Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Vrijeme – stvarnost ili iluzija?

Je li vrijeme stvarno ili je ono tek krajnja iluzija? Većina fizičara složila bi s tim da vrijeme nije stvarno , ali Lee Smolin izazvao je ortodoksne fizičare u svojoj novoj knjizi Preporođeno vrijeme (Time reborn) objavljenoj u travnju ove godine. Tim povodom je u muzeju umjetnina Rubin autor razgovarao sa Warren Meckom, neuroznanstvenikom sa sveučilišta Duke. Smolin, inače teoretičar fizike pri institutu za teoriju fizike Canada’s Perimeter iznio je pri tom svoje argumente u prilog tvrdnji da je vrijeme stvarno.

vrijeme

“Vrijeme je nešto što je primarno i iznad svega”, izjavio je, “a iskustvo koje svi imamo o stvarnosti postojanja u sadašnjem trenutku nije iluzija već najdublji trag koji imamo o fundamentalnoj prirodi stvarnosti.”

Smolin kaže da do ovog koncepta nije došao jednostavno. Kao i većina fizičara, krenuo je od pretpostavke da je vrijeme iluzorno i subjektivno. Prema Einsteinovoj teoriji opće relativnosti vrijeme je samo još jedna od dimenzija prostora koja se može protezati u svim smjerovima, a ljudsko poimanje vremena koje protječe konstantno i pravilno postoji samo u našim glavama.

Tijekom vremena, Smolin je došao do uvjerenja ne samo da je vrijeme stvarno, već da bi ta postavka mogla biti ključ našeg razumijevanja prirodnih zakona.
” Ako su zakoni izvan vremena, onda su oni neobjašnjivi “, izjavio je. ” Ako je zakon postojeći onda tu nisu potrebna objašnjenja. Želimo li razumjeti zakon onda on mora biti podložan razvoju i promjeni – zakon mora biti uvjetovan vremenom. On proizlazi iz vremena i vremenski je subjekt, a ne obrnuto.”

Smolin priznaje da ima dosta prigovora na ovu ideju posebno na onaj njen dio koji on naziva “meta-zakonska dilema”. Ako su zakoni fizike uvjetovani vremenom i tijekom vremena se razvijaju onda mora postojati neki zakon iznad postojećih zakona koji bi tom evolucijom upravljao. No ne bi li takav zakon koji bi određivao kako će se postojeći zakoni mijenjati tijekom vremena morao biti izvan tog istog vremena? Ovakav prigovor najčešća je reakcija fizičara na Smolinovu teoriju.

“Problem koji vidim u argumentima koji bi trebali potvrditi zamisao da zakoni evoluiraju tijekom vremena jest isti onaj koji si sam naveo u knjizi , a to je tzv. “meta-zakonska dilema”, odgovara fizičar Peter Woit sa sveučilišta Columbia na svom blogu. “U knjizi postoje nekakve spekulacije o načinima rješavanja ovog problema, ali ja ne vidim uvjerljiv odgovor na kritike. Koje god objašnjenje ponudio kako bi odredio način na koji zakoni evoluiraju, slobodan sam reći da se radi o samo još jednom zakonu.”
Smolin priznaje da je ta točka prijeporna, ali on smatra da postoje moguća rješenja za to.

“Vjerujem da mogu razriješiti meta-zakonsku dilemu “, tvrdi Smolin. “Uvjeren sam da će smjer u kojem će se razvijati kozmologija 21. stoljeća biti uvjetovan upravo uspješnim rješavanjem meta-zakonske dileme.”

Smolin i Meck razgovarali su o posljedicama ove ideje i njenom značenju za naše razumijevanje ljudske svjesnosti i slobodne volje. Jedna od implikacija teorije da je vrijeme iluzija jest to da je budućnost određena jednako kao i prošlost.

“Kad bi vjerovao u to da je budućnost već unaprijed određena, sve ljudske vrijednosti postale bi iluzija zajedno s vremenom”, rekao je Smolin. “Još uvijek težimo tome da imamo mogućnost životnih izbora. To je dragocjen dio naše čovječnosti. Ako je stvarna metafizička slika takva da postoji samo skup atoma koji se kreću praznim prostorom, onda nikad ništa ne može biti novo i ništa nas ne može iznenaditi, jer sve se u biti svodi samo na drugačiji raspored atoma. Za mene to predstavlja gubitak odgovornosti, a isto tako i gubitak ljudskog dostojanstva.”

Izvor: Space

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...