Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Evolucija

Konačno znamo zašto mame drže djecu s lijeve strane tijela

Nema veze s dominantnom rukom

Dosad znanstvenici nisu znali odgovor na pitanje zašto mame najčešće drže djecu s lijeve strane tijela. Nedoumicama  je, izgleda, došao kraj.

10 različitih vrsta

U studiji objavljenoj u Nature Ecology and Evolution piše sve o fenomenu držanja djeteta s lijeve strane. To, naime, ohrabruje desnu stranu mozga na prikupljanje informacija i procesuiranje istih.

“Odabir lijeve strane je osobina majčinskog ponašanja kod ljudi i kod velikih majmuna, ali njezino evolucijsko porijeklo ostaje nam nepoznato”, pišu autori u studiji.

Prijašnja istraživanja su bila pokazala kako 70 do 85% žena nosi bebu na lijevoj strani tijela. U ovoj posljednjoj studiji, znanstvenici su pratili čak 10 različitih vrsta životinja. To su bili morževi, orka kitovi, klokani i ljudi. Utvrdili su na svim instancama kako su majke potomke nosile na lijevoj strani tijela.

Obrada informacija

Takav konkretan položaj tijela omogućava majkama prikupljanje informacija koje zatim analizira desna strana mozga.

Valja podsjetiti na to da lijeva hemisfera mozga kontrolira desnu stranu tijela i vice versa. Prilikom držanja bebe na lijevoj strani tijela, mozak obrađuje informacije, emocije, plač te izraze lica svojom desnom stranom.

To pomaže povezivanju djeteta i majke, jer desna strana mozga sudjeluje u dešifriranju i obradi onoga što vidimo. Na taj je način povezivanje olakšano.

Postoji jedno istraživanje koje potvrđuje i da muškarci preferiraju lijevu stranu tijela kod nošenja djeteta. Jedina razlika je u tome što muškarci obično počinju preferirati lijevu stranu nakon što postanu očevi, a žene to čine bez obzira jesu li majke ili ne.

 

2 komentara

2 Comments

 1. Marijo

  26 veljače, 2019 u 3:32 pm

  A mozda je razlog puno banalniji, kad nam triba jedna sdlobodna ruka logicno je da to bude ona spretnija sto je kod vecine desna.

 2. Rade

  10 ožujka, 2019 u 8:51 pm

  možda jer su dešnjaci (85%) i mogu obavljati druge stvari desnom,
  da drže u denoj ruci lijevom ne bi bili u stanju, telefonirati, otključavati, itd?

  slično kao velika fora dr. Oza zašto žene skidaju majice većinom hvatajući je odispod
  a muškarci hvataju većinom za okovratnik.? …kao razlika među muškarcima i ženama.
  žene većinom imaju dugu kosu, a muški kratku, počupale bi se da to rade

  Za sve postoji logično objašnjenje i kod ovakvih “super” naučničkih otkrića

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Nakon rođenja djeteta novopečeni roditelji nisu uvijek preplavljeni osjećajem radosti i sreće. Tjelesne i emocionalne promjene koje donosi roditeljstvo mogu izazvati postnatalnu depresiju, ne...

Društvene znanosti

Iako imaju partnera kao pomoć

Društvene znanosti

U eksperimentu su se bebe smiješile samo kad je majčin osmijeh bio upućen izravno njima. Dječja percepcija vrlo je oštra od najranije dobi i...