Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Kina izgradila gigantsku antenu za primanje signala s Marsa

Sastoji se od 1.328 visoko preciznih panela koji prekrivaju područje jednako deset košarkaških terena.

Foto: Xinhua

Riječ je o pokretnoj anteni promjera 70 metara koja je sad uspješno prošla sve provjere i spremna je primati signale s Marsa unutar misije Tianwen-1. Istoimena sonda nedavno je poslala prve snimke Marsa, a u Marsovu orbitu trebala bi ući oko 10 veljače.

Izgradnja masivnog radio-teleskopa započela je 2018. godine u sjevernoj regiji Tianjin, a završena je taman u vrijeme kad se Tianwen-1 letjelica približila Crvenom planetu.

Nova antena ima oblik tanjura i započela je s radom. Sastoji se od 1.328 visoko preciznih panela koji prekrivaju područje jednako deset košarkaških terena. Promjer tanjura antene iznosi 70 metara i predstavlja najveći takav u Aziji, a za 30 metara je manji od najveće antene na svijetu Green Bank koja se nalazi u SAD-u, prenosi RT.

Kina je u vremenu do sada koristila tri antene, promjera od 35 do 50 metara u Pekingu i Kunmingu, ali nisu bile dovoljno jake da osiguraju kvalitetan prijem podataka s Marsa koji se trenutno nalazi na udaljenosti od 180 milijuna kilometara od Zemlje.

Tianwen-1 lansiran je u srpnju 2020. godine, a u gravitacijsko polje Marsa trebao bi stići 10. veljače, dan uoči kineske nove godine.

Cilj kineske Nacionalne svemirske uprave (CNSA) je spustiti orbiter i rover na površinu Marsa, a ako slijetanje bude uspješno, Kina će postati druga zemlja koja je uspješno upravljala roverom na Marsu nakon SAD-a.

Kineski znanstvenici planiraju upotrijebiti misiju Tianwen-1 za traženje znakova prošlog i sadašnjeg života na planeti te za analiziranje tla i atmosfere.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...