Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Glazba može poboljšati okus hrane

Foto: Shutterstock

Užitak koji pruža hrana može postati još bolji ukoliko jedete u pravom glazbenom okruženju, navodi se u studiji o učincima različite pozadinske glazbe na okus hrane objavljenoj u časopisu Appetite.

Prethodna istraživanja pokazala su da određeni glazbeni žanrovi mogu izazvati različite emocije, te da uživanje u određenoj hrani može biti uzrokovano emocijama.  Pa ipak, ova studija otišla je korak dalje i pokazala kako glazba utječe na stvaranje emocija i percepcije o hrani.

„Malo se zna o utjecaju glazbe koja svira u pozadini na percepciju hrane. Većina ranije provedenih studija fokusirala se na istraživanje utjecaja pozadinske glazbe na ponašanje prilikom kupovanja”, rekao je Han-Seok Seo sa Sveučilišta u Arkansasu. Tako su pojedina istraživanja pokazala da je, u slučajevima kada je u specijaliziranim prodavaonicama vina svirala francuska ili njemačka glazba, prodaja vina iz tih zemalja nadmašila je prodaju svih drugih.

No, u spomenutoj studiji, 99 ispitanika (46 muškaraca i 53 žene) testiralo je određenu hranu – onu koja je povezana s emocijama, ali i onu koja nije, slušajući isti glazbeni predložak koji je ponovno komponiran i predstavljen kao klasična, jazz, hip-hop ili rock glazba. Emocionalna hrana je, što ne iznenađuje, bila mliječna čokolada, a neemocionalna paprika babura. Rezultati su pokazali da je jazz dodatno poboljšao okus čokolade, a hip-hop nije. No, test s paprikom nije rezultirao istim zaključkom, što Seo objašnjava činjenicom kako su u restoranu učestalo mijenjali radio stanice. „Ovo je istraživanje pokazalo da žanr glazbe koja svira u pozadini može modulirati okus hrane i učiniti ju još ukusnijom”, objasnio je Seo.

„Prilikom jela očito nije riječ samo o pukom unošenju hrane u organizam, te kontroli što i koliko točno jedemo. I glazbeno okruženje ima vrlo značajnu ulogu u tom procesu – ono utječe da jedemo brže, čini nas gladnijima, mijenja okus hrane ili pak pretvara sasvim običnu hranu u nešto zbilja posebno”, zaključio je Thomas Hummel s Tehničkog sveučilišta u Dresdenu.

Također, istraživanjem je pokazano da percepcija hrane izazvana glazbom u pozadini ovisi i o izvođaču pjesme, vrsti hrane, demografiji potrošača, ali i iskustvu i kulturi. No, za jačanje trenutnih rezultata nužno moraju biti provedena dodatna istraživanja s različitim glazbenim, ali i prehrambenim podražajima. Dakako, od ovog istraživanja neće profitirati samo proizvođači čokolade. Ono može biti od velike važnosti i u slučajevima kada je konzumiranje hrane itekako bitno. Potencijalni primjer mogu biti bolesnici s anoreksijom kojima bi ovakvo istraživanje moglo pomoći pri što bržem oporavku.

Izvor: Discovery

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....