Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Majke prerano rođene djece izložene većem riziku od stresa

Incidencija nedonoščadi uglavnom jestabilna uz blag trend porasta. Kod nedonoščadi postoji povećana mogućnost pojave neuroloških, senzornih, respiratornih, kognitivnih ili psihomotornih poteškoća, kako kratkoročno tako i srednjoročno.

Dječje psihijatre i psihologe zabrinjavaju čimbenici koji ometaju napredak prijevremeno rođenog djeteta, kao i pojava drugih problema u njegovom razvoju. Pokazano je da napredak u velikoj mjeri ovisi o obiteljskom okruženju, prije svega o uspostavljanju veze između majke i djeteta u prvim mjesecima života.

Doktor Fernando González istraživao jeovu temu u sklopu svoje doktorske disertacije pod naslovom “Razvoj i rani odnosi prerano rođene djece”, komparativna studija s kontrolnom populacijom dvogodišnjaka. Tema je obranjena je na University of the Basque Country.

Istraživanje je uključilo 90 prijevremeno rođenih beba s vrlo malom težinom (manje od 1.500 grama), bez srednjih ili teških posljedica, kao i njihovih majki. Rezultati dobiveni u skupini nedonoščadi uspoređeni sus onima iz skupine s 96-ero zdravih novorođenčadi i njihovih majki. Cilj jerada bio procijeniti mentalni razvoj nedonoščeta nakon dvije godine (ključno razdoblje u razvoju) i, prije svega, pridonijeti poznavanju čimbenika iz okružja, posebno onih iz odnosa majka-dijete, koje utječu na taj razvoj.

Ispitivanje je pokazalo da je stupanj stresa majke važan čimbenik u razvoju djeteta. González je pokazao da ispitivana djeca (nedonoščad ili na vrijeme rođena djeca), čije su majke pokazivale visoku razinu stresa tijekom prve godine života, zaostaju u psihomotornom razvoju i češće pokazuju poremećaj spavanja u dobi od dvije godine. Studija je potvrdila da majke nedonoščadi doživljavaju veći stres te pokazuju simptome depresije i anksioznosti.

Pokazano je da prerano rođene bebe dostižu kognitivni i psihomotorni razvoj djece rođene na vrijeme u dobi od dvije godine. Ipak, stope sumentalnog razvoja niže u skupini prijevremeno rođene djece nego u grupi zdrave djece. Štoviše, prijevremeno rođene bebe pokazuju psihičke poremećaje poput odbijanja hrane i poremećaje ponašanja poput nemira, suprotstavljanja, agresivnosti.

U ovoj jestudiji također praćena povezanost između majke i djeteta. Čini se da se indeksi povezivanja ne razlikuju kod majki prijevremeno rođene djece i one rođene na vrijeme. Glavni zaključak teze je da kod nesigurnog modela vezivanja između majke i djeteta (bez obzira na to je li rođeno prerano ili na vrijeme) mentalni razvoj teče sporije. Također je utvrđeno da postoji veza između nesigurnog modela vezivanje majke i stresa koji ona doživljava u prvoj godini djeteta, i to je razlog zašto González preporučuje detaljnije istraživanje ovih odnosa u budućnosti.

González u svom radu ističe potrebu da se procijene reakcije majki (roditelja i općenito) na prerano rođenu djecu što prije te da seocijeni stupanj stresa i model povezivanja. Prijedlog je da se osigura specifična pomoć roditeljima nedonoščadi kako bi se smanjili negativni utjecaji na ranije rođenu djecu i na njihov razvoj. S time treba započeti već tijekom boravka u bolnici, a nastaviti i nakon odlaska kući.

Izvor: Elhuyar Fundazioa

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Nakon rođenja djeteta novopečeni roditelji nisu uvijek preplavljeni osjećajem radosti i sreće. Tjelesne i emocionalne promjene koje donosi roditeljstvo mogu izazvati postnatalnu depresiju, ne...

Društvene znanosti

Iako imaju partnera kao pomoć

Wellness i prehrana

Uočena je zanimljiva povezanost desetljećima poslije

Psihologija

Danska studija otkriva utjecaj životne zrelosti na odgoj