Connect with us

Znanost

Ovisnost i liječenje

Jeste li i vi ovisnik o sunčanju?


suncanje

Čini vam se kako neprestano žudite za uživanjem na suncu? Prema studiji objavljenoj u časopisu Cell sunčanje bi vrlo lako moglo postati više od obične želje za laganim tamnjenjem kože, moglo bi se razviti u pravu ovisnost.

Istraživanje u kojem su miševi bili izloženi UV svjetlu, rezultiralo je kemijskom reakcijom i ponašanjem sličnim onomu kada je riječ o ponašanju ovisnika o drogama. Ovo otkriće može biti vrlo značajno, budući da je izloženost UV zračenju i inače poznata kao uzročnik raka kože, najčešće vrste raka u SAD-u od kojega godišnje oboli oko 3,5 milijuna ljudi.

Za potrebe istraživanja, David Fisher i njegovi kolege sa Sveučilišta Harvard obrijali su miševe, a zatim ih izložili UV svjetlu pet puta tjedno. Svaka sesija bila je usporediva s okruženjem u kakvom bi osoba svijetle puti inače bila izložena jakom suncu 20-30 minuta. Nakon šest mjeseci znanstvenici su primijetili nešto neobično. Naime, na početku provođenja studije, miševi su proizvodili veće količine hormona sreće, tj. beta endorfina, koji se vežu uz opioidne receptore, iste one koji igraju važnu ulogu u stvaranju ovisnosti o heroinu. No, pri kraju proučavanja njihova je razina beta endorfina pala. „To nam govori da su miševi znatno povećali razinu tolerancije na UV zračenje. Drugim riječima, da bi se ponovno proizveo jednak beta endorfinski učinak kao na početku, miševima bi bila potrebna puno jača izloženost UV svjetlu, jednako kao što ovisnici o drogi s vremenom trebaju veće doze kako bi se osjećali jednako dobro, rekao je Fisher. Miševi su također pokazivali određene simptome tipične za krizno ponašanje ovisnika, poput drhtanja, tremora i cvokotanja zubi.

No, hoćemo li doista svi razviti ovisnost o sunčanju? Tvrdnja bi mogla imati smisla, budući da nam je vitamin D koji se sintetizira uz pomoć sunca, evolucijski potreban. U svakom slučaju, ovo istraživanje svakako bi moglo biti veliko upozorenje salonima za sunčanje koji u svrhu razvitka vlastitog poslovnog modela nude najrazličitije popuste, nagradne kupone i sl., a koji istodobno može biti vrlo štetan za ljudsko zdravlje.

Izvor: Discovery

Nastavi čitati
Advertisement

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ovisnost i liječenje

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh