Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Evo kako oštro životinje vide svijet oko sebe

Foto: Shutterstock

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke uspoređivali su i ocjenjivali vid različitih životinjskih vrsta kako bi mogli odrediti koliko oštro vide sliku proučavajući anatomiju oka i koristeći testove ponašanja.

“U životinjskom carstvu, većina vrsta vidi svijet s puno manje detalja nego mi”, rekla je ekologinja Eleanor Caves s Dukea.

Korištena je metoda mjerenja ciklusima po stupnju kako bi se utvrdila oštrina. Tada su informacije prenesene u neku vrstu softvera koji je pokazao kakve će slike životinje vidjeti.

Kako oštro vide ljudi? 60 ciklusa po stupnju – što znači da možemo vidjeti 60 parova crnih i bijelih paralelnih linija unutar jednog stupnja vidljivosti. Tim je utvrdio da čimpanze i drugi primati imaju jednaku razinu pojedinosti koje vide kao i mi. To nije veliko iznenađenje.

Zanimljivo je da mnoge životinje nisu bile bolje od ljudi, osim nekoliko ptica grabljivica. Otkriveno je da ribe i većine ptica vide oko 30 ciklusa po stupnju, a slonovi samo oko 10.

Foto: Eleanor Caves

“Bitno je da znanstvenici koji proučavaju interakcije životinja ne bi trebali pretpostavljati da različite vrste percipiraju detalje na isti način kao i mi”, rekla je Caves.

Važno je za napomenuti da pauci, ribe ili bilo koje druge životinje ograničene oštrine vida mogu bolje vidjeti nego što istraživanje ukazuje, zbog oblika “naknadne obrade” u mozgu. Tim radi samo s očima, a ne može reći što naknadno mozak životinje čini sa slikom.

Unatoč ograničenjima, ova studija koja je objavljena u časopisu Trends in Ecology and Evolution – pruža hvalevrijedne uvide u to koliko jasno životinje vide svijet oko sebe.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Pojedina istraživanja pokazuju da psi posjeduju mentalno vrlo zahtjevnu sposobnost oponašanja onog što radimo, deset minuta nakon same radnje. Znanstvenici su prvi put ustanovili...

Biljke i životinje

Jeste li se ikada pitali je li zapravo moguće da se čovjek poput Spidermana penje po zidovima bez ikakvih pomagala? Je li moguće imati...

Oboljenja i poremećaji

Ako ste se ikad zapitali kako bi izgledali šavovi u oku, ova fotografija korisnika Reddita pod imenom Philawesomeraptor trebala bi vam zadovoljiti znatiželju. Naime,...

Zdravlje i Medicina

Poznato je kako zdrava prehrana može pomoći u očuvanju dobrog vida, ali znanstvenici su otkrili kako lagana tjelovježba također može povoljno utjecati na zdravlje...