Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Da, putovanje kroz vrijeme je moguće – no, postoji kvaka

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme?

Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme priličnom brzinom, čak i ako ste kod kuće udobno zavaljeni u kauč. Postoji samo jedan problem, možete se kretati samo u jednom smjeru.

Još važnije pitanje je možemo li putovati prema prošlosti? Koliko znamo, ne. Nema poznatog mehanizma koji nam omogućuje da fizički prenesemo tvar ili informaciju iz sadašnjosti u prošlost.

Putovanje kroz vrijeme zahtijeva brzine veće od brzine svjetlosti, a nismo pronašli nikakav trag da je to moguće. Vrlo je malo vjerojatno da se putovanje do bilo koje proizvoljne točke u prostor-vremenu može dogoditi.

To bi moglo biti točno, iako pomalo razočaravajuće „zatvaranje slučaja“, ali postoje dva razloga zašto je važno razgovarati o putovanju kroz vrijeme. Prvo, putovanje kroz vrijeme bi bilo sjajno i mnogi bi to htjeli. Drugo, dobro je izazivati jednu od najvećih nepoznanica u fizici: vrijeme.

Što je vrijeme? Ne znamo. Zašto vrijeme ide samo u jednom smjeru? Ne znamo. Mora li se uvijek kretati naprijed? Možda, ali zapravo ne znamo. Je li vrijeme kontinuirano ili kvantificirano? Sačinjavaju li ga sitne ali konačne jedinice? Ne znamo. Ovo je stanje našeg neznanja o vremenu.

Relativnost nam daje (neku) nadu povratka u prošlost

Ovo neznanje ima posljedice za naše teorije. Jednom kada se formuliraju teorije, ljudi se vole s njima poigravati i gurati ih do granica. Crne rupe i Veliki prasak su nekada bile puke ideje iz teorije opće relativnosti. Može li se isto dogoditi putovanju kroz vrijeme? To je malo vjerojatno, ali postoje posebna rješenja koja nam omogućuju stvaranje područja gdje je moguće prevariti fizičku i kretati se brže od brzine svjetlosti.

Možete početi jednostavno i imati rješenje za zatvorene krivulje nalik vremenu. Možete putovati natrag u vremenu zato što je vrijeme petlja. Zamislite film Beskrajni dan (Groundhog Day) s malo više matematike. Alternativno, možete imati crvotočinu, most između dvije različite točke u prostoru i vremenu. Jedini problem je što oboje zahtijeva uvjete kojima nismo svjedočili u poznatom svemiru.

Drugo rješenje donosi malo više sile. Tehnički se možete kretati brže od svjetlosti tako da doslovno stisnete prostor-vrijeme na takav način da pokrijete velike udaljenosti u kratkim intervalima vremena. Ovo je princip iza Alcubierrovog modela WARP pogona. Ako ovo nije dovoljno ludo, još jedno rješenje koje omogućuje putovanje kroz vrijeme zahtijeva beskonačno dugi rotirajući cilindar.

Možete putovati unatrag ili unaprijed kroz vrijeme tako da se krećete oko njega. Dok se vrti, cilindar bi zakrivio prostor-vrijeme oko svoje osi i to bi omogućilo hipotetskom vremenskom stroju da putuje unatrag ili unaprijed kroz vrijeme slijedeći specifične staze oko objekta. Jedini potrebni uvjet je beskonačna duljina momentnog pola, a to je zapravo nemoguće. Još jednom, zapravo ne znamo kako pristupiti ijednom rješenju na realan način.

Kvantna mehanika drži nas u sadašnjosti

Nemaju sva područja fizike tako pozitivan pogled na putovanje kroz vrijeme. Relativnost se ne slaže s kvantnom mehanikom u mnogo pogleda, i ovo je jedan od njih. Gotovo svaki pokušaj stvaranja kvantnog vremenskog stroja završava kršenjem nekog ključnog principa teorije.

Neki znanstvenici su uspjeli riješiti jedan od problema putovanja kroz vrijeme, tzv. paradoks djeda. On opisuje situaciju u kojoj putujete kroz vrijeme kako biste ubili svog djeda i spriječili vlastito postojanje, što je paradoks, jer ako nikad niste postojali onda ne biste sada putovali kroz vrijeme. Rješenje šalje kvantne informacije (kubite) natrag u vremenu, ali u paralelnom svemiru, stvarajući kompleksni kvantni sustav, gdje kubit i postoji i ne postoji.

Postoji još nalaza iz kvantnog svijeta koji predlažu da je putovanje kroz vrijeme doista nemoguće. Istraživači su otkrili jezgru u obliku kruške koja krši neke prilično čvrste zakone temeljne fizike.

Ovi zakoni očekuju da fizika čestica bude simetrična pod određenim transformacijama. Primjerice, ako promijenite način na koji vaš sustav izgleda u posebnom zrcalu koje izokreće svaki vaš smjer, fizika čestica i dalje bi se trebala ponašati isto, to je tzv. zrcalna ili paritetna simetrija.

Isto ponašanje ako ju promatrate unatrag ili unaprijed u vremenu, to je simetrija vremena. Ili ako zamijenite materiju antimaterijom, simetrija naboja.

Ali jezgra u obliku kruške neće izgledati isto ako ju okrenete naopačke, a zatim zamijenite naprijed i natrag, i lijevo i desno. Također izgleda drugačije ako zamijenite materiju s antimaterijom.

Takva kršenja obično se riješe kombinacijom dviju simetrija (CP-simetrija, simetrija naboja i parnosti), ali ovo je jedan od rijetkih primjera gdje je prekršena CP-simetrija.

To implicira da je simetrija vremena (V) također prekršena. Dakle, samo kombiniranjem CPV to se može objasniti. Dakle, ovo kršenje se može riješiti samo ako vrijeme ima vrlo specifičan smjer.

Sve u svemu, nismo ništa mudriji

Sve u svemu, putovanje kroz vrijeme čini se prilično teškom i neurednom stvari. Ne možemo dokazati bez ikakve sumnje da je to nemoguće, ali nije baš da plivamo u dokazima koji sugeriraju da je to moguće. Očito, s nerazumijevanjem samog vremena, nedostaje nam veliki komad slagalice.

To ne znači da je istraživanje putovanja kroz vrijeme uzaludno, zapravo nam može pomoći da bolje razumijemo sadašnje teorije. No, budite kritični spram onih koji tvrde da su pronašli način putovanja u prošlost.

11 komentara

11 Comments

 1. Marko Ernješ

  29 studenoga, 2017 u 10:59 pm

  …Nije moguce nama…jedino ako smo ko neka vrsta necijeg projekta pa da moze vratiti unazad…ko kad pises partiju saha pa mos vratit do bilo kojeg poteza…previse filozofirate o glupostima a kaoticno zivite i odnosite se prema drugima uzasno…nema tu napretka do prve birtije a kamoli do nekog dostignuca…

 2. Vlatko Henč

  30 studenoga, 2017 u 11:08 am

  Sve više postajemo Bogovi.U prošlost se mozdaaa??? može ući.Jer u svemiru ostao trag čitanja puta zemlje koja je prošla u pravu uživanju po mliječnom putu.A budučnost..Kako tamo kad još nije ni prošla ni traga od mirisa..
  Sad je sve glupost..
  Kao Žir VERN..

 3. Tomislav Matanović

  30 studenoga, 2017 u 11:46 am

  To su gluposti.

 4. Brusa Gavitel

  30 studenoga, 2017 u 11:52 am

  Sve je moguce “u teoriji”

 5. Bane

  3 siječnja, 2020 u 6:02 am

  Dokaz za pokazati da putovanje u prošlost nije moguće je to da nitko nije došao iz budućnosti. Znanstveno, jednostavno, prosto.

