Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Jedino vrane znaju kako jesti otrovne žabe

Druge životinje redom ugibaju pri pokušajima

Da su vrane fascinantne već smo znali, no ta porodica ptica nikad ne prestaje iznenađivati. Bilo je već poznato da te ptice znaju kako uspješno preživjeti obrok sastavljen od otrovne žabe, no već dugo nije takav jedan cijeli pothvat lijepo uhvaćen na fotografijama kao sada u Australiji. Pojasnimo najprije o čemu je riječ.

Divovske žabe (Rhinella marina) su dopremljene s Havaja u Australiju još tridesetih godina prošlog stoljeća, zbog nastojanja da potamane insekte koji uništavaju šećernu trsku. Stvari su ipak otišle malo predaleko, jer su se ove krastače masovno razmnožavale te osim insekata uspješno tamanile, figurativno rečeno, i mnoge druge životinje.

Otrov s leđa tih masovno rasprostranjenih žaba (koji može usmrtiti također pse i mačke) je kriv za opadanje populacije tobolčara, guštera i raznih drugih životinja u Australiji.

Izmicanje stvari kontroli je dovelo do toga da se te žabe smatraju jednom od najnepoželjnijih vrsta u zemlji pa zbog toga ljudi poduzimaju mnoge akcije, bilo da je u pitanju hvatanje od strane aktivista (Frogwatch) do programa učenja drugih životinja kako da ih izbjegavaju (praveći kobasice neugodnog okusa poput onog kod žabe). Australci su već, evidentno, svašta pokušali po tom pitanju, no nekim životinjama jednostavno nema spasa pored ove vrste žaba.

Životinje koje pokušaju pojesti tu žabu nemaju nikakve šanse za preživljavanje, no ono što nije uspjelo zmijama, krokodilima i mnogim drugima – uspjelo je vranama. Njima nisu bili potrebni programi učenja, jer su same našle način da zaobiđu bufotoksin koji žabe luče kad osjete opasnost.

“Vrane izbjegavaju dodir s izlučenim otrovom tako što ih zahvaćaju za udove ili čak iznad oka, izbjegavajući ostatak tijela “, objašnjava australski fotograf Steve Wilson.” Ove pametne ptice naučile su preokrenuti žabe na leđa, u višestrukim pokušajima ako je potrebno, da bi odabrale za jelo netoksične dijelove: mesnate dijelove krakova, jezik, iznutrice.”

Foto: Steve Wilson

Steve Wilson je promatrao kako je vrani bilo potrebno sveukupno40 minuta da svlada žabu i pojede sve netoksične dijelove.

Ako se klimatske promjene nastave odvijati ovim tempom, stručnjaci vjeruju kako će se otrovne divovske žabe širiti i u one rijetke dijelove Australije u kojima ih još nema.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Sveučilište Queensland i tvrtka Gilmour Space zajedno rade na "hibridnim raketama sljedeće generacije".

Biljke i životinje

Klokan je primijećen kako se hladi u dvorišnom bazenu u regiji Hunter u Australiji dok su vatrogasci spašavali koale s drveća na područjima kojima su...

Ekologija i okoliš

Sjajne vijesti za kornjače, kljunaše i kompaniju

Biljke i životinje

Tridesetak endemskih vrsta životinja je već izgubljeno

Oglašavanje