Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Buka tijekom spavanja utječe na plodnost muškaraca

Loše vijesti iz Seula.

Foto: Pixabay

Južnokorejski znanstvenici su proveli istraživanje koje sugerira da izloženost buci tijekom spavanja ima negativan utjecaj na plodnost muškaraca, što je i objavljeno u stručnom časopisu Environmental Pollution.

Znanstvenici sveučilišta u Seulu smatraju kako izloženost buci u tijeku sna može donijeti kronični stresni učinak na organizam i tako reducirati plodnost.

U provedenoj studiji su korišteni podaci od oko 206000 ispitanika koji s bili u dobi od 20 do 59 godina. Izloženost buci se računala temeljem adrese sudionika istraživanja i podataka nacionalnog sustava podataka o buci.

Podaci prikupljani čak 8 godina pokazali su kako je oko ispitanih 3.300 muškaraca dobilo dijagnozu neplodnosti. Nakon prilagodbe podataka za čimbenike kao što su dob, dohodak, pušenje i indeks tjelesne mase (BMI) došlo se do toga da su muškarci koji su po noći bili izloženi buci višoj od 55 decibela – prosječno imali 14% veći rizik za neplodnost kao dijagnozu.

Riječ je o buci, poput primjerice, one koju proizvodi klimatizacijski uređaj. Neka ranija istraživanja koja su bila provedena na ženama povezala su izloženost buci s povećanjem rizika za spontani pobačaj i preuranjeni porod.

Dr. James Nodler iz Houstona koji nije bio uključen u nova istraživanja pojasnio je rezultate koji mu se čine logičnima: “To je u osnovi zaštitna značajka naših tijela – ako smo pod teškim stresom, onda nije vrijeme da se reproduciramo”. Nodler je objasnio da kronična buka u spavaćoj sobi može poremetiti oslobađanje hormona poznatog kao GnRH (hormon koji oslobađa gonadotropin), a koji aktivira oslobađanje drugih hormona važnih za plodnost. Dodao je kako bi sljedeće istraživanje na tu temu trebalo mjeriti razinu hormona muškaraca u bučnijim sobama i onima u tišim te ih potom uspoređivati.

Iako je potrebno još studija koje bi potvrdile ove rezultate znanstvenici preporučuju da muškarci zabrinuti za svoju plodnost zadrže nižu razinu buke u spavaćoj sobi, kao i da prakticiraju dobre mjere „higijene spavanja”. To uključuje izbjegavanje televizora ili bilo kojeg drugog zaslona dok su u krevetu. To ne bi samo potencijalno pogodovalo plodnosti, nego i općem zdravlju.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...