Connect with us

Znanost

Geografija i geologija

Kako je tihi ocean dobio ime


Veliki ocean, Tihi ocean, Pacifik. Sve su to nazivi za najveći ocean na zemlji. Naziv “Tihi” ocean potječe od “El mar pacifico”.

To je bilo u prvoj polovici 16. stoljeća, kada se hrabrim i snažnim mornarima pod vodstvom legendarnog Fernanda Magellana – na prvom uspješnom putovanju oko zemlje (1519. – 1522.) dogodilo da su plovili čak 110 dana izuzetno mirnim tropskim morem.

Magellanovi zapisi s tog putovanja “El mar pacifico” i “Oceanus Magellanicus” značajne su povijesne činjenice koje vjerno dokumentiraju tadašnje stanje mora, ali i poznavanje ondašnjeg svijeta. Oba ta pojma prostorno u stvarnosti predočavaju samo maleni dio oceana u sklopu njegovih današnjih granica.

Geografska (sadašnja) stvarnost je, međutim, potpuno drugačija, štoviše – suprotna!

Živa vulkanska aktivnost, praćena brojnim potresima uz katastrofalne tropske ciklone, gotovo su svakodnevne pojave u moru i na obalama “pacifičkog vatrenog prstena”. Tihi ocean zapravo pripada u prirodno najživlje dijelove svjetskog mora, tako da je Magellan zapravo doveo one manje upućene u jednu veliku zabludu nazvavši ga imenom “El mar pacifico”.

U želji da se lakše prikaže veličina ovog oceana, možda bi valjalo reći ovo:

– U Tihom oceanu mogu se smjestiti sva kopna našeg planeta i da ostane dosta mjesta za još   jednu Afriku!

– Svi kontinenti s uzvisinama iznad mora, potonuli bi u njegovim dubinama, a najviši vrh kopna, Mount Everest ili Sagarmatha (8848 m), nestao bi u Marijanskoj brazdi (oko 11 km).

Shvatljivo je onda zbog čega je tom dijelu mora još 1752. godine francuski geograf Phillippe Bauche dodijelio ime Veliki ocean.

Tražili ste na googlu:

tihi ocean, kako je tihi ocean dobio ime, kako je tihi okean dobio ime, kako su oceani dobili imena, tihi ocean ime

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh