Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Kina izgradila gigantsku antenu za primanje signala s Marsa

Sastoji se od 1.328 visoko preciznih panela koji prekrivaju područje jednako deset košarkaških terena.

Foto: Xinhua

Riječ je o pokretnoj anteni promjera 70 metara koja je sad uspješno prošla sve provjere i spremna je primati signale s Marsa unutar misije Tianwen-1. Istoimena sonda nedavno je poslala prve snimke Marsa, a u Marsovu orbitu trebala bi ući oko 10 veljače.

Izgradnja masivnog radio-teleskopa započela je 2018. godine u sjevernoj regiji Tianjin, a završena je taman u vrijeme kad se Tianwen-1 letjelica približila Crvenom planetu.

Nova antena ima oblik tanjura i započela je s radom. Sastoji se od 1.328 visoko preciznih panela koji prekrivaju područje jednako deset košarkaških terena. Promjer tanjura antene iznosi 70 metara i predstavlja najveći takav u Aziji, a za 30 metara je manji od najveće antene na svijetu Green Bank koja se nalazi u SAD-u, prenosi RT.

Kina je u vremenu do sada koristila tri antene, promjera od 35 do 50 metara u Pekingu i Kunmingu, ali nisu bile dovoljno jake da osiguraju kvalitetan prijem podataka s Marsa koji se trenutno nalazi na udaljenosti od 180 milijuna kilometara od Zemlje.

Tianwen-1 lansiran je u srpnju 2020. godine, a u gravitacijsko polje Marsa trebao bi stići 10. veljače, dan uoči kineske nove godine.

Cilj kineske Nacionalne svemirske uprave (CNSA) je spustiti orbiter i rover na površinu Marsa, a ako slijetanje bude uspješno, Kina će postati druga zemlja koja je uspješno upravljala roverom na Marsu nakon SAD-a.

Kineski znanstvenici planiraju upotrijebiti misiju Tianwen-1 za traženje znakova prošlog i sadašnjeg života na planeti te za analiziranje tla i atmosfere.

Možda će vas zanimati

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Astrofizika

Vrijeme se, kako ga mi razumijemo, nepovratno kreće iz prošlosti u budućnost. No, jedan međunarodni trio teorijskih fizičara sugerira da postoji više od jedne...

Svemir

Mars je poznat kao “vatrena zvijezda” drevnih kineskih astronoma, a znanstvenici još uvijek gore s pitanjima o Crvenom planetu. Čak i nakon je na desetke...