Connect with us

Znanost

Foto: Eleanor Caves

Biljke i životinje

Evo kako oštro životinje vide svijet oko sebe

Zaboravite boje, vrag je u detaljima

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke uspoređivali su i ocjenjivali vid različitih životinjskih vrsta kako bi mogli odrediti koliko oštro vide sliku proučavajući anatomiju oka i koristeći testove ponašanja.

“U životinjskom carstvu, većina vrsta vidi svijet s puno manje detalja nego mi”, rekla je ekologinja Eleanor Caves s Dukea.

Korištena je metoda mjerenja ciklusima po stupnju kako bi se utvrdila oštrina. Tada su informacije prenesene u neku vrstu softvera koji je pokazao kakve će slike životinje vidjeti.

Kako oštro vide ljudi? 60 ciklusa po stupnju – što znači da možemo vidjeti 60 parova crnih i bijelih paralelnih linija unutar jednog stupnja vidljivosti. Tim je utvrdio da čimpanze i drugi primati imaju jednaku razinu pojedinosti koje vide kao i mi. To nije veliko iznenađenje.

Zanimljivo je da mnoge životinje nisu bile bolje od ljudi, osim nekoliko ptica grabljivica. Otkriveno je da ribe i većine ptica vide oko 30 ciklusa po stupnju, a slonovi samo oko 10.

Foto: Eleanor Caves

“Bitno je da znanstvenici koji proučavaju interakcije životinja ne bi trebali pretpostavljati da različite vrste percipiraju detalje na isti način kao i mi”, rekla je Caves.

Važno je za napomenuti da pauci, ribe ili bilo koje druge životinje ograničene oštrine vida mogu bolje vidjeti nego što istraživanje ukazuje, zbog oblika “naknadne obrade” u mozgu. Tim radi samo s očima, a ne može reći što naknadno mozak životinje čini sa slikom.

Unatoč ograničenjima, ova studija koja je objavljena u časopisu Trends in Ecology and Evolution – pruža hvalevrijedne uvide u to koliko jasno životinje vide svijet oko sebe.

 

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh