Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Lezbijke, homoseksualci i biseksualci tinejdžeri češće doživljavaju kažnjavanja

Već u adolescentnoj dobi su lezbijke, homoseksualci i biseksualne osobe češće od drugih mladih izložene kažnjavanju od strane školskih vlasti, policije i sudova, navodi studija koju su proveli istraživači s Yalea.

Rad će biti objavljen u siječanjskom broju časopisa Pediatrics sljedeće godine. Studija po prvi put donosi podatke o razmjerima pojave pretjeranog kažnjavanja ove skupine mladih širom zemlje. “Otkrili smo da gotovo sve vrste kazni, uključujući izbacivanje iz škole, hapšenja, maloljetničke presude, presude u odrasloj dobi, a posebno policijsko zaustavljanje i provjera su češće primjenjivani kod mladih homoseksualaca i biseksualaca”, navodi glavna autorica ispitivanja Kathryn Himmelstein, koja je pokrenula ovu studiju još u vrijeme svog dodiplomskog obrazovanja na Yaleu. Rad je izrađen pod mentorstvom Hannah Brueckner, profesorice sociologije i suvoditeljice ustanove Center for Research on Inequalities and the Life Coarse na Yaleu.

Studija se temelji na nacionalnom longitudinalnom praćenju zdravlja adolescenata i obuhvaća oko 15.000 polaznika srednjih i visokih škola koji su praćeni tijekom sedam godina do rane odrasle dobi. Studija je prikupila podatke o seksualnosti ispitanika, što je uključivalo usmjerenost osjećaja seksualne privlačnosti, seksualne veze i vlastito isticanje pripadnosti lezbijkama, homoseksualcima ili biseksualcima. Sudionici studije su odgovarali i na pitanja o vlastitom upuštanju u društveno neprihvatljiva ponašanja različite težine, u rasponu od laganja roditeljima do korištenja oružja. Slijedila su detaljna pitanja o izbacivanju iz škola i suočavanju s kaznenopravnim sustavom. Himmelstein, koja sada radi kao predavač matematike na državnoj srednjoj školi u New Yorku, je izjavila da su adolescenti koji su se sami očitovali kao homoseksualno ili biseksualno orijentirani do 50 posto češće bili zaustavljeni od policije nego drugi mladi. Tinejdžeri koji su sami javno obznanili svoju homoseksualnu orijentaciju bili su češće od drugih vršnjaka izbacivani iz škole, a u kasnijoj dobi češće osuđivani za različita kriminalna djela.

“Djevojke koje su javno obznanile svoju lezbijsku ili biseksualnu orijentaciju su posebno bile izložene nejednakom tretmanu”, rekla je Himmelstein. “Njih je policija zaustavljala, uhićivala i osuđivala dvostruko češće u prilikama kada su se zajedno s heteroseksualnim tinejdžerkama sudjelovale u neredu. Iako nismo istražili iskustva transrodnih mladih ljudi, anegdotalni izvještaji ukazuju da su i oni u sličnoj mjeri izloženi riziku za dobivanje pretjeranih kazni.” Studija je pokazala da nejednakosti u dodjeli kazni nisu povezane s razlikama u stopama nedoličnog ponašanja. Upravo suprotno, adolescenti koji su se sami očitovali kao homo i bi seksualno orijentirani rjeđe su bili uključeni u nasilnička ponašanja od svojih hetero orijentiranih vršnjaka. “Nedavna tragična zbivanja jasno pokazuju da su mladi homoseksualni i biseksualno orijentirani ljudi česte mete grubih napada svojih vršnjaka ” navodi Himmelstein.

“Naši rezultati sugeriraju da školski djelatnici, ali i djelatnici policije i sudova, koji bi trebali pružiti zaštitu ugroženima umjesto toga češće pribjegavaju kažnjavanju zbog njihove seksualne orijentacije.

Homoseksualni i biseksualni tinejdžeri ne dobivaju jednake mogućnosti za svoj razvoj ako ih odrasli češće kažnjavaju samo zbog njihove seksualne orijentacije.” Brueckner je dodala: “Ovo je prva i zasad jedina spoznaja o većoj zastupljenosti homoseksualne i biseksualne skupine tinejdžera u sustavu kaznenog pravosuđa na nacionalne razini. O tome ranije nisu postojali realni pokazatelji. Biti će potrebno više istraživanja o uzrocima ove pojave da bi mogli pronaći načine kako bi naše institucije postale pravičnije prema mladima, bez obzira na njihovu rasu, spol ili seksualnu orijentaciju.”

Izvor: Yale University

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako baterija funkcionira tema je koja postaje sve važnija u našem svakodnevnom životu. Od pametnih telefona i prijenosnih računala do električnih automobila i pametnih...

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...