Connect with us

Znanost

Izvor: HINA/T.V.

Arheologija i paleontologija

Arheološka otkrića bacaju novo svjetlo na život u Isusovo doba


Izraelski Zavod za očuvanje spomeničke baštine u nedjelju je predstavio više desetaka predmeta iz I. stoljeća otkrivenih na području Jeruzalema i Galileje, koji povjesničarima omogućuju da doznaju više o životu stanovništva u Isusovo doba, kazao je dužnosnik Zavoda.

Među predmetima pronađenim na području Jeruzalema i Galileje gdje je po tradiciji živio Isus, izložene su razne posude, kuhinjski pribor, nakit, ostaci preše za vino, kosti i kosturnice s natpisima na hebrejskom te čavli koji su služili za razapinjanje.

Sada s velikom točnošću možemo opisati svakodnevan život stanovnika u tom razdoblju. Doznat ćemo više o prehrambenim navikama, o putovanjima, o pogrebnim obredima, o tome na koji su se način obavljali porode…, objasnio je direktor Odjela za arheologiju Gideon Avni.

Uspjeli smo pronaći poveznicu koja nam omogućuje da bolje shvatimo život kakav su vodili Isus i njegovi suvremenici. Svakog tjedna otkrivamo nove informacije koje nam približavaju to razdoblje, objasnio je. Na kosturnicama smo otkrili imena stvarnih osoba zahvaljujući napisima iz onog razdoblja, kazao je profesor Avni.

Zavod za očuvanje spomeničke baštine čuva više od milijun predmeta otkrivenih tijekom iskopavanja, a svake godine stiže više od 40.000 novih s oko 300 okolnih arheoloških nalazišta. Nama je važno precizno objasniti i shvatiti način života u Isusovo doba, od njegova rođenja do smrti, objasnio je arheolog.

Zaposlenici Zaklade predstavili su i kovanice iz bizantskog razdoblja koje su nedavno otkrivene među ostacima jedne zgrade blizu Jeruzalema. U njoj su privremeno boravili kršćanski hodočasnici. Devet kovanica koje datiraju iz IV. i VII. stoljeća bilo je skriveno u zidu, kao da ih je vlasnik pokušao skriti, kazala je arheologinja Annette Landes-Nagar. To je dokaz o perzijskoj invaziji krajem bizantskog razdoblja, koja je rezultirala odlaskom kršćana odande, objasnila je.

Tražili ste na googlu:

otkrili mjesto gdje je isus živio

4 komentara

4 Comments

 1. Siniša Milinović Sinko

  ožujak 24, 2017 kod 12:34 pm

  Cca 2000 godina traje igra sakrivača,,, Isus se nije krio, niti magarac bio… Magarci su oni koji ga još uvek traže…

  • Mirjana Rivic

   ožujak 24, 2017 kod 11:23 pm

   Mladi gospodine, ako se Vaš komentar odnosi na gore navedeni članak onda ga ili niste pročitali ili niste pročitano razumjeli. Pa budite tako dobri i u ovo korizmeno vrijeme ne nazivajte ljude magarcima.

 2. Marijan Milinović

  ožujak 25, 2017 kod 1:52 am

  Zivot kako je navodno vodio isus al najvjerojatnije osoba tog doba na tom mjestu

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh