Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na rubu znanosti

Možemo učiti dok spavamo

Mozak je kompliciraniji nego što smo mislili

Izgleda kako su svi oni koji su pokušavali naučiti novi jezik ili prestati pušiti slušajući snimke za vrijeme sna možda bili na pravom putu.

Ispostavilo se kako je, pod pravim uvjetima, ljudski mozak sposoban za učenje novog vokabulara u snu.

Navodi se tako u znanstvenoj studiji sa švicarskog sveučilišta u Bernu, objavljenoj u časopisu Current Biology. Ona pokazuje kako ljudski mozak može apsorbirati informacije tijekom sna.

Sudionicima koji su spavali puštane su snimke s parovima riječi. Jedna riječ, kao što je “tofer”, je uvijek bila izmišljena, dok je druga, kao što je “kuća”, uvijek bila stvarna.

Ako je uparivanje predstavljeno tijekom specifičnog trena određene vrste moždanih valova, sudionici bi mogli odgovoriti na pitanja o riječima nakon što se probudili.

Primjerice, od sudionika je zatraženo da odrede bi li određena lažna riječ mogla stati unutar kutije za cipele. “Tofer”, koji je bio uparen s riječi “kuća”, ne može stati u kutiju za cipele, ali izmišljena riječ “aril”, uparena sa “čepom”, ipak može.

Skeniranje mozga provedeno tijekom tih testova je pokazalo neuronsku aktivnost sličnu onoj kod nekoga tko je naučio novu riječ.

Svejedno, ako planirate putovanje u inozemstvo, vjerojatno biste ipak trebali ostati budni dok učite riječi novog jezika.

Sudionici nisu upamtili ništa tako složeno kao što je posve novi jezik, samo neke izmišljene riječi. Ipak, ovo istraživanje odbacuje zastarjele pretpostavke o mozgu i pokazuje koliko je sustav unutar naših lubanja dinamičan.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

San ima veliki utjecaj na naše zdravlje i kvalitetu života. Užurbani životni stil često otežava kvalitetno spavanje, a manjak sna utječe na naše raspoloženje,...

Znanost

Iako neki ljudi više vole raditi u miru i tišini, evo dobrih vijesti za sve one koji rado slušaju glazbu na svom radnom mjestu...

Tehnologija

Ovo je dokaz da neinvazivna stimulacija živaca može pomoći pri učenju jezika.

Tehnologija

Istraživači tvrde da ova potreba za odmorom nije sveprisutna kod umjetne inteligencije.

Oglašavanje