Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Arheološka otkrića bacaju novo svjetlo na život u Isusovo doba

Izraelski Zavod za očuvanje spomeničke baštine u nedjelju je predstavio više desetaka predmeta iz I. stoljeća otkrivenih na području Jeruzalema i Galileje, koji povjesničarima omogućuju da doznaju više o životu stanovništva u Isusovo doba, kazao je dužnosnik Zavoda.

Među predmetima pronađenim na području Jeruzalema i Galileje gdje je po tradiciji živio Isus, izložene su razne posude, kuhinjski pribor, nakit, ostaci preše za vino, kosti i kosturnice s natpisima na hebrejskom te čavli koji su služili za razapinjanje.

Sada s velikom točnošću možemo opisati svakodnevan život stanovnika u tom razdoblju. Doznat ćemo više o prehrambenim navikama, o putovanjima, o pogrebnim obredima, o tome na koji su se način obavljali porode…, objasnio je direktor Odjela za arheologiju Gideon Avni.

Uspjeli smo pronaći poveznicu koja nam omogućuje da bolje shvatimo život kakav su vodili Isus i njegovi suvremenici. Svakog tjedna otkrivamo nove informacije koje nam približavaju to razdoblje, objasnio je. Na kosturnicama smo otkrili imena stvarnih osoba zahvaljujući napisima iz onog razdoblja, kazao je profesor Avni.

Zavod za očuvanje spomeničke baštine čuva više od milijun predmeta otkrivenih tijekom iskopavanja, a svake godine stiže više od 40.000 novih s oko 300 okolnih arheoloških nalazišta. Nama je važno precizno objasniti i shvatiti način života u Isusovo doba, od njegova rođenja do smrti, objasnio je arheolog.

Zaposlenici Zaklade predstavili su i kovanice iz bizantskog razdoblja koje su nedavno otkrivene među ostacima jedne zgrade blizu Jeruzalema. U njoj su privremeno boravili kršćanski hodočasnici. Devet kovanica koje datiraju iz IV. i VII. stoljeća bilo je skriveno u zidu, kao da ih je vlasnik pokušao skriti, kazala je arheologinja Annette Landes-Nagar. To je dokaz o perzijskoj invaziji krajem bizantskog razdoblja, koja je rezultirala odlaskom kršćana odande, objasnila je.

4 komentara

4 Comments

 1. Siniša Milinović Sinko

  24 ožujka, 2017 u 12:34 pm

  Cca 2000 godina traje igra sakrivača,,, Isus se nije krio, niti magarac bio… Magarci su oni koji ga još uvek traže…

  • Mirjana Rivic

   24 ožujka, 2017 u 11:23 pm

   Mladi gospodine, ako se Vaš komentar odnosi na gore navedeni članak onda ga ili niste pročitali ili niste pročitano razumjeli. Pa budite tako dobri i u ovo korizmeno vrijeme ne nazivajte ljude magarcima.

 2. Marijan Milinović

  25 ožujka, 2017 u 1:52 am

  Zivot kako je navodno vodio isus al najvjerojatnije osoba tog doba na tom mjestu

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Arheolozi su otkrili tri drvena lijesa u gradu Luksoru na jugu Egipta stara oko 3500 godina, objavilo je u srijedu egipatsko ministarstvo za starine. Za otkriće...

Arheologija i paleontologija

Drveni ulomak koji katolici štuju kao dio Isusove kolijevke vraća se u Betlehem nakon što se u Rimu čuvao 1400 godina.  Kustodija Svete Zemlje,...

Arheologija i paleontologija

Velika zbirka mumificiranih životinja pronađenih u Sakari, drevnoj egipatskoj nekropoli blizu Kaira, prvi put je predstavljena javnosti na izložbi otvorenoj u subotu. Areholozi su...

Fizika

Ne morate biti Isus, samo trebate imati pravu vodu.

Oglašavanje