Connect with us

Znanost

Arheologija i paleontologija

Drevna „ubojita muha“ pronađena u smoli

Izumrla vrsta muhe iz porodice Asilidae koja je živjela u vrijeme dinosaura otkrivena je u komadu smole.

(Credit: David Grimaldi)

(Credit: David Grimaldi)

Mužjak i ženka novootkrivene vrste nazvane Burmapogon bruckschi očuvana je u komadu jantara pronađenog u Mjanmaru u dolini Hukawng. Pronađeni primjerci manji su od 2.5 centimetra i stari su 100 milijuna godina.

B. bruckschi pridružila se više od 7.500 danas živućih vrsta ovih kukaca. Ovi su kukci dobili ime po preciznom i jezivom načinu ubijanja: nakon zasjede prodiru u tijelo žrtve i ubrizgavaju svoje probavne sokove kako bi mogli isisati utrobu, ostavljajući samo ljusku za sobom.

No izgleda kako ova dva malena grabežljivca nisu bila otporna na smolu. Insekti se mogu zarobiti kada zapnu u smoli koja curi iz stabla, stoga smola može dati uvid u život kakav je postojao davno prije, poput ovog prizora pauka koji napada osu koja je zapela u njegovoj mreži:

408408948

Povijest grabežnica dosad se mogla iščitati samo iz fosila u vapnencu, no ovaj uzorak pronađen u smoli znanstvenicima omogućuje nesvakidašnji 3D pogled na tijela ovih kukaca.

„Prozirnost smole znanstvenicima daje uvid u život za vrijeme Krede i razotkriva evolucijsku povijest porodice muha“, rekao je Torsten Dikow, znanstvenik iz Smithsonian National Museum of Natural History. „Ovi su fosili kukaca očuvani toliko dobro da ih možete zamisliti kako lete oko vas.“

Dikow je otkrio nekoliko karakteristika koje ove fosile razlikuje od njihovih živućih srodnika – ravna ticala, struktura oka u obliku slova V, tanke zadnje noge i dlačice koje prekrivaju dijelove usta kojima prodiru u tijelo plijena.

Ova je vrsta otkrivena uz drugu vrstu grabežnica – Cretagaster raritanensis, a istraživanje je objavljeno u časopisu American Museum Novitates.

Izvor: Yahoo!

Babuške su zle.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh