Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Znate li koja je najsigurnija rekreacijska droga?

Znanstvenici su rangirali rekreacijske droge od najsigurnijih do najopasnijih

Global Drug Survey (GDS) otkriva koja je najsigurnija rekreacijska droga. To su, naime, gljive. Rezultati velikog istraživanja su ovisili o tome koliko su puta konzumenti trebali hitnu medicinsku pomoć.

Halucinogene gljive na tronu

Ispostavilo se da su “magične” gljive odgovorne za najmanji postotak hitnih posjeta bolnicama, nakon čega slijedi kanabis na drugom mjestu. LSD i kokain su na, zajedničkom, trećem mjestu.

Foto: GDS

Brojevi su u prosjeku izjednačeni po spolovima, ali u većini slučajeva žene su izložene većem riziku.

“Kombinirana upotreba gljiva s alkoholom i upotreba u rizičnim ili nepoznatim okruženjima povećava rizik od štetnosti”, izjavio je osnivač GDS-a, psihijatar Adam Winstock.

Prema Winstocku, najčešći razlozi zbog kojih korisnici halucinogenih gljiva odlaze u bolnicu su slučajne ozljede, panika, kratkotrajna zbunjenost, dezorijentacija i strah od gubitka uma.

“U stvari, najveći rizik uzimanja gljiva je odabir pogrešne vrste i otrovanje”, dodao je Winstock.

Nesigurnije supstance

Na drugom kraju grafikona slijede metamfetamini, sintetski kanabis i alkohol. Oni su nosili najveću opasnost od završavanja na hitnoj. Ostavili su MDMA i amfetamine u sredini tablice.

Istraživanje je obuhvatilo 115.523 osobe iz više od 50 zemalja. Gotovo 10 tisuća sudionika izjavilo je da je u prošloj godini konzumiralo halucinogene gljive. Tek je 0,2% njih završilo u bolnici nakon toga.

To je bio najniži postotak u istraživanju, no istraživači žele naglasiti da nijedna uporaba droga nije potpuno bezopasna. Postoji i mnogo drugih rizika povezanih s drogama koji vas ne moraju nužno odvesti u bolnicu.

 

 

1 komentar

1 komentar

  1. Bane

    1 rujna, 2019 u 2:40 am

    A koliko puta su konzumenti marihuane zatražili liječničku pomoć? Što, previše su dobro bili raspoloženi?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje