Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

EPA planira ukinuti testiranja na životinjama do 2035.

Naišli su na ozbiljne kritike

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) je nedavno najavila nešto što je usrećilo PETA-u, ali zabrinulo mnoge druge.  Naime, najavljuju eliminaciju svih testiranja na sisavcima najdalje do 2035. godine.

Ova američka vladina agencija je otkrila i da će dati 5,25 milijuna dolara za pet sveučilišta u svrhu istraživanja i razvoja alternativnih metoda testiranja i utvrđivanja načina za smanjenje ili zamjenu korištenja kralješnjaka za testiranje.

Voditelj agencije Andrew Wheeler tvrdi kako je znanost dovoljno napredovala da predvidi potencijalne opasnosti bez korištenja tradicionalnih metoda koje se oslanjaju na testiranje na životinjama.

Organizacija PETA je, očekivano, pozdravila potez EPA-e, no pojavile su se i ozbiljne kritike. Vijeće obrane prirodnih resursa (NRDC), međunarodna neprofitna ekološka organizacija, nazvala ga je “neodgovornim” zato što testiranja na životinjama pomažu znanstvenicima otkriti metode spašavanja života i identificirati kemikalije koje mogu naštetiti pojedincima i okolišu.

“EPA će eliminirati temeljne alate za zaštitu javnosti od opasnosti poput klorpirifosa, formaldehida, PFAS-a. Postupno ukidanje temeljnih znanstvenih metoda ispitivanja može znatno otežati prepoznavanje otrovnih kemikalija i zaštitu ljudskog zdravlja”, rekla je Jennifer Sass, znanstvenica u NRDC-u. “Opet se čini da Trumpova administracija radi na strani kemijske industrije, a ne javnosti. Kongres bi trebao zabraniti Agenciji da sama sebi napravi problem”.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Tvrtka za laboratorijski uzgoj mesa stvorila je mesnu okruglicu od mamuta, “oživljavajući” meso davno izumrle životinje. Cilj ovog projekta je prikazati kakav potencijal ima...

Astrofizika

Nevjerojatno svijetle i energetične, eksplozije gama zraka su tajanstveni signali koji izbijaju iz najdubljih dosega svemira, i iako ih se proučava desetljećima, još uvijek...

Biotehnologija

Prema tvrdnjama znanstvene zajednice uskoro ćemo na moći kupiti i konzumirati meso koje neće doći od životinje već koje će biti uzgojeno u laboratoriju....