Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Ekologija i okoliš

Ćelavost je povezana sa zagađenjem zraka

Evo kako čestice zagađenog zraka smanjuju razinu proteina za rast kose

Ćelavost i njezini točni uzroci nikad nisu bili kristalno jasni. Iako znanstvenici drže gene ključnim uzrokom, postoje i okolišni faktori.

Gubitak kose pogađa prosječno dvije trećine muškaraca mlađih od 35 godina. Poslije navršenih 50. godina gotovo 85% muškaraca gubi znatnu količinu kose. Žene se isto susreću s tim problemom, iako u manjoj mjeri.

Zagađenje kao okidač

Nova studije zagađenje promatra kao potencijalni pokretač gubitka kose. Rasvjetljava i potencijalni mehanizam koji objašnjava kako zagađenje zraka uzrokuje ćelavost.

Hyuk Chul Kwon iz  korejskog “Future Science Research Centre” glavni je autor studije predstavljene na kongresu Europske akademije za dermatologiju i venerologiju (EADV).

Rad, naslovljen “Utjecaji čestica na kožne papile kod ljudi”, bavi se efektom takozvanih čestica na stanice u dnu folikula dlake. Te stanice se zovu dermalnim papilarnim stanicama humanih folikula (HFDPC).

“Čestice- zagađivači” su izraz koji opisuje mješavinu čvrstih čestica i sitnih kapljica tekućine. Načinjene su od različitih kemikalija koje ljudi mogu udisati. Neke od tih čestica predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje.

Prašina i dizel

U novoj studiji su Kvon i njegove kolege izložili su HFDPC-ove česticama prašine i dizela.

Nakon 24 sata je tim vršio analize kako bi ispitao razinu nekoliko proteina nakon izlaganja česticama. Analiza je razotkrila kako je izloženost zagađivačima iz zraka snizila razinu beta-katenina. U pitanju je protein ključan za rast kose.

Pored toga, čestice prašine i dizela snižavaju razinu drugih proteina koji određuju rast i zadržavanje kose. Ti proteini su ciklin D1, ciklin E i CDK2. Što je u analizi bilo više zagađenja, to je razina ovih protein više i opadala.

“Iako je veza između zagađenja zraka i ozbiljnih bolesti poput raka, kronične opstruktivne bolesti pluća i kardiovaskularnih bolesti dobro uspostavljena, malo je istraživanja o utjecaju čestica na ljudsku kožu i kosu. Naša studija objašnjava način djelovanja zagađivača iz zraka na HFDPC. Pokazuje kako najčešći zagađivači zraka dovode do gubitka kose”, pojašnjava Kwon.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh