Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ćelavost je povezana sa zagađenjem zraka

Evo kako čestice zagađenog zraka smanjuju razinu proteina za rast kose

Ćelavost i njezini točni uzroci nikad nisu bili kristalno jasni. Iako znanstvenici drže gene ključnim uzrokom, postoje i okolišni faktori.

Gubitak kose pogađa prosječno dvije trećine muškaraca mlađih od 35 godina. Poslije navršenih 50. godina gotovo 85% muškaraca gubi znatnu količinu kose. Žene se isto susreću s tim problemom, iako u manjoj mjeri.

Zagađenje kao okidač

Nova studije zagađenje promatra kao potencijalni pokretač gubitka kose. Rasvjetljava i potencijalni mehanizam koji objašnjava kako zagađenje zraka uzrokuje ćelavost.

Hyuk Chul Kwon iz  korejskog “Future Science Research Centre” glavni je autor studije predstavljene na kongresu Europske akademije za dermatologiju i venerologiju (EADV).

Rad, naslovljen “Utjecaji čestica na kožne papile kod ljudi”, bavi se efektom takozvanih čestica na stanice u dnu folikula dlake. Te stanice se zovu dermalnim papilarnim stanicama humanih folikula (HFDPC).

“Čestice- zagađivači” su izraz koji opisuje mješavinu čvrstih čestica i sitnih kapljica tekućine. Načinjene su od različitih kemikalija koje ljudi mogu udisati. Neke od tih čestica predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje.

Prašina i dizel

U novoj studiji su Kvon i njegove kolege izložili su HFDPC-ove česticama prašine i dizela.

Nakon 24 sata je tim vršio analize kako bi ispitao razinu nekoliko proteina nakon izlaganja česticama. Analiza je razotkrila kako je izloženost zagađivačima iz zraka snizila razinu beta-katenina. U pitanju je protein ključan za rast kose.

Pored toga, čestice prašine i dizela snižavaju razinu drugih proteina koji određuju rast i zadržavanje kose. Ti proteini su ciklin D1, ciklin E i CDK2. Što je u analizi bilo više zagađenja, to je razina ovih protein više i opadala.

“Iako je veza između zagađenja zraka i ozbiljnih bolesti poput raka, kronične opstruktivne bolesti pluća i kardiovaskularnih bolesti dobro uspostavljena, malo je istraživanja o utjecaju čestica na ljudsku kožu i kosu. Naša studija objašnjava način djelovanja zagađivača iz zraka na HFDPC. Pokazuje kako najčešći zagađivači zraka dovode do gubitka kose”, pojašnjava Kwon.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Znanost

Prema podacima IQAir, švicarske tvrtke specijalizirane za praćenje kvalitete zraka, danas u prijepodnevnim satima, zrak u Zagrebu bio je najzagađeniji u svijetu. Odmah nakon...

Biologija

Znanstvenici su otkrili svojevrsni evolutivni paradoks. Radi se o muškarcima koji nastojeći izgledati što privlačnije zapravo umanjuju mogućnost ostvarenja potomstva . U pitanju je...

Zdravlje i Medicina

S gubitkom kose se susreće gotovo 50 % svih muškaraca nakon pedesete godine, a niski muškarci mogu imati povećani rizik da postanu ćelavi prerano....

Koncept koji je stvorila Lenka Petráková prikuplja otpad iz oceana i priprema ga za reciklažu

Oglašavanje