Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Iskopavanje u Iraku otkrilo 2700 godina staru skulpturu u izvanrednom stanju

Iskopavanje u Iraku otkrilo 2700 godina staru skulpturu u izvanrednom stanju
Shutterstock/Ilustracija

Tijekom arheoloških iskopavanja na području Bliskog Istoka otkriven je impozantan kip krilate božanstvenosti. Unatoč svojim monumentalnim dimenzijama, kip je bio iznenađujuće dobro očuvan.

Radi se o kipu starom oko 2700 godina, izrađenom od alabastera, koji prikazuje Lamassu – asirsku božanstvenost s krilima. Ovo važno arheološko otkriće dogodilo se u sjevernom dijelu Iraka, 24. listopada, kako prenosi agencija AFP. Kip je pronađen gotovo netaknut, osim što mu je nedostajala glava. Zanimljivo je da se glava već čuvala u Iračkom muzeju u Bagdadu, jer je bila zaplijenjena od krijumčara tijekom 1990-ih godina.

Francuski arheolog, Pascal Butterlin, koji je bio na čelu tima koji je proveo ova iskopavanja, izjavio je da je tijekom svoje karijere rijetko nailazio na takva veličanstvena otkrića. Cijela skulptura teška je čak 18 tona i prostire se na površini od 3,8 x 3,9 metara. Butterlin je naglasio da se takvi golemi artefakti obično otkrivaju u zemljama poput Egipta ili Kambodže, što čini ovaj nalaz još značajnijim.

Ovaj kip, koji prikazuje Lamassu s ljudskom glavom, tijelom bika i krilima ptice, nekoć je stajao kao stražar na ulazu u drevni grad Khorsabad. Taj je grad smješten oko 15 kilometara sjeverno od današnjeg grada Mosula.

Butterlin, koji također predaje arheologiju Bliskog Istoka na Sveučilištu Paris I Pantheon-Sorbonne, izrazio je divljenje detaljima koji su uklesani na skulpturi. Po njegovim riječima, kip je vjerojatno izrađen za vladavine kralja Sargona II, koji je vladao između 722. i 705. prije Krista, kako bi štitio asirsku prijestolnicu.

Zanimljivost je da je ovaj reljef prvi put zabilježen u 19. stoljeću od strane francuskog arheologa Victora Placea. Nakon toga, izgubio se iz javnih zapisa sve do 1990-ih, kada su ga iračke vlasti ponovno prepoznale kao kulturno blago koje treba zaštititi.

Nažalost, tijekom ratnih nemira, pljačkaši su odnijeli glavu skulpture i izrezali je na manje dijelove kako bi je lakše prokrijumčarili. Butterlin je zahvalan lokalnim stanovnicima koji su zaštitili ostatak kipa od daljnjeg uništenja, posebno kada je teritorij zauzela Islamska država 2014. godine. Prema njegovim riječima, stanovnici sela Khorsabad uspjeli su sakriti kip prije nego što su bježali na sigurno područje pod kontrolom vlade.

Možda će vas zanimati

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...

Arheologija i paleontologija

Nedavno otkriven fosil neandertalskog djeteta u Španjolskoj izazvao je veliki interes među znanstvenicima. Ovaj fosil, koji pokazuje karakteristike Downovog sindroma, predstavlja prvi dokaz ove...