Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Hoćemo li uskoro moći liječiti nekim mirisima?

Jedan od zanimljivijih podataka o mirisu jest taj da je miris od svih osjetila najpovezaniji s emocijama i sjećanjima. To je zato što se osjet njuha u mozgu obrađuje u limbičkom sustavu mozga koji je bitan za sjećanja i emocije. Zato nam se čini da nas miris specifičnih stvari može vratiti kroz vrijeme. Miris nekog kolača nas može podsjetiti na baku, a miris jela od kojeg nam je bilo lose može proizvesti instantnu nelagodu želudca.

Jedna poznata mediteranska biljka mogla bi se koristiti i u liječenju tjeskobe, zaključak je japanskih znanstvenika.

Tvrde da miris lavande učinkovito pomaže u ublažavanju zdravstvenih tegoba. U dogledno vrijeme bi se to moglo koristiti čak i kao sredstvo za sediranje pacijenata prije operativnih zahvata, kao alternativa tabletama ili kao sredstvo za liječenje tjeskobe.

Na japanskom Sveučilištu Kagoshima su došli do toga nakon eksperimenta na laboratorijskim miševima s linaloolom. To je prirodni terpenski alkohol sadržan u ekstraktu lavande.

Ustanovljeno je da su miševi koji su bili izloženi aromi lavande pokazivali manje znakova tjeskobe, s napomenom da to nije utjecalo na samu pokretljivost i koordinaciju pokreta miševa.

Znanstvenici poručuju kako je, prije početka testiranja anaksiolitičkog učinka linaloola na ljudima potrebno provesti dodatna ispitivanja. A sve to kako bi se njegova upotreba pokazala 100% sigurnom i učinkovitom.

Vjeruju da se približavamo kliničkoj upotrebi linaloola u liječenju tjeskobe i stresa. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Javnost po prvi put dobiva mogućnost u bočici osjetiti kako miriše svemir.

Oboljenja i poremećaji

Stručnjaci upozoravaju da bi gubitak osjetila okusa i mirisa mogao biti znak zaraženosti koronavirusom.

Psihologija

Zubari osjete stres pacijenta i onda im to utječe na kvalitetu izvedbe

Biljke i životinje

Korisno za znati ako ste ikada bili "žrtva" nekog komarca

Oglašavanje