Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Kako je tihi ocean dobio ime

Veliki ocean, Tihi ocean, Pacifik. Sve su to nazivi za najveći ocean na zemlji. Naziv “Tihi” ocean potječe od “El mar pacifico”.

To je bilo u prvoj polovici 16. stoljeća, kada se hrabrim i snažnim mornarima pod vodstvom legendarnog Fernanda Magellana – na prvom uspješnom putovanju oko zemlje (1519. – 1522.) dogodilo da su plovili čak 110 dana izuzetno mirnim tropskim morem.

Magellanovi zapisi s tog putovanja “El mar pacifico” i “Oceanus Magellanicus” značajne su povijesne činjenice koje vjerno dokumentiraju tadašnje stanje mora, ali i poznavanje ondašnjeg svijeta. Oba ta pojma prostorno u stvarnosti predočavaju samo maleni dio oceana u sklopu njegovih današnjih granica.

Geografska (sadašnja) stvarnost je, međutim, potpuno drugačija, štoviše – suprotna!

Živa vulkanska aktivnost, praćena brojnim potresima uz katastrofalne tropske ciklone, gotovo su svakodnevne pojave u moru i na obalama “pacifičkog vatrenog prstena”. Tihi ocean zapravo pripada u prirodno najživlje dijelove svjetskog mora, tako da je Magellan zapravo doveo one manje upućene u jednu veliku zabludu nazvavši ga imenom “El mar pacifico”.

U želji da se lakše prikaže veličina ovog oceana, možda bi valjalo reći ovo:

– U Tihom oceanu mogu se smjestiti sva kopna našeg planeta i da ostane dosta mjesta za još   jednu Afriku!

– Svi kontinenti s uzvisinama iznad mora, potonuli bi u njegovim dubinama, a najviši vrh kopna, Mount Everest ili Sagarmatha (8848 m), nestao bi u Marijanskoj brazdi (oko 11 km).

Shvatljivo je onda zbog čega je tom dijelu mora još 1752. godine francuski geograf Phillippe Bauche dodijelio ime Veliki ocean.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Sustav za čišćenje svjetskih oceana od plastike počeo je hvatati smeće s velike nakupine otpada, koja pluta po sredini Tihog oceana i prostire se...

Geografija i geologija

Vulkanizam je jedna od najvećih sila koje oblikuju svjetove u Sunčevom sustavu. Geološki proces koji slijedi erupciju vulkana kontinuirano „otvara“ površinu Jupiterovog mjeseca Io,...

Društvene znanosti

„Mit“ jezične povijesti: jezici ne dijele jednu povijest nego više različitih komponenti evoluira različitim putanjama i različitom brzinom. Opsežna studija pacifičkih jezika otkriva da...

Ekologija i okoliš

Prošle godine postalo je očito da je nestalo pet otoka na Tihom oceanu. Dio Solomonskih otoka, nekoliko niskih koraljnih otoka potopljeni su zbog porasta...

Oglašavanje