Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Psihologija

Jesu li starije majke bolje majke?

Danska studija otkriva utjecaj životne zrelosti na odgoj


Psihološka zrelost starijih majki ima jako pozitivan utjecaj na razvoj djeteta, pokazuje studija danskog Aarhus sveučilišta. Objavljena je u European Journal of Developmental Psychology. 

Također je pokazala da djeca starijih majki u dobi od 7 do 11 godina imaju manje bihevioralnih, socijalnih te emocionalnih poteškoća.

Znanstvenici su ispitali odnose 4.741 majke i njihove djece, a iz studije je vidljivo da su dobrobiti odgoja od strane starijih majki vidljive sve do adolescentskih godina. Djeca starijih majki su bila verbalno i društveno sposobnija od svojih vršnjaka čije su majke mlađe. I to bez obzira na socijalni status, obrazovanje i druge slične faktore.

“Znamo kako ljudi postaju mentalno fleksibilniji s godinama pa su tolerantniji prema drugima i emocionalno zreliji. Ovaj način roditeljstva može doprinijeti pozitivnoj psihosocijalnoj okolini koja utječe na djetetov odgoj”, rekao je autor studije Dion Sommer.

Studija je također pokazala da starije žene napreduju bolje na početku majčinstva jer su manje zabrinute i imaju općenito pozitivniji stav o roditeljstvu i djeci.

Razvojni psiholog Dion Sommer istaknuo je i da su starije majke bolje pružale djeci bolju ravnotežu slobode i jasnih granica. Nasuprot tome, mlađe majke su bile sklonije biti u nekim situacijama permisivnije, ali su pokazivale i manje tolerancije kada su djeca zastranila.

Sommer je objasnio da su stariji roditelji tolerantniji i bolje se nose sa stresom.

U priopćenju ove studije nije navedena točna dobna granica za starije majke. Slična istraživanja su definirala starije majke kao žene koje imaju više od 35 godina.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Psihologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh