Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

EPA planira ukinuti testiranja na životinjama do 2035.

Naišli su na ozbiljne kritike

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) je nedavno najavila nešto što je usrećilo PETA-u, ali zabrinulo mnoge druge.  Naime, najavljuju eliminaciju svih testiranja na sisavcima najdalje do 2035. godine.

Ova američka vladina agencija je otkrila i da će dati 5,25 milijuna dolara za pet sveučilišta u svrhu istraživanja i razvoja alternativnih metoda testiranja i utvrđivanja načina za smanjenje ili zamjenu korištenja kralješnjaka za testiranje.

Voditelj agencije Andrew Wheeler tvrdi kako je znanost dovoljno napredovala da predvidi potencijalne opasnosti bez korištenja tradicionalnih metoda koje se oslanjaju na testiranje na životinjama.

Organizacija PETA je, očekivano, pozdravila potez EPA-e, no pojavile su se i ozbiljne kritike. Vijeće obrane prirodnih resursa (NRDC), međunarodna neprofitna ekološka organizacija, nazvala ga je “neodgovornim” zato što testiranja na životinjama pomažu znanstvenicima otkriti metode spašavanja života i identificirati kemikalije koje mogu naštetiti pojedincima i okolišu.

“EPA će eliminirati temeljne alate za zaštitu javnosti od opasnosti poput klorpirifosa, formaldehida, PFAS-a. Postupno ukidanje temeljnih znanstvenih metoda ispitivanja može znatno otežati prepoznavanje otrovnih kemikalija i zaštitu ljudskog zdravlja”, rekla je Jennifer Sass, znanstvenica u NRDC-u. “Opet se čini da Trumpova administracija radi na strani kemijske industrije, a ne javnosti. Kongres bi trebao zabraniti Agenciji da sama sebi napravi problem”.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Sudionici eksperimenta će iskusiti slične uvjete onima kojima će biti izloženi astronauti na Marsu.

Bakterije i virusi

Iz Instituta za virologiju u kineskom gradu Wuhanu demantirali su tvrdnje američkih medija o tome da je koronavirus izašao iz laboratorija, prenosi Anadolija. Direktor...

Astrofizika

Nevjerojatno svijetle i energetične, eksplozije gama zraka su tajanstveni signali koji izbijaju iz najdubljih dosega svemira, i iako ih se proučava desetljećima, još uvijek...

Inženjerstvo

Riječ je o plutajućem laboratoriju koji će pomoći morskim biolozima u otkrivanju oceanskih tajni. Dizajnirao ga je francuski arhitekt Jacques Rougerie, a gradnja će...

Oglašavanje