Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Dno Tihog oceana krije tempiranu bombu

Na dnu Tihog oceana nalazi se tempirana bomba, odnosno najveći prirodni spremnik metana koji bi se u dogledno vrijeme mogao otpustiti u atmosferu i napraviti ozbiljne probleme.

Metan je staklenički plin koji uzrokuje zagrijavanje Zemlje oko 30 puta brže od ugljikovog dioksida i to zabrinjava klimatologe. Znanstvenici fakulteta Queen Mary u Londonu potvrdili su da se spremnik metana prostire na udaljenosti od oko 8.000 kilometara od zapadne obale Gvatemale do obale Havaja, prenosi N1.

Podvodni spremnici metana nastaju kroz niz godina kao nusprodukt raspadanja nekih vrsta bakterija u okolišu siromašnom kisikom.

Kada se nakupine metana stegnu nastaju metanski klatrati kojima zbog zatopljenja mora poraste kiselost i dolazi do curenja metana koji postaje nestabilan i može izazvati jake eksplozije.

Zadnji put u geološkoj povijesti Zemlje kada je došlo do masovnih ispuštanja metana u atmosferu, temperatura se podigla za oko 5 do 8 stupnjeva u samo 20.000 godina.

Iako danas temperatura raste puno brže, zahvaljujući ljudskim aktivnostima, novo otpuštanje metana samo bi pogoršalo stvari – a što će biti toplije, to će biti veće šanse da dođe do takve katastrofe.

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Ocean Cleanup je na misiji uklanjanja plastičnog otpada iz oceana. Ovaj projekt obnove oceana nedavno je prošao još jednu veliku prekretnicu. Prema objavi na...

Znanost

Studija objavljena u akademskom časopisu Science pokazuje da su zaštićena morska područja (MPA), u kojima ribolov nije dopušten, korisna za riblji fond, ali i...

Svemir

Međunarodna svemirska postaja (ISS) postoji više od dva desetljeća, a od svog lansiranja 1998. godine, ugostila je više od 200 astronauta i pomogla nebrojenim...

Tehnologija

U siječnju, predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu odredbu koja nalaže federalnim agencijama “nabavu električne energije bez karbonskog zagađenja”. Sada istraživači pokušavaju otkriti sigurne...