Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Vrijeme – stvarnost ili iluzija?

Je li vrijeme stvarno ili je ono tek krajnja iluzija? Većina fizičara složila bi s tim da vrijeme nije stvarno , ali Lee Smolin izazvao je ortodoksne fizičare u svojoj novoj knjizi Preporođeno vrijeme (Time reborn) objavljenoj u travnju ove godine. Tim povodom je u muzeju umjetnina Rubin autor razgovarao sa Warren Meckom, neuroznanstvenikom sa sveučilišta Duke. Smolin, inače teoretičar fizike pri institutu za teoriju fizike Canada’s Perimeter iznio je pri tom svoje argumente u prilog tvrdnji da je vrijeme stvarno.

vrijeme

“Vrijeme je nešto što je primarno i iznad svega”, izjavio je, “a iskustvo koje svi imamo o stvarnosti postojanja u sadašnjem trenutku nije iluzija već najdublji trag koji imamo o fundamentalnoj prirodi stvarnosti.”

Smolin kaže da do ovog koncepta nije došao jednostavno. Kao i većina fizičara, krenuo je od pretpostavke da je vrijeme iluzorno i subjektivno. Prema Einsteinovoj teoriji opće relativnosti vrijeme je samo još jedna od dimenzija prostora koja se može protezati u svim smjerovima, a ljudsko poimanje vremena koje protječe konstantno i pravilno postoji samo u našim glavama.

Tijekom vremena, Smolin je došao do uvjerenja ne samo da je vrijeme stvarno, već da bi ta postavka mogla biti ključ našeg razumijevanja prirodnih zakona.
” Ako su zakoni izvan vremena, onda su oni neobjašnjivi “, izjavio je. ” Ako je zakon postojeći onda tu nisu potrebna objašnjenja. Želimo li razumjeti zakon onda on mora biti podložan razvoju i promjeni – zakon mora biti uvjetovan vremenom. On proizlazi iz vremena i vremenski je subjekt, a ne obrnuto.”

Smolin priznaje da ima dosta prigovora na ovu ideju posebno na onaj njen dio koji on naziva “meta-zakonska dilema”. Ako su zakoni fizike uvjetovani vremenom i tijekom vremena se razvijaju onda mora postojati neki zakon iznad postojećih zakona koji bi tom evolucijom upravljao. No ne bi li takav zakon koji bi određivao kako će se postojeći zakoni mijenjati tijekom vremena morao biti izvan tog istog vremena? Ovakav prigovor najčešća je reakcija fizičara na Smolinovu teoriju.

“Problem koji vidim u argumentima koji bi trebali potvrditi zamisao da zakoni evoluiraju tijekom vremena jest isti onaj koji si sam naveo u knjizi , a to je tzv. “meta-zakonska dilema”, odgovara fizičar Peter Woit sa sveučilišta Columbia na svom blogu. “U knjizi postoje nekakve spekulacije o načinima rješavanja ovog problema, ali ja ne vidim uvjerljiv odgovor na kritike. Koje god objašnjenje ponudio kako bi odredio način na koji zakoni evoluiraju, slobodan sam reći da se radi o samo još jednom zakonu.”
Smolin priznaje da je ta točka prijeporna, ali on smatra da postoje moguća rješenja za to.

“Vjerujem da mogu razriješiti meta-zakonsku dilemu “, tvrdi Smolin. “Uvjeren sam da će smjer u kojem će se razvijati kozmologija 21. stoljeća biti uvjetovan upravo uspješnim rješavanjem meta-zakonske dileme.”

Smolin i Meck razgovarali su o posljedicama ove ideje i njenom značenju za naše razumijevanje ljudske svjesnosti i slobodne volje. Jedna od implikacija teorije da je vrijeme iluzija jest to da je budućnost određena jednako kao i prošlost.

“Kad bi vjerovao u to da je budućnost već unaprijed određena, sve ljudske vrijednosti postale bi iluzija zajedno s vremenom”, rekao je Smolin. “Još uvijek težimo tome da imamo mogućnost životnih izbora. To je dragocjen dio naše čovječnosti. Ako je stvarna metafizička slika takva da postoji samo skup atoma koji se kreću praznim prostorom, onda nikad ništa ne može biti novo i ništa nas ne može iznenaditi, jer sve se u biti svodi samo na drugačiji raspored atoma. Za mene to predstavlja gubitak odgovornosti, a isto tako i gubitak ljudskog dostojanstva.”

Izvor: Space

58 komentara

58 Comments

 1. Daniel Soldan

  2 svibnja, 2013 u 11:20 am

  iluzija

 2. Elvis Popović

  2 svibnja, 2013 u 11:22 am

  Iluzija stvarnosti.

 3. Ernes Palic

  2 svibnja, 2013 u 11:22 am

  vrijeme ne postoji, postoji samo sat….

 4. Žarko Pintarić

  2 svibnja, 2013 u 11:24 am

  starogrčki pra-bog Horus.

 5. Nedeljko Neno Yoe Žunec

  2 svibnja, 2013 u 11:25 am

  magnet na lageru i magnet nastaje sila

 6. Amir Alibabic

  2 svibnja, 2013 u 11:25 am

  Tesko da je iluzija posto se moze mjeriti valovima materije, a ne samo satom.

 7. Dejan Buranji

  2 svibnja, 2013 u 11:28 am

  Ako nije opipljivo ne znaci da nije stvarno

 8. Slaven Polić

  2 svibnja, 2013 u 11:31 am

  “stvarnost” koju dozivljavamo je opcenito iluzija

 9. Denis Perković

  2 svibnja, 2013 u 11:44 am

  time doesn´t exist, clocks exist……..

 10. Vislav Horvat

  2 svibnja, 2013 u 11:45 am

  Vrijeme kao pojam i kako ga mjerimo nije nista drugo nego ljudska izmisljotina. Sumnjam da su prirodi, svemiru ili bilo cemu bitne nase sekunde, minute, sati, dani…
  Tako da IMO vrijeme kako ga mi zamisljamo postoji samo u nasim glavama.

 11. Ivan Stipišić

  2 svibnja, 2013 u 11:46 am

  prolazna stvarnost..il privremena iluzija

 12. Tomislav Đurenec

  2 svibnja, 2013 u 11:53 am

  A ko ti je taj IMO?

 13. Muho Highlander

  2 svibnja, 2013 u 12:08 pm

  prostor i vrijeme mi jednostavno ne možemo svatiti.jer kad bi to dokučili postali bi bogovi

 14. Goranka Grbić Brečević

  2 svibnja, 2013 u 12:29 pm

  Definitivno iluzija…nasu prolaznost,pocetak i kraj,propadanje stvari i opcenito sve promjene oko sebe nazvali smo imenom VRIJEME.

 15. Crni Tigar

  2 svibnja, 2013 u 12:33 pm

  produkt ljudskog uma koji nam pomaze za snalazenje u svakodnevnom zivotu za bolju orijentaciju i sl.

 16. Blažen Petričević

  2 svibnja, 2013 u 12:33 pm

  vrijeme je kontinuirana iluzija u stvarnosti

 17. Ignjo Sitarić

  2 svibnja, 2013 u 1:40 pm

  grčki je Chronos

 18. Dino Alberini

  2 svibnja, 2013 u 1:50 pm

  sve je to UROTA!!! ŽIDOVSKO-MASONSKA UROTA!!!

 19. Darko Matuško

  2 svibnja, 2013 u 2:46 pm

  Vrijeme ne postoji nego samo promjena.U svemiru u kojemu nebi bilo nikakvih promjena,nebi postojalo ni vrijeme.Einstein se doduse nebi slozio sa ovim,zbunjujuci su eksperimenti sa 2 atomska sata i mlaznim zrakoplovom.Sat koji je 10 minuta bio u mlaznom zrakoplovu uvijek neznatno kasni za satom koji je stajao mirno na zemlji,eksperimentom se zeljela potvrditi Einsteinova teorija da vrijeme protice sporije za objekat koji se brze krece.Kada biste na 10 minuta otisli u svemir brzinom svijetlosti,po Einsteinu ,kada bi se vratili,sva vasa rodbina i poznanici bi vec pomrli od starosti 🙂

 20. Josip Vujnovac Vuja

  2 svibnja, 2013 u 5:12 pm

  Živimo u bez vremenskom prostoru.Kada bi vrijeme postojalo nebi se moglo objasniti odakle sve postoji.Svemir bi imo svoj početak.Ništa ne može nastati iz ničega.Znači da svemir postoji oduvijek – jednostavno objašnjenje.Vrijeme je samo u ljudskom mozgu…

 21. Mladen Medakovic

  2 svibnja, 2013 u 6:42 pm

  Nedefinirana iluzija

 22. vokvok

  3 svibnja, 2013 u 12:48 am

  Vrijeme je rezultat procesa, koji se odvijaju; tijek procesa jest vrijeme.

 23. Vjekoslav Jolić

  3 svibnja, 2013 u 8:12 am

  ILUZIJA !!!!

 24. Ivica Grgić

  5 svibnja, 2013 u 10:52 am

  Kao što POSTOJI BESKONAČNOST ili ti BEZVREMENOST isto tako POSTOJI i VRJEME I VREMEŠNOST !!! I jEDNO I DRUGO EGZISTIRA !!!

 25. maxx

  5 svibnja, 2013 u 2:20 pm

  nemoze se definirati vrijeme,ni svemir,ni mi sami,prolazeci kroz faze depresije dozivio sam nevjerojatna iskustva, u tim trenutcima mozak pokusava rasclaniti samo postojanje i bit svemira,zakljuci do kojih dolazi su uzasni,nedaj nam Boze da ikad shvatimo pravu istinu….

 26. lol

  5 svibnja, 2013 u 9:00 pm

  vrijeme ne postoji to je iluzija, prostor egzistira materijalno i “opipljivo”

 27. darkan

  6 svibnja, 2013 u 10:24 pm

  vrijeme,nije ograničenje,niti mjerilo,vrijeme je opipljivo kao i materija,vrijeme je dio nas kao i energija i materija,to što mi moramo zarobiti vrijeme ili odbaciti kao iuziju je opet naša subjektivna perspektiva ,kao što sila teža povečava ili smanjuje kilažu materije na nekoj planeti tako vjerovatno postoji neka nama još nepojmljiva sila teža koja utjeće na vrijeme,po einsteinu,materija savija prostor pa i vrijeme u tom prostoru se mijenja,on je oslobodio vrijeme s tom teorijom stega kojom smo mi vrijeme zarobili ali ne pobitno je da zemlji treba 24h a nekim drugim planetama više ili manje da se okrenu oko svoje osi,ja se pitam da li naš planet to osjeća kao 24h okret kao i mi ljudi ili je plannetiuzemlji taj okret kao nama 1 sekunda,ipak je to onaj isti planet koji savija prostor i vrijeme ,i zašto bi naš planet imao isti pojam o vermenu,ne postavljam pitanje da li je i naš planet živo biće,jer bi to onda previše bilo za naše uskogrudne mozgove,neka bude kamen u ovom pitanju

 28. aries inquisitor

  19 svibnja, 2013 u 11:04 pm

  Vrijeme jest procesni tijek, tijek zbivanja određenih prirodom kondenzata, utjecaja koji se vrši i utjecaja, koji se na isto vrši. Trajanje procesnog intervala je jedinica vremena. Svaki proces ima svoje vrijeme, ovisno o razini složenosti sklopa koju promatramo; vremena mnogih procesa jesu koherentna, a temeljni princip prenošenja tijeka brzine inertnog sklopa jest, izgleda, univerzalan..
  Kako se procesi zbivaju u prostoru, tako i vrijeme postoji u prostoru, Pojam prostora neovisan je o vremenu, te je uvjet za postojanje procesa.Kao i zakrivljenost, nije sastavni dio prostora, nego se u prostoru dešava.To nije ni teško dokazati; naime, inertna materija, u potpunoj unutarnjoj ravnoteži ima samo inerciju, koja se može detektirati, ne emitira ništa, niti ništa upija (izvan odeđene sile, koja prelazi sile unutarnje ravnoteže, kada dolazi do “loma”, pucanja i razravnoteženja, te osim preko inercije, same fizičke zapreke i slijednih promjena u zakrivljenosti putanje, npr. fotona), tek odbija. Za takvu materiju – vrijeme stoji sve do trenutka kolizije, koja pobuđuje unutarnju vibraciju (ukoliko je takva moguća), kada vrijeme za isto počinje teći i zaustavlja se, kada se tijelo vrati u potpunu ravnotežu i prestane biti detektabilno (uočljivo), do slijedećeg sraza.

  Obzirom da i između samih atoma ima razlike, već od one koja se odnosi na grubi pogled na energijsko stanje (ioni) ili na položaj elektrona, ali i rasporeda neutronsko-protonskog jezgrenog sklopa, pa sve do razlika u finijim strukturama “elementarnijih” čestica, ali i mogućih uravnoteženih sadržaja, koja se detektiraju tek u sudaračima, opremljenim odgovarajućim detektorima, stvar uopće nije tako “beznadna”, kako je vidi Smolin; naime, broj (re)kombinacija je gotovo bezgraničan. Je li bezgraničan ili je samo izuzetno velik broj, to ne znamo, jer ne znamo vrijednosti veličine i prirodu elementarne građe i obika kondenzata, koji stoje u stanju interakcije.

