Connect with us

Hi, what are you looking for?

Maska za spavanje kojom je moguće kontrolirati snove

Prvi korak za uspješno kontroliranje snova jest postati svjestan da zapravo spavate. Upravo tu uskače Remee maska za spavanje, izum koji potpisuju dvojica istraživača s Brooklyna. Koristeći snop bliještećih svjetala, maska onog tko je nosi konstantno „podsjeća“ da zapravo spava i na taj način, barem u teoriji, olakšava postizanje nečeg što znanstvenici nazivaju lucidnim sanjanjem. Theweek donosi detaljniji prikaz ovog zanimljivog izuma.

Što je točno lucidan san?

„Lucidan san odnosi se na stanje u kojem, iako sanjate, zadržavate svijest o sebi i stanju u kojem se nalazite“, kaže Nitasha Tiku, jedna od novinarki portala BetaBeat. „To je nešto kao film Početak (Inception), samo bez korporativne špijunaže“, nastavlja. Sama ideja seže daleko u prošlost, toliko daleko da u sjećanje treba prizvati Aristotela i tibetanske svećenike, ali sam termin skovao je nizozemski psihijatar Frederik van Eeden početkom dvadesetog stoljeća. Da bi se dospjelo u stanje lucidnog sna, potrebno je prilično mnogo truda. Postoji mnoštvo knjiga, internetskih stranica, foruma i specijaliziranih tečajeva koji ljudima pokušavaju približiti ovu kompliciranu praksu. Osnovni cilj Remeea je da postizanje ovog stanja učini što dostupnijim široj populaciji.

Kako maska radi?

Spavanje je kod ljudi podijeljeno u dvije temeljne faze koje se izmjenjuju tijekom noći – REM (Rapid Eye Movement) fazu u kojoj se snovi najčešće događaju – i ne-REM fazu u kojoj se sanja znatno rjeđe. Remee maska za spavanje sadrži 6 LED svjetala koja svijetle i trepere kada osoba uđe u najdublji dio REM faze sna i sve to, naravno, bez buđenja te osobe. Osnovna ideja je sljedeća: ukoliko se nalazite u REM fazi, LED svjetla će „prodirati“ u vaš san stvarajući izrazito povoljne prilike da postanete svjesni da zapravo sanjate.

Tko je sve ovo smislio?

Remee maska (koja, inače, košta 95 dolara) izum je koji zajednički potpisuju Duncan Frazier i Steve McGuigan, dvojica znanstvenika iz Brooklyna koji su svoju ideju inicijalno predstavili na Kickstarteru, stranici specijaliziranoj za prijavu i razvitak novih ideja i projekata. Dvojac je na ideju došao nakon što su primijetili kako su postojeće maske za spavanje prilično masivne, neudobne i skupe (slična maska napravljena 1993. godine, nazvana NovaDreamer, i dalje košta oko 600 dolara). Poduzetni duo u početku je za projekt planirao prikupiti oko 35 tisuća dolara, no potencijalni investitori su odriješili kesu i dvojac je ubrzo raspolagao s 570 tisuća dolara.

Dobro, ali funkcionira li to uopće?

Tvorci Remeea ne obećavaju ništa, ali za nekoga tko, primjerice, želi prevladati noćnu moru koju uvijek iznova proživljava, maska se može pokazati korisnom. „Otkriće? Možda! Cool na psihodelični znanstveno-fantastičan način? Apsolutno!“ kaže DJ Pangburn sa stranice Death and Taxes, a nama ne preostaje ništa nego da se s ovim zaključkom složimo. Kao i obično na polju znanstvenih inovacija, koliko god moćno nešto u početku zvučalo, trebat će pričekati određeno vrijeme kako bi se uvjerili funkcionira li to uopće.

15 Comments

15 Comments

 1. Red Queen

  May 24, 2012 at 3:40 pm

  To je moguće i bez nje 😉

 2. Kristian Jurić

  May 24, 2012 at 3:41 pm

  Hallo erotic dreams ^_^

 3. Opet Djed

  May 24, 2012 at 3:46 pm

  Kako?

 4. Karlo Petrović

  May 24, 2012 at 3:48 pm

  samo bi spavao

 5. Kristian Jurić

  May 24, 2012 at 3:49 pm

  Opet djed; dnevnim sanjarenjem istreniraš podsvijest. Nakon nekog vremena pocnes i stanjat to. Samo snovi nemogu biti kontrolirani u potpunosti.

 6. Kristian Jurić

  May 24, 2012 at 3:49 pm

  *sanjat

 7. Opet Djed

  May 24, 2012 at 3:52 pm

  A kako dnevno sanjariti?

 8. Kristian Jurić

  May 24, 2012 at 3:58 pm

  Pa koncentriraš se. Nisi nikad mastrubiro s erotskim maštanjem ? Samo se dobro treba koncentrirat. Ali pripazi; ako zelis erotske snove mozda, osoba o kojoj sanjaris danju mozda se nece pojavit nocu. Nije zagarantirano. Moze bit potpuno druga osoba. A mozda i istog spola, pa se sve pretvara u noćnu moru ^_^

 9. Sebastian Šimenić

  May 24, 2012 at 4:01 pm

  pokusavam lucidno sanjat ali bez uspjeha zasad… neki savjet?

 10. Opet Djed

  May 24, 2012 at 4:05 pm

  Strai, bez ljutnje, ali to nema veze s lucidnim sanjanjem, postoje tehnike kako izvjezbati lucidan san, a kada si svjestan da sanjas kontroliras sve, pa i spol osobe i velicinu cica.

 11. Opet Djed

  May 24, 2012 at 4:05 pm

  * stari

 12. Jahac Rumene Kadulje

  May 24, 2012 at 4:43 pm

  Dobro kužim. Može kontrolirat; No drk, no puš, no fuck, ali kako može piss imat i držat pod kontrolom? To mi nejde u glavu. Pa to je prirodno…

 13. Kristian Jurić

  May 24, 2012 at 5:20 pm

  Ovo sto sam ja napisao nije lucidan san. Ovo moje se kontrolira kad ne spavas, a posljedice toga se događaju kad zaspes. A u lucidnim snovima ti u SNU kontroliras tijek događanja. Sto sam ja napisao, to ti je cisto vjezbanje podsvijesti. DANJU!

 14. Kristian Jurić

  May 24, 2012 at 5:23 pm

  A nevjerujem da se lucidan san moze ´pozeljet´ pa da se ostvari. Znam, probao sam. U 16god svog zivota to sam samo jedno sanjao. I mogao sam mjenjati boje prostorija samo sto pozelim to. Nije nesto, znam.

 15. Matija

  May 24, 2012 at 9:20 pm

  Ovo se može izvesti i na drugi način,npr. glazbom ili nekim drugim podražajem dok spavate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...

Zdravlje i Medicina

Tinejdžeri su zdraviji i uspješniji ako nastava počinje kasnije. To je, ukratko, zaključak jedne studije objavljene u časopisu Science Advances. Napredni Seattle i nastava koja počinje...

Nakon 7-9 sati sna svatko bi se trebao osjećati svježe i odmorno, kažu stručnjaci iz National Sleep Foundation. Ipak, svaka osoba je drukčija, a...

Advertisement