Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Kina gradi cijeli jedan samodostatni „šumski“ grad

Kina ima odlične zelene vijesti.

Ono što je počelo kao samo dva nebodera će inspirirati cijeli jedan šumski grad do 2020. godine. Naime, još ranije ove godine je talijanska arhitektonska agencija Stefano Boeri Architetti (SBA) priopćila da planiraju izgraditi dva zelena biljna nebodera u kineskom Nanjingu.

Temeljena na ranijim inačicama u Milanu, ta naseljiva “vertikalna šuma” od nebodera dizajnirana je da razbije smog, apsorbira ugljični dioksid i isparava kisik. Na tragu svega toga rađa se i prvi „šumski grad“ za borbu protiv onečišćenja. Sada je u izgradnji u gradu Liuzhouu, u kineskoj pokrajini Guangxi.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Projektiran je opet od strane Stefano Boeri Architetti, spomenutog tima koji razvija zelene projekte diljem svijeta, a ovaj njihov futuristički pošumljeni grad će biti dom zajednice od oko 30 tisuća ljudi. Puno toga će biti prekriveno zelenilom, što uključuje gotovo 1 milijun biljaka od više od 100 vrsta te 40 tisuća stabala koja zajedno apsorbiraju gotovo 10 tisuća tona ugljičnog dioksida i 57 tona onečišćujućih tvari. Najvažnije, godišnje proizvode oko 900 tona kisika.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Kao rezultat, šumski grad će pomoći smanjiti prosječnu temperaturu zraka, poboljšati lokalnu kakvoću zraka, stvoriti zvučne barijere, generirati razna staništa i poboljšati generalno bioraznolikost u regiji. Budući ekološki Liuzhou će biti samodostatan s temeljima na obnovljivoj energiji kao što su geotermalna i solarna energija.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Grad će također biti u cijelosti ožičen i sadržavat će poslovne zone, stambene i rekreacijske prostore, bolnicu i dvije škole. Neizostavni će biti i električni automobili. Do završetka projekta ima vremena, no 2020. nije tako daleko pa će biti intrigirajuće za vidjeti hoće li se u dovršenom gradu sve odvijati prema naumu. Vrlo je vjerojatno da će ovo postaviti primjer zelenog ekološkog gradskog dizajna i drugdje u zemlji i svijetu.

6 komentara

6 Comments

 1. Batt Muftić

  28 lipnja, 2017 u 11:54 am

  De vi pčele uzgojite

 2. Emir Zunic

  28 lipnja, 2017 u 12:13 pm

  Kina trazi kvalifikovanih sumara

 3. Josip Zlatarević

  28 lipnja, 2017 u 12:24 pm

  jebemti kad komarci navru xd

 4. Silvano Pruha

  28 lipnja, 2017 u 9:55 pm

  A šta rade hrvati, mjenjaju imena trgovima, to nam je limit..

 5. Davorka Banović

  14 srpnja, 2017 u 2:33 pm

  Puno su sje* prirodu, ali koliko su brzi u svemu što rade, ako će sad ozbiljno popravljati bit će ih teško pratiti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Musk je između ostalog spomenuo svoju glavnu motivaciju za stvaranje grada na Marsu.

Robotika

Za robota se tvrdi da je vrlo efikasan u obavljanju svog posla.

Tehnologija

Riječ je o Istočnoj svemirskoj luci, a iza cijelog projekta stoji China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC).

Svemir

Kinesku letjelicu mnogi uspoređuju s američkim misterioznim avionom X-37B koji se trenutno nalazi u orbiti Zemlje.