Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihijatrija

Djeca koja su odrasla na selu kasnije imaju manje mentalnih bolesti

Foto: Pixabay

Izgleda da odrastanje na selu štiti mentalno zdravlje. Naime, studija u kojoj je sudjelovalo gotovo milijun Danaca pokazuje kako djeca koja žive okružena zelenilom imaju čak 55% manje šanse da u odrasloj dobi razviju mentalne bolesti.

Za ovu studiju su znanstvenici koristili podatke prikupljane satelitima nad zelenim površinama oko domova gotovo milijun Danaca, između 1985. i 2013. g. Podaci su korišteni za promatranje rizika od razvoja neke od 16 različitih mentalnih bolesti, poput šizofrenije, depresije i anksioznosti.

Čak i ako djeca koja su odrastala izvan grada kasnije promjene mjesto stanovanja ili socijalno – ekonomski status, šanse za mentalne bolesti su im i dalje smanjene.

“Korištena je velika količina podataka sakupljena iz danskih registara, poput mjesta stanovanja i mentalnih bolesti u obitelji. Uspoređene su sa satelitskim snimkama zelenih površina”, pojasnila je voditeljica istraživanja s danskog Sveučilišta Aarhus, dr. Kristine Engemann.

Foto: Pixabay

Prema svemu što je prikupljeno, šanse za mentalne bolesti postupno se smanjuju proporcionalno tome koliko dijete živi izvan grada, od rođenja do 10. godine života.

“Ovime je dokazano kako prirodno okruženje utječe na mentalno zdravlje puno više nego što se to prije znalo”, objašnjava dr. Engemann. Znanstvenici zato apeliraju na arhitekte urbanističkih planova na dizajn ‘zelenijih’ gradova da tako posredno pomognu poboljšanju mentalnog zdravlja stanovnika.

“U urbanističkim planovima bi se trebalo više razmišljati o vezi između mentalnog zdravlja i zelenih površina u okruženju”, zaključio je koautor studije, dr. Jens-Christian Svenning.

Studija je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Možda će vas zanimati

Biologija

Čini se kao neko praznovjerje priča da su bebe začete u određeno doba godine zdravije od onih začetih tijekom nekog drugog razdoblja. Međutim, znanstvenici...

Društvene znanosti

John Secor, 57-godišnji profesor francuskog s Državnoga sveučilišta u Moreheadu govori dva jezika otkad je kao mali dječak živio u Kanadi. Također je glazbenik i pjevač...

Oboljenja i poremećaji

U Švedskoj svaka osoba nosi jedinstveni osobni broj. Svaki posjet liječniku i svaki recept se elektronski zavodi u nacionalnim bazama podataka. Od 2001. godine...

Psihologija

U današnje vrijeme, didaktičke igračke postale su bitnije no ikada! Djeca od malih nogu koriste mobitele, laptope i tablete kako bi se zabavili te...