Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Elon Musk tvrdi da bi se Europa trebala vratiti nuklearnoj energiji

Foto: Pixabay

Poduzetnik i poslovni magnat Elon Musk u objavi na Twitteru napisao je da smatra kako bi Europa trebala ponovno pokrenuti svoje neaktivne nuklearne elektrane te je to nazvao očiglednim izborom.

Muskova objava stiže samo nekoliko dana nakon što su ruske trupe napale najveću nuklearnu elektranu u Europi, što je dovelo do straha od curenja radijacije. Međutim, čini se da to Muska ne brine te je to nazvao i “greškom”. Ipak, dok se o takvim situacijama treba raspravljati sa stručnjacima za nuklearnu energiju, Musk ima pravo u vezi s nuklearnom energijom i energetskom sigurnošću.

Nuklearna elektrana Zaporožje sama zadovoljava 20 posto energetskih potreba Ukrajine. Prema podacima Svjetske nuklearne asocijacije, 440 nuklearnih elektrana u 33 zemlje isporučilo je 2533 TWh električne energije u 2020. godini, što predstavlja oko 10 posto svjetske potrošnje energije.

Zemlje poput Kine, Rusije i Indije grade nove nuklearne elektrane, dok europske zemlje poput Njemačke provode planirane programe koji uključuju zatvaranje funkcionalnih elektrana. Italija je već zatvorila svoju nuklearnu elektranu, dok Austrija nikada nije koristila nuklearno postrojenje. Belgija, Španjolska i Švicarska također planiraju postupno ukidanje nuklearne energije do kraja ovog desetljeća.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Musk se osvrnuo na ovu temu kojom se suprotstavlja europskoj ovisnosti o Rusiji zbog njezine energije, što nije iznenađujuće s obzirom na njegove prijašnje stavove o toj tehnologiji.

Prošle godine, Musk je rekao da su iznimno sigurne nuklearne elektrane mogućnost i obrazložio taj odabir.

Ovakav stav dijele i drugi, poput Bill Gatesa čija tvrtka Terra Power testira nove vrste nuklearnih reaktora te samog predsjednika Bidena koji je nedavnim zakonom o infrastrukturi izdvojio 6 milijardi dolara za očuvanje nuklearnih reaktora u SAD-u. Uz to, američka vojska se želi okrenuti mobilnoj nuklearnoj elektrani koja bi zadovoljila energetske potrebe u inozemstvu, a NASA želi napajati misije na Mjesecu koristeći nuklearnu energiju, prenosi Interesting Engineering.

Suočene s prijetnjama energetskoj sigurnosti, zemljama u Europi bi vjerojatno bilo bolje da duže zadrže svoje postojeće nuklearne infrastrukture nego da pokušavaju brzo prijeći na obnovljive izvore energije koje još uvijek treba unaprijediti kako bi zadovoljile potražnju za energijom.

Možda će vas zanimati

Svemir

Nakon više od tri godine, tvrtka SpaceX lansirala je prvu Falcon Heavy misiju, a riječ je o najmoćnijoj raketi koja je trenutno u funkciji....

Svemir

Španjolska tvrtka PLS Space objavila je da je uspješno završila kompletno testiranje misije nakon što je ranije ove godine provela dva ključna testa motora....

Tehnologija

Tvrtka Neuralink konačno je spremna podijeliti više informacija o svom radu na moždanim implantatima. Naime, Elon Musk najavio je da će na velikom eventu...

Biologija

Davne 1923. se olovo dodalo u benzin kako bi se bolje održavao motor. No, izgleda da je to olovo naštetilo mozgu ljudi. Novo istraživanje...