  Pri tomu g. Smolin zanemaruje još jednu vrlo bitnu značajku; pitanje volje, neovisne volje, izvan biološke uvjetovanosti; to je svijest. Svijest jest neovisna o uvjetovanosti, mada istom može biti (i često jest) ograničena, ali je svejedno – fenomen, ujedno i temeljna razlika između (zavisne o uvjetovanosti) životinje i slobodne ljudske svijesti – čovjeka. Svakako da to otvara mnoga metafizička pitanja i time predstavlja procesni princip, koji se prenosi u višu razinu slobodnog promišljanja, isto omogučavajući prenošenjem percepcijske konstante, koja nije ništa drugo nego logički sklopovi-modeli, bez kojih ne bi bili sposobni shvatiti – ništa, jer ne bi mogli memorirati. Niti prenijeti; ,bili bi zarobljeni svaki u svom svijetu, a sve bi bilo- tek nasilje ili složeno automatizirano, instinktivno djelovanje.

 29. Goc

  1 lipnja, 2013 u 9:40 pm

  Dino Alberini, ma sve je to darwinizam…..

 30. Mohax

  16 lipnja, 2013 u 11:33 pm

  Postoji prolaznost a mi smo prolaznost vezali uz vrijeme kako bismo lakše shvatili

 31. Tomislav Antunović

  10 listopada, 2015 u 6:26 pm

  naravno da je iluzija pošto je čovjek izmislio vrijeme kao takvo,kako bi sebi olakšao u snalaženju..

 32. Filip Kovačević

  10 listopada, 2015 u 6:28 pm

  vrijeme je relativan pojam

 33. Davor Krizmanić

  10 listopada, 2015 u 6:28 pm

  Vrijeme je stvarno al život koji živimo je iluzija !

 34. Milivoj Šegan

  10 listopada, 2015 u 6:29 pm

  I jedno i drugo,a ono treće je Gravitacija ,,nemaju pojma kaj je ona ? 🙂

 35. Tomislav Tomic

  10 listopada, 2015 u 6:35 pm

  stvar percepcije 🙂

 36. Visar Karaxhiu

  10 listopada, 2015 u 6:43 pm

  Sakman Ensar

 37. Josip Oreč

  10 listopada, 2015 u 6:46 pm

  vrijeme je izmisljeno

 38. Nina Grbac

  10 listopada, 2015 u 6:49 pm

  Ovo je ko 2 epizoda od don’t hug me I am scared

 39. Sead Ibrišagić

  10 listopada, 2015 u 9:06 pm

  Vrijeme je zagonetka tamne energije.

 40. Lado Kardoš

  10 listopada, 2015 u 9:16 pm

  Vrijeme je relativno….ovisi s koje strane vrata wc-a se nalaziš 🙂

 41. Vesna Lokar

  10 listopada, 2015 u 9:41 pm

  Vrijeme je stvoreno. I naravno da je stvarno. Ne bismo znali za vrijeme da nemamo svoj početak i kraj. Prvi stih Biblije kaže: „U početku (vrijeme) je Bog stvorio nebo i zemlju (materiju).“ U tom vremenu nam je dana prilika da spoznamo onoga tko je stvorio vrijeme, onoga tko je izvan vremena i prostora, onoga koji nam je u Isusu dao svu mudrost i spoznaju koja nadilazi ljudsko shvaćanje. Da bismo upoznali Boga, moramo upoznati Isusa. 🙂

  • Mladen Vučkovac

   11 listopada, 2015 u 1:00 am

   Vrijeme i prostor ne postoje!

  • Vesna Lokar

   11 listopada, 2015 u 2:23 am

   Ako zamislim u svojoj glavi, možda ni vi Mladene ne postojite. 😀
   Vrijeme postoji kada postoji materija. Ono što je prolazno je vrijeme; ono što je vječno je izvan vremena. Činjenica da se rađamo, starimo i umiremo ukazuje na vrijeme – proces. Vrijeme je proces u kojem nastaje promjena. Lijepo kaže u članku: „Želimo li razumjeti zakon onda on mora biti podložan razvoju i promjeni – zakon mora biti uvjetovan vremenom. On proizlazi iz vremena i vremenski je subjekt, a ne obrnuto.“
   Zakoni se opažaju kroz promjenu, a za promjenu je potrebno vrijeme. I znanstvenici su podijeljeni, sami kažu da kad bi priznali da su zakoni uvjetovani vremenom, morali bi priznati da postoji Zakon iznad svih postojećih zakona, Zakon koji regulira vrijeme, Zakon koji je izvan vremena i prostora, Zakon koji nema ni početak ni kraj, Zakon koji je vječan. Morali bi priznati Boga, onog tko je zakone stvorio. I tu je najveći problem ofrlje znanosti.

