Connect with us

Znanost

EPA planira ukinuti testiranja na životinjama do 2035.

Foto: Google

Biotehnologija

EPA planira ukinuti testiranja na životinjama do 2035.

Naišli su na ozbiljne kritike

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) je nedavno najavila nešto što je usrećilo PETA-u, ali zabrinulo mnoge druge.  Naime, najavljuju eliminaciju svih testiranja na sisavcima najdalje do 2035. godine.

Ova američka vladina agencija je otkrila i da će dati 5,25 milijuna dolara za pet sveučilišta u svrhu istraživanja i razvoja alternativnih metoda testiranja i utvrđivanja načina za smanjenje ili zamjenu korištenja kralješnjaka za testiranje.

Voditelj agencije Andrew Wheeler tvrdi kako je znanost dovoljno napredovala da predvidi potencijalne opasnosti bez korištenja tradicionalnih metoda koje se oslanjaju na testiranje na životinjama.

Organizacija PETA je, očekivano, pozdravila potez EPA-e, no pojavile su se i ozbiljne kritike. Vijeće obrane prirodnih resursa (NRDC), međunarodna neprofitna ekološka organizacija, nazvala ga je “neodgovornim” zato što testiranja na životinjama pomažu znanstvenicima otkriti metode spašavanja života i identificirati kemikalije koje mogu naštetiti pojedincima i okolišu.

“EPA će eliminirati temeljne alate za zaštitu javnosti od opasnosti poput klorpirifosa, formaldehida, PFAS-a. Postupno ukidanje temeljnih znanstvenih metoda ispitivanja može znatno otežati prepoznavanje otrovnih kemikalija i zaštitu ljudskog zdravlja”, rekla je Jennifer Sass, znanstvenica u NRDC-u. “Opet se čini da Trumpova administracija radi na strani kemijske industrije, a ne javnosti. Kongres bi trebao zabraniti Agenciji da sama sebi napravi problem”.

Nastavi čitati
Advertisement

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biotehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh