Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Hoćemo li uskoro moći liječiti nekim mirisima?

Jedan od zanimljivijih podataka o mirisu jest taj da je miris od svih osjetila najpovezaniji s emocijama i sjećanjima. To je zato što se osjet njuha u mozgu obrađuje u limbičkom sustavu mozga koji je bitan za sjećanja i emocije. Zato nam se čini da nas miris specifičnih stvari može vratiti kroz vrijeme. Miris nekog kolača nas može podsjetiti na baku, a miris jela od kojeg nam je bilo lose može proizvesti instantnu nelagodu želudca.

Jedna poznata mediteranska biljka mogla bi se koristiti i u liječenju tjeskobe, zaključak je japanskih znanstvenika.

Tvrde da miris lavande učinkovito pomaže u ublažavanju zdravstvenih tegoba. U dogledno vrijeme bi se to moglo koristiti čak i kao sredstvo za sediranje pacijenata prije operativnih zahvata, kao alternativa tabletama ili kao sredstvo za liječenje tjeskobe.

Na japanskom Sveučilištu Kagoshima su došli do toga nakon eksperimenta na laboratorijskim miševima s linaloolom. To je prirodni terpenski alkohol sadržan u ekstraktu lavande.

Ustanovljeno je da su miševi koji su bili izloženi aromi lavande pokazivali manje znakova tjeskobe, s napomenom da to nije utjecalo na samu pokretljivost i koordinaciju pokreta miševa.

Znanstvenici poručuju kako je, prije početka testiranja anaksiolitičkog učinka linaloola na ljudima potrebno provesti dodatna ispitivanja. A sve to kako bi se njegova upotreba pokazala 100% sigurnom i učinkovitom.

Vjeruju da se približavamo kliničkoj upotrebi linaloola u liječenju tjeskobe i stresa. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Javnost po prvi put dobiva mogućnost u bočici osjetiti kako miriše svemir.

Oboljenja i poremećaji

Stručnjaci upozoravaju da bi gubitak osjetila okusa i mirisa mogao biti znak zaraženosti koronavirusom.

Psihologija

Zubari osjete stres pacijenta i onda im to utječe na kvalitetu izvedbe

Biljke i životinje

Korisno za znati ako ste ikada bili "žrtva" nekog komarca

Oglašavanje