 6. Goran

  5 siječnja, 2020 u 8:36 pm

  Putovanje kroz vrijeme nije moguće… Evo npr… Ako odem u budućnost, ne mogu ići u nešto što ne postoji odnosno nije se dogodilo. Ako odem u prošlost, samom svojom pojavom u prošlosti sam promijenio prošlost, jer u tom trenutku u prošlosti ja tamo nisam bio. A pošto tamo nisam bio, a opet, pojavio sam se, ne mogu se vratiti u sadašnjost jer je ona izmijenjena samim time što sam bio u prošlosti u kojoj me nije bilo…

 7. Petra

  8 lipnja, 2020 u 12:00 pm

  Koji klickbait…

 8. BALKAN

  21 kolovoza, 2020 u 1:49 am

  Pozz svima! Procitao sam ovaj clanak i evo da odgovorim nesto sa naucnog aspekta a sto je vec dokazano!!! da se proslost moze vidjet to je naravno istina, ali samo sa odredzene distance. Dat cu vam jedan primjer. Ako posmatrate nasu maticnu zvijezdu SUNCE i ono se ugasi odjednom! Imali biste dojam da se ugasilo u tom trenu, ali ne sunce se ugasilo prije 11 minuta u realnom smislu. Svjetlost do zemlje putuje oko 11 minuta a ta brzina iznosi priblizno oko 300.000/km/s. Obrnite sad stvari da ste gore na toj distanci gdje je i sunce gledali biste zemlju sa zakasnjenjem od 11 minuta. Ako gledamo prvu vidljivu galaksiju naseg susjeda ANDROMEDA, ona je na udeljanosti od oko 2.000 svjetlosnih godina, sto znaci ako gledamo tu galaksiju sa zemlje proslo je vec 2.000 godina na istoj, sto znaci da gledate u proslost. Sto se tice nauke i naseg putovanja kroz vrijeme hmm mozda je rjesenje u astrofizici, jer dosta stvari jos nerazumijemo, oni koji su to dobro razumjeli su umrli, umovi kao sto su Nikola Tesla , Njutn, ili pak Ajstajn. U nauci je sve moguce !!! LP

 9. Marijo

  5 travnja, 2021 u 8:12 pm

  vrijeme = kretanje, bez kretanja nema vremena

 10. Srljo Krljeprteljević

  21 travnja, 2021 u 5:40 pm

  Svjetlost ne putuje 11 minuta od Sunca do Zemlje.

 11. Zoran

  14 lipnja, 2021 u 8:02 am

  Svjetlost putuje od središta Sunca do površine 100 000g. krivudajući od atoma do atoma (plazme točnije) u svim smjerovima a sa površine pravocrtno do Zemlje treba joj 8 min i 20s.Neutrino iz središta stiže za 8 min i nešto više od 20min.Vrijeme za foton praktični ne postoji kao i za crnu rupu. Sa njihove pozicije sve oko njih se dešava toliko ubrzano i od nastanka Svemira do danas samo je tren.Ako putujete hipotetski bliskoj brzini svjetlosti do središta galaksije 26 000 ly za vas ta udaljenost će trajati tamo i nazad 40tak g. a na Zemlji će proći 52 000 g. Vaš subjektivni doživljaj i vaš sat će pokazivati normalni porotok vremena. Sat na crkvenom zvoniku ide brže od istog takvog u razini Zemlje. U središtu našeg vremena vrijema od nastanka našeg planeta kasni 1g od vremena na površini. Zato moramo korigirati satelite jer njihovo vrijeme je brže kako GPS bio precizni u cm na površini. Zato nije više dovoljan standard trajanja jedne sekunde od 9 milijardi ciklusa Cs-133 na 0K već morami preći na Rubij koji ima milion puta veći broj ciklusa od Cs-133.Pozdrav!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Neuroznanost

U kakvu god osobu da odrastemo, u jednoj stvari ćemo se gotovo sigurno složiti – vrijeme je naprosto počelo letjeti od kad smo izašli...

Oglašavanje