Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Arheološka otkrića bacaju novo svjetlo na život u Isusovo doba

Izraelski Zavod za očuvanje spomeničke baštine u nedjelju je predstavio više desetaka predmeta iz I. stoljeća otkrivenih na području Jeruzalema i Galileje, koji povjesničarima omogućuju da doznaju više o životu stanovništva u Isusovo doba, kazao je dužnosnik Zavoda.

Među predmetima pronađenim na području Jeruzalema i Galileje gdje je po tradiciji živio Isus, izložene su razne posude, kuhinjski pribor, nakit, ostaci preše za vino, kosti i kosturnice s natpisima na hebrejskom te čavli koji su služili za razapinjanje.

Sada s velikom točnošću možemo opisati svakodnevan život stanovnika u tom razdoblju. Doznat ćemo više o prehrambenim navikama, o putovanjima, o pogrebnim obredima, o tome na koji su se način obavljali porode…, objasnio je direktor Odjela za arheologiju Gideon Avni.

Uspjeli smo pronaći poveznicu koja nam omogućuje da bolje shvatimo život kakav su vodili Isus i njegovi suvremenici. Svakog tjedna otkrivamo nove informacije koje nam približavaju to razdoblje, objasnio je. Na kosturnicama smo otkrili imena stvarnih osoba zahvaljujući napisima iz onog razdoblja, kazao je profesor Avni.

Zavod za očuvanje spomeničke baštine čuva više od milijun predmeta otkrivenih tijekom iskopavanja, a svake godine stiže više od 40.000 novih s oko 300 okolnih arheoloških nalazišta. Nama je važno precizno objasniti i shvatiti način života u Isusovo doba, od njegova rođenja do smrti, objasnio je arheolog.

Zaposlenici Zaklade predstavili su i kovanice iz bizantskog razdoblja koje su nedavno otkrivene među ostacima jedne zgrade blizu Jeruzalema. U njoj su privremeno boravili kršćanski hodočasnici. Devet kovanica koje datiraju iz IV. i VII. stoljeća bilo je skriveno u zidu, kao da ih je vlasnik pokušao skriti, kazala je arheologinja Annette Landes-Nagar. To je dokaz o perzijskoj invaziji krajem bizantskog razdoblja, koja je rezultirala odlaskom kršćana odande, objasnila je.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Neandertalci su naši najbliži izumrli rođaci, s kojima smo bili u kontaktu tisućama godina do njihovog nestanka prije 40.000 godina. Unatoč tome što su...

Arheologija i paleontologija

Istraživači su otkrili posmrtne ostatke najstarije žrtve napada morskog psa koji su stari oko 3.000 godina. Stručnjaci sa Sveučilišta Oxford su do otkrića došli...

Arheologija i paleontologija

Pivovara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva

Arheologija i paleontologija

Rezultati se temelje na istraživanju pećine Chiquihuite koja se nalazi u centralnom Meksiku.