Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

‘Jedan u milijun’: Sir David Attenborough oduševljen otkrićem rijetkog fosila dinosaura

'Jedan u milijun': Sir David Attenborough oduševljen otkrićem rijetkim fosilom dinosaura
Shutterstock

Sir David Attenborough izrazio je svoje oduševljenje nakon što je otkriven izuzetno rijedak fosil dinosaura u Velikoj Britaniji. Ova izvanredna nalazišta dogodila su se ranije ove godine, kada je u liticama Dorseta otkrivena golema lubanja. Radi se o glavi Pliosaura, golemog morskog predatora, koji je zbog svoje veličine i snage često uspoređivan s Tyrannosaurus rexom, ali u morskom okruženju.

Sir David, koji u trenutku otkrića ima 97 godina, impresioniran je veličinom i karakteristikama ovog fosila. Opisuje Pliosaure kao najveće i najstrašnije predatore iz jurskog perioda, ističući da je lubanja pronađenog primjerka impresivna, s dužinom od preko dva metra i opremljena masivnim očnjacima.

Ovo otkriće bit će dodatno istraženo i predstavljeno široj javnosti kroz poseban dokumentarni film na BBC-u, koji će biti emitiran u ponedjeljak, 1. siječnja. Attenborough će u dokumentarcu voditi gledatelje kroz detalje ovog otkrića, pružajući uvid u značaj i kontekst nalaza.

Otkriće je prvi put javnosti postalo poznato kada ga je Attenboroughov prijatelj s Jurske obale podijelio s televizijskom postajom. Uzbuđen ovim otkrićem, Attenborough je odmah kontaktirao izvršnog producenta Mikea Guntona, sugerirajući da bi ova tema trebala biti predmet posebne dokumentarne emisije.

Sir David Attenborough, uz svoj tim, brzo je odgovorio na izazov i u roku od tjedan dana organizirao ekspediciju u Dorset kako bi ekshumirali i dokumentirali ovaj izuzetan fosil, koji je nazvao “otkrićem života”. Dokumentarni film, naslovljen “Attenborough i divovsko morsko čudovište”, kombinira revolucionarnu znanost, fascinantno prirodopisno istraživanje, izuzetno pripovijedanje i vrhunsku CGI tehnologiju kako bi ispričao priču o ovom zastrašujućem grabežljivcu iz jurskog perioda, koji je nekada obitavao u morima blizu obale Britanije.

Attenborough je, govoreći uoči izlaska serije, podijelio svoju strast za skupljanjem fosila, koja seže još iz njegovog djetinjstva. Svoj prvi fosil pronašao je s osam godina, što dodatno naglašava njegov dugogodišnji interes za paleontologiju. Tijekom ekspedicije, fokus je bio na lubanji, jer je tijelo dinosaura bilo ogromnih dimenzija – otprilike veličine londonskog autobusa i smješteno unutar litice.

Attenborough je bio posebno impresioniran “čistom krljušti” pronađene lubanje. Tijekom iskopavanja, postavio je intrigantno pitanje stručnjaku: “Što bi se dogodilo da se Tyrannosaurus rex susretne s ovim izvanrednim pliosaurom?” Na što je odgovor bio da bi, u takvom sukobu, vjerojatno pliosaur izašao kao pobjednik.

Osim fokusa na sam fosil, Attenborough naglašava i važnost proučavanja izumrlih životinja. On vjeruje da znanje i činjenice nemaju novčanu vrijednost te da su one neodvojivi dio života. Poznavanje prošlih svjetova obogaćuje maštu i potiče veće cijenjenje samog života. Ovaj dokumentarac ne samo da istražuje povijest života na Zemlji, već i promiče poruku o važnosti znanstvenog istraživanja i očuvanja naše prirodne baštine.

Sir David Attenborough, u svojim komentarima o nadolazećem dokumentarcu “Attenborough and the Giant Sea Monster”, naglašava duboku povezanost između otkrića fosila i shvaćanja smisla života. On ističe kako fosili, koji su tragovi prošlosti starim milijunima godina, nude uvid u razumijevanje i cijenjenje života kakav je nekada bio na Zemlji. Attenboroughova fascinacija i strast prema paleontologiji i prirodnim povijesnim otkrićima očituju se kroz njegovu dugogodišnju karijeru kao prirodoslovca i dokumentarista.

Attenborough također izražava svoju maštu i znatiželju o ovim drevnim stvorenjima, spominjući kako bi volio susresti jednog pliosaura, iako bi, kako šaljivo dodaje, radije da se to dogodi s druge strane rijeke, naglašavajući tako opasnost i veličinu ovih morskih predatora.

Dokumentarni film “Attenborough and the Giant Sea Monster” će se emitirati na BBC One i iPlayeru u 20 sati na Novu godinu, pružajući gledateljima priliku da se uz Attenborougha upuste u istraživanje i otkrivanje ove fascinantne priče o jednom od najstrašnijih grabežljivaca jurskog perioda. Ovaj dokumentarac ne samo da će zabaviti i obrazovati publiku, već će i potaknuti razmišljanje o važnosti paleontologije i njezinom doprinosu našem razumijevanju povijesti života na Zemlji.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...