tajnica nakon njegove smrti – kao i većinu njegovih poučnih izjava što danas možete naći po internetu?
  On praktički svojoj obitelji nije ostavio ništa, već je sve nasledio odvjetnik i tajnica. Godinama nakon smrti su živili na njegovoj slavi neprekidno “otkrivajući” njegove izjave, skrivene zapise i neobjavljene anegdote. Zapravo su ih sami pisali.
  Na slici simpatičan, da ga vodiš doma, u stvarnosti je bio poprilični ohol čovjek.
  No, sve to guta društvo snova, što je priča bolja, utom bolje!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Životopisi velikana

Jedan od najpoznatijih znanstvenika Albert Einstein je svjetsku slavu stekao zbog svoje teorije relativnosti, ali malo je poznato da je ovaj fizičar razmišljao i...

Astrofizika

Einsteinova teorija o gravitacijskim valovima stara 100 godina dokazana je kao točna, a to revolucionarno otkriće nagrađeno je Nobelovom nagradom za fiziku 2017. godine....

Astrofizika

Gravitacijski valovi u zadnje vrijeme se vrlo često spominju u vijestima. Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena je prije dva tjedna trojici vodećih znanstvenika koji...

Astrofizika

Nobelova nagrada za fiziku 2017. dodijeljena je trima znanstvenicima zbog njihovih otkrića oko gravitacijskih valova. Švedska Kraljevska akademija znanosti u utorak je najavila da...