Connect with us

Znanost

Buka tijekom spavanja utječe na plodnost muškaraca

Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Buka tijekom spavanja utječe na plodnost muškaraca

Loše vijesti iz Seula.

Južnokorejski znanstvenici su proveli istraživanje koje sugerira da izloženost buci tijekom spavanja ima negativan utjecaj na plodnost muškaraca, što je i objavljeno u stručnom časopisu Environmental Pollution.

Znanstvenici sveučilišta u Seulu smatraju kako izloženost buci u tijeku sna može donijeti kronični stresni učinak na organizam i tako reducirati plodnost.

U provedenoj studiji su korišteni podaci od oko 206000 ispitanika koji s bili u dobi od 20 do 59 godina. Izloženost buci se računala temeljem adrese sudionika istraživanja i podataka nacionalnog sustava podataka o buci.

Podaci prikupljani čak 8 godina pokazali su kako je oko ispitanih 3.300 muškaraca dobilo dijagnozu neplodnosti. Nakon prilagodbe podataka za čimbenike kao što su dob, dohodak, pušenje i indeks tjelesne mase (BMI) došlo se do toga da su muškarci koji su po noći bili izloženi buci višoj od 55 decibela – prosječno imali 14% veći rizik za neplodnost kao dijagnozu.

Riječ je o buci, poput primjerice, one koju proizvodi klimatizacijski uređaj. Neka ranija istraživanja koja su bila provedena na ženama povezala su izloženost buci s povećanjem rizika za spontani pobačaj i preuranjeni porod.

Dr. James Nodler iz Houstona koji nije bio uključen u nova istraživanja pojasnio je rezultate koji mu se čine logičnima: “To je u osnovi zaštitna značajka naših tijela – ako smo pod teškim stresom, onda nije vrijeme da se reproduciramo”. Nodler je objasnio da kronična buka u spavaćoj sobi može poremetiti oslobađanje hormona poznatog kao GnRH (hormon koji oslobađa gonadotropin), a koji aktivira oslobađanje drugih hormona važnih za plodnost. Dodao je kako bi sljedeće istraživanje na tu temu trebalo mjeriti razinu hormona muškaraca u bučnijim sobama i onima u tišim te ih potom uspoređivati.

Iako je potrebno još studija koje bi potvrdile ove rezultate znanstvenici preporučuju da muškarci zabrinuti za svoju plodnost zadrže nižu razinu buke u spavaćoj sobi, kao i da prakticiraju dobre mjere „higijene spavanja”. To uključuje izbjegavanje televizora ili bilo kojeg drugog zaslona dok su u krevetu. To ne bi samo potencijalno pogodovalo plodnosti, nego i općem zdravlju.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh