Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Hodanje po vodi je moguće

Ne morate biti Isus, samo trebate imati pravu vodu.

Kako je to uopće moguće, pitate se? To čak ni nije ništa novo. Voda i kukuruzni škrob su dobitna kombinacija.

Naime, čestice kukuruznog škroba imaju neobično svojstvo da se u vodi zbiju u jako čvrstu površinu kad se na njih počne vršiti nagli pritisak.

“Pokušajte udariti šakom u ovakvu otopinu i vjerojatno ćete slomiti zglob”, upozorio je Scott Waitukaitis, inače fizičar na Sveučilištu Chicago, koji je naumio istražiti znanstvenu pozadinu popularnih videa postavljenih na YouTubeu.

Eksperimenti su već prije bili pokazali da se voda u kojoj je otopljena podjednaka količina škroba ne ponaša baš kao drugi fluidi. Ukoliko uronite u nju polako ruku, ona će kliznuti bez prevelikog otpora, no ako pljesnete dlanom po istoj površini, on će se naglo zaustaviti.

Kako bi razotkrili koje su sile ovdje na djelu, znanstvenici su udarili u tu mješavinu metalnim stupom i zatim analizirali posljedice. Rendgenske snimke te neprozirne tekućine dokazale su kako se materijal kreće ispod površine.

Simulacije koje su bile utemeljene na ovim podacima razotkrile su da nagli udarac naprosto istiskuje vodu iz prostora između čestica. U tom trenu na scenu stupa trenje između čestica, one se onda i počinju ponašati poput krutine.

„Bio sam prilično iznenađen rezultatima“, priznao je Daniel Bonn, fizičar na Sveučilištu u Amsterdamu, koji je naslutio sličan mehanizam prilikom istraživanja ponašanja metaka ispaljenih u otopinu škroba.

Takvo zanimljivo ponašanje škroba vjerojatno bi se moglo iskoristit u stvaranju tekućih pancirki, primjerice od otopina snažnog materijala kevlara.

Premda su znanstvenici desetljećima proučavali ovu neobičnu pojavu, dosad nitko nije uspio objasniti zašto se otopina škroba stvrdne pri udarcu dok se živi pijesak i kečap razrjeđuju iako su sve te tvari sastavljene od čestica otopljenih u tekućinama.

Na videosnimci možete vidjeti kako noge šetača (i skakača) po vodi ne uspijevaju prodrijeti kroz mješavinu vode i škroba, jer se čestice zbijaju i stvrdnjavaju kao snijeg kad ga skuplja ralica.

U isto vrijeme se drugi ljudi mogu nesmetano kupati u toj istoj mješavini.

13 komentara

13 Comments

 1. Drago Simunic

  7 siječnja, 2018 u 12:54 pm

  Samo Isus je mogao!

  • Edi Krajinović

   7 siječnja, 2018 u 2:43 pm

   nije mogao ni on 🙂

  • Marino Pavacic

   7 siječnja, 2018 u 3:11 pm

   Mogao je isus nemon proturijecit isusu kristu i njegovim djelim snaci ce te samo lose. Isus je hodao jer nije mogo potonuti jer je KREPAO Za sve nas ljude da pati umijesto nas i onda smo ga htijeli ohladiti i strpati u more ali prokletstvo koje je povezano nemoze pasti u sve to more ili tiga svetomore nije niti znao razmak staviti pa se krivo shvatilo sve se krivo shvatilo i to sljedi ljduski rod od pamtitogvijeka. Ja sam ovdje da vas razrijesim svih tih gluposti sto se događaju izmedu svihtih vragova koji postoje u svijetu nakon smrti.

  • Drago Simunic

   7 siječnja, 2018 u 5:57 pm

   Isus je istina a svi oni sto misle drugacije imat ce samo jedan dan da provedu u raju.

  • Marino Pavacic

   7 siječnja, 2018 u 6:10 pm

   Neznas ti sta je raj. A sve sto se govori o isusu i misli o njemu nije bitno za put koji te vodi nekamo nakon smrti. Krist je bio nekakav kralj i legenda ocito i ocito to treba prestati zar to nije svima ocito???

  • Drago Simunic

   7 siječnja, 2018 u 8:11 pm

   Isus nije nekakav kralj.

  • Drago Simunic

   7 siječnja, 2018 u 8:13 pm

   A tko si ti da bi se uopce rodio

  • Drago Simunic

   7 siječnja, 2018 u 8:16 pm

   Kad uzmemo u u obzir i danas je raj ” na kugli”

  • Marino Pavacic

   7 siječnja, 2018 u 8:27 pm

   Isus je bio kralj nosio je duse ali sta ti znas o tome. O raju također neces znati nista tako da mi nemoj pametovati ja znam sve o tome na neku nesrecu.

  • Adrijana Radosevic

   8 siječnja, 2018 u 1:09 pm

   …znam i ja sve o Ići. Ićo je zakon..
   https://www.youtube.com/watch?v=CW0TijmAUqY

  • Nikša Marković

   10 siječnja, 2018 u 12:19 pm

   Ovo je smjesno

 2. Selvin Ziberi

  7 siječnja, 2018 u 3:08 pm

 3. Adrijana Radosevic

  8 siječnja, 2018 u 1:08 pm

  ..može gušter, može insekt, može bicikl za vodu… kak’ ne bi bilo moguće…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Napravite 8.000 koraka dnevno i imat ćete više izgleda za dulji život, tvrde američki znanstvenici u novom istraživanju. U istraživanju, objavljenom u časopisu JAMA,...

Ekologija i okoliš

Znanstvenici tvrde da su posljednje slike iz gradova u kojima je na snazi karantena donijele nekoliko lekcija koje mogu koristiti čovječanstvu. Kanali Venecije godinama...

Kemija

Iako zvuči začuđujuće, vruća voda se ledi brže nego hladna voda pod određenim uvjetima. Fenomen je zabilježio još Aristotel, no razni eksperimenti i istraživanja do...

Geografija i geologija

S obzirom na to da je jedan od ključnih sastojaka za postojanje života na Zemlji, nije čudno da znanstvenici žele znati kako je voda...

Oglašavanje