Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Dolazi i dreger za otkrivanje droga

Čujte i počujte

Tzv. dreger je koristan alat za otkrivanje konzumiranja alkohola, no sad bi mogao stati na kraj i drogama. Znanstvenici su se dosjetili da bi  korisno bilo imati uređaj za brzo detektiranje droge iz daha.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji je razvio prototip testa za otkrivanje opioidnih droga u dahu. Nešto kao alkotest, odnosno popularni dreger, ali za testiranje na drogu. Studija je objavljena u časopisu Journal of Breath Research.

Namjene

“Postoji nekoliko načina na koje bi ovaj uređaj mogao utjecati na društvo”, tvrdi profesorica Cristina Davis, šefica odsjeka za mehaničku i zrakoplovnu tehniku na UC Davis.

Liječnici i medicinske sestre koji liječe pacijente s kroničnom boli ponekad moraju nadzirati pacijente kako bi bili sigurni da pravilno uzimaju lijekove. Tako da se propisani lijekovi pravilno metaboliziraju i da ne uzimaju dodatne lijekove. Krvni testovi su trenutni zlatni standard, no pouzdan i neinvazivni test bio bi korisna alternativa.

Uređaj funkcionira slično kao standardni alkotest. Dakle, potrebno je puhati u uređaj koji prikuplja čestice daha. Kapljice daha kondenziraju pri puhanju, a zatim se pohranjuju u zamrzivaču. Tada se masnom spektrometrijom traže potencijalni tragovi lijekova ili droga u uzorku.

Prikupljeni sadržaj

Tim je uređaj testirao na skupini pacijenata koji su primali infuzije lijekova protiv bolova, uključujući morfij i hidromorfon. To im je omogućilo da usporede prikupljene opioidne metabolite prikupljene puhanjem s uzorcima krvi i dozama lijekova koje su pacijenti primili.

“Možemo vidjeti i originalni lijek i metabolite u sadržaju prikupljenom puhanjem”, pojasnila je Davis.

Međutim, prije nego što se uređaj bude mogao praktično primjenjivati, bit će potrebna dodatna istraživanja na većim skupinama ispitanika. Davis se nada kako će daljnja istraživanja moći provoditi u stvarnom vremenu.

Njezin laboratorij radi i na proširenju potencijalnih primjena za otkrivanje malih količina kemikalija na različite načine. Neki od primjera su dijagnosticiranje gripe kod ljudi i bolesti koje pogađaju citrusno voće.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ovisnost i liječenje

Rezultati velikog istraživanja

Ovisnost i liječenje

Znanstvenici su rangirali rekreacijske droge od najsigurnijih do najopasnijih

Oglašavanje