Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Evo kako oštro životinje vide svijet oko sebe

Foto: Shutterstock

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke uspoređivali su i ocjenjivali vid različitih životinjskih vrsta kako bi mogli odrediti koliko oštro vide sliku proučavajući anatomiju oka i koristeći testove ponašanja.

“U životinjskom carstvu, većina vrsta vidi svijet s puno manje detalja nego mi”, rekla je ekologinja Eleanor Caves s Dukea.

Korištena je metoda mjerenja ciklusima po stupnju kako bi se utvrdila oštrina. Tada su informacije prenesene u neku vrstu softvera koji je pokazao kakve će slike životinje vidjeti.

Kako oštro vide ljudi? 60 ciklusa po stupnju – što znači da možemo vidjeti 60 parova crnih i bijelih paralelnih linija unutar jednog stupnja vidljivosti. Tim je utvrdio da čimpanze i drugi primati imaju jednaku razinu pojedinosti koje vide kao i mi. To nije veliko iznenađenje.

Zanimljivo je da mnoge životinje nisu bile bolje od ljudi, osim nekoliko ptica grabljivica. Otkriveno je da ribe i većine ptica vide oko 30 ciklusa po stupnju, a slonovi samo oko 10.

Foto: Eleanor Caves

“Bitno je da znanstvenici koji proučavaju interakcije životinja ne bi trebali pretpostavljati da različite vrste percipiraju detalje na isti način kao i mi”, rekla je Caves.

Važno je za napomenuti da pauci, ribe ili bilo koje druge životinje ograničene oštrine vida mogu bolje vidjeti nego što istraživanje ukazuje, zbog oblika “naknadne obrade” u mozgu. Tim radi samo s očima, a ne može reći što naknadno mozak životinje čini sa slikom.

Unatoč ograničenjima, ova studija koja je objavljena u časopisu Trends in Ecology and Evolution – pruža hvalevrijedne uvide u to koliko jasno životinje vide svijet oko sebe.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...