Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Globalni porast razine mora na kraju posljednjega ledenoga doba

Istraživači iz Southamptona procijenili su da je razina mora rasla za u prosjeku otprilike jedan metar po stoljeću na kraju posljednjega ledenoga doba te da su taj rast omeli samo brzi “skokovi” tijekom kojih je porasla i do 2.5 metra po stoljeću.

Otkrića, objavljena u časopisu Global and Planetary Change, pomoći će razjasniti reakcije oceanske cirkulacije i klime na velike utoke vode nastale topljenjem ledenih pokrova u svjetski ocean. Globalna razina mora porasla je ukupno za više od 120 metara kako su se ogromni ledeni pokrovi iz posljednjeg ledenog doba ponovo topili. Ovo ponovno topljenje počelo je prije otprilike 19 000 godina do 6 000 godina, što znači da je prosječna stopa porasta razine mora bila otprilike metar po stoljeću.

Prethodne studije promjene razine mora na određenim lokacijama sugerirale su da je postupni porast mogao biti obilježen iznenadnim “skokovima” rasta razine mora po stopama koje su se približile vrijednosti od 5 metara po stoljeću. Ove procjene temeljene su na analizama distribucije fosilnih koralja oko Barbadosa i potapanja obale oko Sunda šelfa, produžetka kontinentalnog šelfa istočne Azije. Međutim, nejasnoće u datiranju fosila, nedovoljan broj označivača razine mora i specifične karakteristike individualnih lokacija mogu otežati rekonstrukciju globalne razine mora s visokim stupnjem pouzdanosti koristeći dokaze s bilo koje druge lokacije.

“Umjesto da se oslanjamo na zasebne lokacije koje možda nisu reprezentativne, usporedili smo velike količine podataka s brojnih drugih lokacije, uzimajući u obzir sve potencijalne izvore nepouzdanosti” kaže profesor Eelco Rohling iz Škole za znanosti o Zemlji i oceanima (SOES) Sveučilišta Southampton čija se baza nalazi u Nacionalnom oceanografskom centru (NOC) u Southamptonu. Istraživači su prikupili otprilike 400 markera visoke kvalitete vrijednosti razine mora sa praćenih lokacija diljem svijeta, koncentrirajući se na lokacije smještene daleko od iskrivljujućih učinaka velikih ledenih pokrova iz prošlosti. Koristeći opsežnu seriju sofisticiranih statističkih testova zatim su rekonstruirali povijest razine mora kroz proteklih 21 tisuću godina s visokim stupnjem statističke pouzdanosti.

Njihove analize pokazuju da je postupni porast po prosječnoj stopi od jednog metra po stoljeću bio ometen tijekom dva razdoblja kad su stope porasle na 2.5 metra po stoljeću, prije između 15 i 13 tisuća godina i prije 11 i 9 tisuća godina. Prvi od ovih “skokova” u količini vode nastale otapanjem ledenih pokrova koje su utekle u svjetski ocean podudara se s razdobljem zatopljenja globalne klime pod imenom razdoblje Bølling-Allerød. Drugi se “skok” izgleda javio ubrzo nakon završetka `velikog zaleđenja` pod nazivom `mlađi drijas` koje je dovelo razdoblje Bølling-Allerød do iznenadnog kraja.

“Naše procjene stopa porasta razine mora niže su od onih procijenjenih na temelju podataka sa zasebnih proučavanih lokacija, no statistički su čvrste i stoga u velikoj mjeri poboljšavaju naše shvaćanje smanjenja volumena leda uslijed topljenja ledenih pokrova na kraju posljednjeg ledenog doba” kaže glavna autorica studije dr. Jennifer Stanford iz SOES-a. “Nova otkrića koristit će se kako bi se rafinirali modeli klimatskog sustava Zemlje te će time pomoći u poboljšanju predviđanja budućih reakcija razine mora na globalnu promjenu klime” dodaje Rohling.

Izvor: National Oceanography Centre, Southampton (UK)

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Posljednjih godina u Sibiru su pronađeni ostaci različitih životinjskih vrsta.

Geografija i geologija

U novije vrijeme kada sagledamo prošlost Zemlje, ne možemo se ne zapitati vrti li se sve u krug? Ako pogledamo realno, u nedavnoj povijesti...

Arheologija i paleontologija

Smrznuta u ledu već tisućljećima, ova je sibirska mumija najbolje očuvani primjerak drevnog konja ikada pronađen. Nevjerojatno netaknuto tijelo mladog ždrebeta koje je preminulo...

Geografija i geologija

Špiljari u Montrealu otkrili su nevjerojatan sustav kaverni i tunela ispod grada, stvoren još u vrijeme kada su sabljozube mačke lovile goleme ljenjivce, a...