Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Jedino vrane znaju kako jesti otrovne žabe

Druge životinje redom ugibaju pri pokušajima

Foto: Shutterstock

Da su vrane fascinantne već smo znali, no ta porodica ptica nikad ne prestaje iznenađivati. Bilo je već poznato da te ptice znaju kako uspješno preživjeti obrok sastavljen od otrovne žabe, no dugo nije takav jedan cijeli pothvat lijepo uhvaćen na fotografijama kao ovom prilikom u Australiji. Pojasnimo najprije o čemu je riječ.

Divovske žabe (Rhinella marina) su dopremljene s Havaja u Australiju još tridesetih godina prošlog stoljeća, zbog nastojanja da potamane insekte koji uništavaju šećernu trsku. Stvari su ipak otišle malo predaleko, jer su se ove krastače masovno razmnožavale te osim insekata uspješno tamanile, figurativno rečeno, i mnoge druge životinje.

Otrov s leđa tih masovno rasprostranjenih žaba (koji može usmrtiti također pse i mačke) je kriv za opadanje populacije tobolčara, guštera i raznih drugih životinja u Australiji.

Izmicanje stvari kontroli je dovelo do toga da se te žabe smatraju jednom od najnepoželjnijih vrsta u zemlji pa zbog toga ljudi poduzimaju mnoge akcije, bilo da je u pitanju hvatanje od strane aktivista (Frogwatch) do programa učenja drugih životinja kako da ih izbjegavaju (praveći kobasice neugodnog okusa poput onog kod žabe). Australci su već, evidentno, svašta pokušali po tom pitanju, no nekim životinjama jednostavno nema spasa pored ove vrste žaba.

Životinje koje pokušaju pojesti tu žabu nemaju nikakve šanse za preživljavanje, no ono što nije uspjelo zmijama, krokodilima i mnogim drugima – uspjelo je vranama. Njima nisu bili potrebni programi učenja, jer su same našle način da zaobiđu bufotoksin koji žabe luče kad osjete opasnost.

“Vrane izbjegavaju dodir s izlučenim otrovom tako što ih zahvaćaju za udove ili čak iznad oka, izbjegavajući ostatak tijela “, objašnjava australski fotograf Steve Wilson.” Ove pametne ptice naučile su preokrenuti žabe na leđa, u višestrukim pokušajima ako je potrebno, da bi odabrale za jelo netoksične dijelove: mesnate dijelove krakova, jezik, iznutrice.”

Foto: Steve Wilson

Steve Wilson je promatrao kako je vrani bilo potrebno sveukupno 40 minuta da svlada žabu i pojede sve netoksične dijelove.

Ako se klimatske promjene nastave odvijati ovim tempom, stručnjaci vjeruju kako će se otrovne divovske žabe širiti i u one rijetke dijelove Australije u kojima ih još nema.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...