  • Daniel Smoljo

   11 listopada, 2015 u 7:19 pm

   biblija je izmisljena, vjere su izmisljene
   vrijeme se ne broji, vrijeme se sakuplja u hodu ga se kroji i sad stavi prostornu jednadžbu, jer bez prostora ni vrijeme ne postoji, dakle ja sam tu i tvrdim 100% kad mjenjamo vrijeme direkt mjenjamo i svoj prostor pa reci da sam lud

  • Mladen Vučkovac

   11 listopada, 2015 u 7:44 pm

   Heheheh
   Što volim ove filozofe…
   Svemir je vječan i beskrajan….

  • Vlado Štrekelj

   13 listopada, 2015 u 10:38 pm

   Kakve veze ljudi. Već sada imamo manje vremena. 😉

 42. Ivan Martinović

  10 listopada, 2015 u 9:45 pm

  Vrijeme je nešto što čovjeka čini Ludim.

 43. Mirsad Tihić

  10 listopada, 2015 u 10:48 pm

  postoji samo ovaj trenutak,SADA..

 44. Goran Bazdar

  11 listopada, 2015 u 1:18 am

  pricekaj da zakasnim, pa cemo vidst

 45. Sounddriver Deny

  11 listopada, 2015 u 7:40 am

  Pitajte astronaute kako se ocituje vrijeme kada odlete dalje zemljine magnetosfere. ili jos bolje; kako se vrijeme osijeca na drugim planetama. Ljudi+ materija u ovom tijelu nisu vijecni, po toj teoriji i vrijeme + materija nijsu vijecni. vrijeme u proracunima nam sluzi za kalkulaciju dogadjaja u povijesti i po polozaju zvijezda u smislu razumijevanja evolucije materije!

 46. Filip Stakleni Škalic

  11 listopada, 2015 u 9:05 am

  za ljude koji rade vrijeme je stvarnost, aj zakasni 15 min 🙂

 47. Kristijan Dobrenić

  11 listopada, 2015 u 10:08 am

  https://www.youtube.com/watch?v=q2nNzNo_Xps Najbolje objašnjenje vremena 😀

 48. Ignjo Sitarić

  11 listopada, 2015 u 10:30 am

  Da nema te iluzije svijesti, ne bi bilo ni zakona, ni same svijesti.Stvarnost je uvjetovana vremenom.

 49. Sanin Memic

  11 listopada, 2015 u 11:23 am

  je li stvarnost stvarnost
  ili je stvarnost iluzija? 🙂

 50. Sanin Memic

  11 listopada, 2015 u 11:24 am

  vrijeme postoji samo za “nas” koji smo ograniceni trajanjem..

 51. Mirad Hadžiahmetović

  11 listopada, 2015 u 11:28 am

  Mi imamo fiziku takvu kakva je. Ona ne može da objasni mnoge paradokse poput navedenog u ovom članku: Da li imamo slobodnu volju da odemo na kafu ili je pazar kafane već predodređen? 😛 Šta je materija? Talas ili čestica? Sadašnja fizika kaže obadvoje, a ne može biti obadvoje. Može samo imati osobine i jednog i drugog. Teorija relativnosti kaže da masa u koordinatnom sistemu koji se kreće u odnosu na nas raste. A ako previše poraste formira se crna rupa. Slijedi da posmatrači iz raznih koordinatnih sistema vide potpuno drugačiju stvarnost. Jedni vide prazan svemir, drugi npr. ovo što mi vidimo, a treći svemir zbijen u tačku. Da li je to moguće? Osobno smatram da dolazi vrijeme za potpuno novu fiziku koja će umjesto na prostoru, vremenu i masi biti zasnovana na tri veličine koje su nepromjenjive u svim koordinatnim sistemina. Jedna od njih može biti c, dok potrebne druge dvije za sada ne vidim.

 52. Juric Zlatko

  11 listopada, 2015 u 1:04 pm

  Ovo pitanje se može postaviti za sve u životu.

 53. Zeljka Majetic

  11 listopada, 2015 u 9:22 pm

  Iluzija….zavisi kako narihtamo sat….

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

U kakvu god osobu da odrastemo, u jednoj stvari ćemo se gotovo sigurno složiti – vrijeme je naprosto počelo letjeti od kad smo izašli...

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Znanost

Prošla godina bila je druga najtoplija od industrijske revolucije, iza 2016., objavila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija (WMO). Prosječna globalna temperatura bila je...

Klima

Gotovo 400 temperaturnih rekorda srušeno je na sjevernoj polutki tijekom ljeta, pokazala je analiza temperaturnih zapisa, prenosi BBC. Rekordi su srušeni u 29 zemalja...

Oglašavanje