Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Ćelavost je povezana sa zagađenjem zraka

Evo kako čestice zagađenog zraka smanjuju razinu proteina za rast kose

Ćelavost i njezini točni uzroci nikad nisu bili kristalno jasni. Iako znanstvenici drže gene ključnim uzrokom, postoje i okolišni faktori.

Gubitak kose pogađa prosječno dvije trećine muškaraca mlađih od 35 godina. Poslije navršenih 50. godina gotovo 85% muškaraca gubi znatnu količinu kose. Žene se isto susreću s tim problemom, iako u manjoj mjeri.

Zagađenje kao okidač

Nova studije zagađenje promatra kao potencijalni pokretač gubitka kose. Rasvjetljava i potencijalni mehanizam koji objašnjava kako zagađenje zraka uzrokuje ćelavost.

Hyuk Chul Kwon iz  korejskog “Future Science Research Centre” glavni je autor studije predstavljene na kongresu Europske akademije za dermatologiju i venerologiju (EADV).

Rad, naslovljen “Utjecaji čestica na kožne papile kod ljudi”, bavi se efektom takozvanih čestica na stanice u dnu folikula dlake. Te stanice se zovu dermalnim papilarnim stanicama humanih folikula (HFDPC).

“Čestice- zagađivači” su izraz koji opisuje mješavinu čvrstih čestica i sitnih kapljica tekućine. Načinjene su od različitih kemikalija koje ljudi mogu udisati. Neke od tih čestica predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje.

Prašina i dizel

U novoj studiji su Kvon i njegove kolege izložili su HFDPC-ove česticama prašine i dizela.

Nakon 24 sata je tim vršio analize kako bi ispitao razinu nekoliko proteina nakon izlaganja česticama. Analiza je razotkrila kako je izloženost zagađivačima iz zraka snizila razinu beta-katenina. U pitanju je protein ključan za rast kose.

Pored toga, čestice prašine i dizela snižavaju razinu drugih proteina koji određuju rast i zadržavanje kose. Ti proteini su ciklin D1, ciklin E i CDK2. Što je u analizi bilo više zagađenja, to je razina ovih protein više i opadala.

“Iako je veza između zagađenja zraka i ozbiljnih bolesti poput raka, kronične opstruktivne bolesti pluća i kardiovaskularnih bolesti dobro uspostavljena, malo je istraživanja o utjecaju čestica na ljudsku kožu i kosu. Naša studija objašnjava način djelovanja zagađivača iz zraka na HFDPC. Pokazuje kako najčešći zagađivači zraka dovode do gubitka kose”, pojašnjava Kwon.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...