Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Buka tijekom spavanja utječe na plodnost muškaraca

Loše vijesti iz Seula.

Foto: Pixabay

Južnokorejski znanstvenici su proveli istraživanje koje sugerira da izloženost buci tijekom spavanja ima negativan utjecaj na plodnost muškaraca, što je i objavljeno u stručnom časopisu Environmental Pollution.

Znanstvenici sveučilišta u Seulu smatraju kako izloženost buci u tijeku sna može donijeti kronični stresni učinak na organizam i tako reducirati plodnost.

U provedenoj studiji su korišteni podaci od oko 206000 ispitanika koji s bili u dobi od 20 do 59 godina. Izloženost buci se računala temeljem adrese sudionika istraživanja i podataka nacionalnog sustava podataka o buci.

Podaci prikupljani čak 8 godina pokazali su kako je oko ispitanih 3.300 muškaraca dobilo dijagnozu neplodnosti. Nakon prilagodbe podataka za čimbenike kao što su dob, dohodak, pušenje i indeks tjelesne mase (BMI) došlo se do toga da su muškarci koji su po noći bili izloženi buci višoj od 55 decibela – prosječno imali 14% veći rizik za neplodnost kao dijagnozu.

Riječ je o buci, poput primjerice, one koju proizvodi klimatizacijski uređaj. Neka ranija istraživanja koja su bila provedena na ženama povezala su izloženost buci s povećanjem rizika za spontani pobačaj i preuranjeni porod.

Dr. James Nodler iz Houstona koji nije bio uključen u nova istraživanja pojasnio je rezultate koji mu se čine logičnima: “To je u osnovi zaštitna značajka naših tijela – ako smo pod teškim stresom, onda nije vrijeme da se reproduciramo”. Nodler je objasnio da kronična buka u spavaćoj sobi može poremetiti oslobađanje hormona poznatog kao GnRH (hormon koji oslobađa gonadotropin), a koji aktivira oslobađanje drugih hormona važnih za plodnost. Dodao je kako bi sljedeće istraživanje na tu temu trebalo mjeriti razinu hormona muškaraca u bučnijim sobama i onima u tišim te ih potom uspoređivati.

Iako je potrebno još studija koje bi potvrdile ove rezultate znanstvenici preporučuju da muškarci zabrinuti za svoju plodnost zadrže nižu razinu buke u spavaćoj sobi, kao i da prakticiraju dobre mjere „higijene spavanja”. To uključuje izbjegavanje televizora ili bilo kojeg drugog zaslona dok su u krevetu. To ne bi samo potencijalno pogodovalo plodnosti, nego i općem zdravlju.

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Činjenica je da danas sve više ljudi pati od nekog oblika nesanice. Očistiti um od svakodnevnih briga i obveza postaje sve teže, pogotovo u...

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...

Biologija

U nekim slučajevima, mali broj spermija može biti izvor problema i ponekad se može ispraviti smanjenjem broja ejakulacija kako bi se osiguralo da svako...

Zdravlje i Medicina

Tinejdžeri su zdraviji i uspješniji ako nastava počinje kasnije. To je, ukratko, zaključak jedne studije objavljene u časopisu Science Advances. Napredni Seattle i nastava koja počinje...