Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na rubu znanosti

Možemo učiti dok spavamo

Mozak je kompliciraniji nego što smo mislili

Izgleda kako su svi oni koji su pokušavali naučiti novi jezik ili prestati pušiti slušajući snimke za vrijeme sna možda bili na pravom putu.

Ispostavilo se kako je, pod pravim uvjetima, ljudski mozak sposoban za učenje novog vokabulara u snu.

Navodi se tako u znanstvenoj studiji sa švicarskog sveučilišta u Bernu, objavljenoj u časopisu Current Biology. Ona pokazuje kako ljudski mozak može apsorbirati informacije tijekom sna.

Sudionicima koji su spavali puštane su snimke s parovima riječi. Jedna riječ, kao što je “tofer”, je uvijek bila izmišljena, dok je druga, kao što je “kuća”, uvijek bila stvarna.

Ako je uparivanje predstavljeno tijekom specifičnog trena određene vrste moždanih valova, sudionici bi mogli odgovoriti na pitanja o riječima nakon što se probudili.

Primjerice, od sudionika je zatraženo da odrede bi li određena lažna riječ mogla stati unutar kutije za cipele. “Tofer”, koji je bio uparen s riječi “kuća”, ne može stati u kutiju za cipele, ali izmišljena riječ “aril”, uparena sa “čepom”, ipak može.

Skeniranje mozga provedeno tijekom tih testova je pokazalo neuronsku aktivnost sličnu onoj kod nekoga tko je naučio novu riječ.

Svejedno, ako planirate putovanje u inozemstvo, vjerojatno biste ipak trebali ostati budni dok učite riječi novog jezika.

Sudionici nisu upamtili ništa tako složeno kao što je posve novi jezik, samo neke izmišljene riječi. Ipak, ovo istraživanje odbacuje zastarjele pretpostavke o mozgu i pokazuje koliko je sustav unutar naših lubanja dinamičan.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Ako ste ikada cijelu noć proveli budni, dobro znate da sljedeći dan niste sasvim svoji. No, što bi se dogodilo kad bi postojao „lijek“...

Oboljenja i poremećaji

Dugo se mislilo da je hrkanje problem rezerviran pretežno za muškarce. Sve do sada. Izraelski stručnjaci su, naime, ispitali gotovo 2 tisuće pacijenata u...

Elektronika

Abu Dhabi i Wisconsin Institut nam donose velike novosti u području virtualnog učenja. Izradili su interaktivne 3D dijagrame kako bi pomogli studentima da steknu...

Zdravlje i Medicina

San ima veliki utjecaj na naše zdravlje i kvalitetu života. Užurbani životni stil često otežava kvalitetno spavanje, a manjak sna utječe na naše raspoloženje,...

Oglašavanje