Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Dobro očuvani ostaci medvjeda iz ledenog doba pronađeni u Sibiru

Posljednjih godina u Sibiru su pronađeni ostaci različitih životinjskih vrsta.

Foto: NORTH-EASTERN FEDERAL UNIVERSITY

Vrlo dobro očuvani ostaci medvjeda iz ledenog doba pronađeni su u Sibiru. Medvjed je otkriven zahvaljujući topljenju permafrosta na otocima Lyakhovsky na sjeveroistoku Rusije. Zubi i njuška su praktički netaknuti, a vjeruje se da je riječ o mrkom medvjedu koji je živio prije 22.000 do 39.500 godina, prenosi BBC.

Foto: NORTH-EASTERN FEDERAL UNIVERSITY

Znanstvenici sa Sjeveroistočnog saveznog sveučilišta (NEFU) u gradu Yakutsk, proučavat će pronađene ostatke medvjeda. Spomenuto sveučilište je poznato po istraživanju prahistorijskih vrsta, a znanstvenici tvrde da se ovdje radi o otkriću bez presedana.

Lena Grigorieva, paleontologinja sa sveučilišta, izjavila je da je medvjed “prvi i jedini primjerak svoje vrste” koji je pronađen u komadu s “mekim tkivom”.

Foto: NORTH-EASTERN FEDERAL UNIVERSITY

“Potpuno je očuvan, sa svim unutrašnjim organima na mjestu, uključujući i nos. Ranije su pronađene samo lubanje i kosti, zato ovo predstavlja veliko otkriće za cijeli svijet”, nadodala je Grigorieva.

Ostali ruski znanstvenici pozvani su da se pridruže studiji, a više detalja bit će objavljeno uskoro, najavili su iz NEFU-e u priopćenju za medije u ponedjeljak.

Foto: NORTH-EASTERN FEDERAL UNIVERSITY

Posljednjih godina u Sibiru su pronađeni ostaci različitih životinjskih vrsta, od velikih otkrića mamuta pa sve do štenaca i mladunaca špiljskih lavova.

Prošle godine, u Sibiru je pronađeno 18.000 godina staro štene savršeno očuvano sa zubima i krznom.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...