Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Genetski modificirana gljiva u borbi protiv opake bolesti

Tzv. metarhizium pingshaense

Malarija je iznimno opasna bolest koja svake godine ubija oko 400 tisuća ljudi. Znanstvenici sa Sveučilišta Maryland u SAD-u i s Instituta IRSS u Burkini Fasso otkrili su gljivu koja bi mogla pomoći u borbi protiv te opake bolesti.

Metarhizium pingshaense je, naime, gljiva koja nakon genetske modifikacije emitira paukov otrov te uspješno ubija komarce koji prenose malariju. Tako stoji u provedenom istraživanju.

Stručnjaci su istaknuli kako njihov cilj nije izumiranje insekata već pomoć u zaustavljanju širenja malarije.

Genetski modificirana gljiva Metarhizium pingshaensei je otprije poznata kao prirodni ubojica komaraca anohela. Oni prenose malariju. Spoznavši kako gljive često ne sadrže dovoljnu količinu toksina za ubijanje insekata, stručnjaci su u njih su uveli gene otrovnog australskog pauka.

Laboratorijski testovi su dokazali kako genetski modificirana gljiva brže ubija insekte. Ne samo to, nego je i potrebno manje gljivičnih spora kako bi se posao uspješno obavio. Idući korak je bio testirati gljive u što prirodnijim uvjetima.

U Burkini Fasso je podignuto umjetno selo površine 6500 kvadratnih metara s biljkama, kolibama, hranom i vodom za komarce. Zaštićeno je dodatno dvostrukim slojem mreže protiv dotičnih insekata.

Spore gljiva su pomiješane s uljem sezama te su ‘posute’ po platnenim plahtama. Komarci su morali sletjeti na njih kako bi postali izloženi djelovanju otrovne gljive. Eksperiment je započet s 1500 komaraca, no broj insekata je porastao.

Nasuprot tome, kad je korištena gljiva s paukovim otrovom, nakon samo 45 dana ostalo je svega 13 komaraca. To je bilo nedovoljno za njihovu reprodukciju.  Testiranja su dokazala i da je djelovanje gljive bilo kobno samo za tu vrstu komaraca. Nije bilo utjecaja na ostale insekte, poput pčela.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Modificirani komarci trebali bi poslužiti za smanjenje broja komaraca koji prenose bolesti.

Bakterije i virusi

Švicarska farmaceutska tvrtka Novartis postigla je dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o nastavku istrage lijeka protiv malarije koji bi mogao pomoći u liječenju koronavirusa....

Biljke i životinje

Znanstvenici u Burkini Faso razvili su novo oružje u borbi protiv malarije puštajući na slobodu tisuće genetski steriliziranih komaraca. Njihov je eksperiment prvi koji...

Bakterije i virusi

Na pomolu je moderni insekticid za najveće ubojice ljudi u životinjskom svijetu

Oglašavanje