Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihijatrija

Djeca koja su odrasla na selu kasnije imaju manje mentalnih bolesti

Foto: Pixabay

Izgleda da odrastanje na selu štiti mentalno zdravlje. Naime, studija u kojoj je sudjelovalo gotovo milijun Danaca pokazuje kako djeca koja žive okružena zelenilom imaju čak 55% manje šanse da u odrasloj dobi razviju mentalne bolesti.

Za ovu studiju su znanstvenici koristili podatke prikupljane satelitima nad zelenim površinama oko domova gotovo milijun Danaca, između 1985. i 2013. g. Podaci su korišteni za promatranje rizika od razvoja neke od 16 različitih mentalnih bolesti, poput šizofrenije, depresije i anksioznosti.

Čak i ako djeca koja su odrastala izvan grada kasnije promjene mjesto stanovanja ili socijalno – ekonomski status, šanse za mentalne bolesti su im i dalje smanjene.

“Korištena je velika količina podataka sakupljena iz danskih registara, poput mjesta stanovanja i mentalnih bolesti u obitelji. Uspoređene su sa satelitskim snimkama zelenih površina”, pojasnila je voditeljica istraživanja s danskog Sveučilišta Aarhus, dr. Kristine Engemann.

Foto: Pixabay

Prema svemu što je prikupljeno, šanse za mentalne bolesti postupno se smanjuju proporcionalno tome koliko dijete živi izvan grada, od rođenja do 10. godine života.

“Ovime je dokazano kako prirodno okruženje utječe na mentalno zdravlje puno više nego što se to prije znalo”, objašnjava dr. Engemann. Znanstvenici zato apeliraju na arhitekte urbanističkih planova na dizajn ‘zelenijih’ gradova da tako posredno pomognu poboljšanju mentalnog zdravlja stanovnika.

“U urbanističkim planovima bi se trebalo više razmišljati o vezi između mentalnog zdravlja i zelenih površina u okruženju”, zaključio je koautor studije, dr. Jens-Christian Svenning.

Studija je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Njemački znanstvenici s Instituta Max Planck upozoravaju kako većina roditelja ne zna nutritivnu vrijednost ni količinu šećera u obrocima što ih nude svojoj djeci. Provedena...

Društvene znanosti

Jedno istraživanje pokazalo je da su djeca koja su ljubaznija prema drugima zbog toga i sretnija, odnosno popularnija. Prema rezultatima, malo i jednostavno dobro...

Oboljenja i poremećaji

Usporivači plamena (retardanti) spojevi su koji se nalaze u namještaju, elektroničkim uređajima i brojnim drugim proizvodima koje svi imamo u kući, a jedna studija...

Zdravlje i Medicina

Djeca s razvojnim kašnjenjima, uključujući autizam spektralni poremećaj (ASD), imaju 50% veću vjerojatnost da budu prekomjerne tjelesne težine ili pretili u usporedbi s onima...