Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Majčinstvo ubrzava starenje

Telomere na kromosomima su puno kraće

Poznato je da rođenje djeteta rezultira fizičkim i psihičkim promjenama kod žena, ali podaci o rezultatima DNA analize koji su nedavno prikupljeni kod 2000 američkih žena u reproduktivnoj dobi pokazali su izmjene na genetskim obilježjima kod žena koje su rodile. Naime, sve upućuje na to da su kod njih stanice pretrpjele ubrzano starenje.

“Zaista su nas iznenadili ovakvi rezultati istraživanja. Podaci pokazuju da su stanice žena koje su rodile bile podložne ubrzanom starenju, a po tome smo zaključili da porođaj i majčinstvo ubrzavaju starenje stanica za otprilike 11 godina”, objasnila je epidemiologinja Anna Pollack sa Sveučilišta George Mason. Ona je sa svojim kolegama analizirala podatke o dobrobiti stanovnika Sjedinjenih Država u određenim razdobljima.

Za vrijeme analiziranja podataka iz razdoblja od 1999. do 2002. godine koji su pratili podatke o duljini telomera – kao indikatora općeg zdravlja organizma, primijetili su nešto neobično.

Ocjena dužine telomera je indikator općega zdravlja organizma, jer su to strukture na krajevima kromosoma i zadaća im je štititi njihov genetski materijal. Slikovito rečeno, funkcioniraju poput plastičnih kapica na vezicama cipela koje štite vezice od oštećenja.

Telomere se, naime, svakom diobom stanice skraćuju, a kako god stanice stare, tako i telomere postaju kraće. Na kraju su prekratke da bi stanici omogućile diobu, zbog čega stanica umire. Tako izgleda normalan biološki proces.

Kraće telomere se povezuju s bolestima poput raka, srčanih oboljenja ili kognitivnih poremećaja, a znanstvenici su na ovaj popis dodali još i porođaj.

Kad su zbrojili sve raspoložive podatke o životnoj dobi, etničkoj pripadnosti, stupnju obrazovanja, eventualnom pušenju cigareta te brojne druge značajke, znanstvenici su kod onih žena koje su rodile najmanje jedno dijete otkrili telomere koje su prosječno kraće za 4,2 posto u odnosu na telomere žena koje nikada nisu rodile.

Studija je također pokazala i da je skraćenje telomera variralo ovisno o tome koliki je broj rođene djece.

“Ustanovili smo kako su telomere bile kraće kod žena koje su rodile petero ili više djece u odnosu na one žene koje nisu rodile te da su bile relativno kraće u odnosu na telomere žena koje su rodile jedno, dvoje, troje ili četvero djece”, pojasnila je Pollack.

“S obzirom na opservacijsku prirodu same studije, uspjeli smo ustanoviti samo međusobnu povezanost, ali nismo zaključili koji je točan uzrok ubrzanog staničnog starenja kod rodilja. Možemo zasad samo nagađati da je posrijedi stres podizanja djece i brige o njima, no rezultate bi trebalo razmotriti s oprezom. Treba reći da ni u kojem slučaju time ne poručujemo ženama – ne rađajte djecu”, zaključila je Pollack..

Rezultati studije su objavljeni u časopisu Human Reproduction.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...