Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Najnovija studija otkriva vezu između konzumiranja kave i gubitka vida

Nova studija sugerira konzumentima kofeinske kave da bi trebali ograničiti njezin unos kako bi smanjili rizik od gubitka vida ili sljepoću. Prema znanstvenom članku objavljenom u časopisu Investigative Ophthalmology & Visual Science, visoka razina konzumacije kofeinske kave povezana je s povećanim rizikom od razvoja eksfolijativnog glaukoma, glavnog uzroka sekundarnog glaukoma u svijetu. Studija o odnosu potrošnje kofeinske kave i eksfolijativnog glaukoma ili suspektnog glaukoma prvo je istraživanje koje ispituje vezu između kofeinske kave i razvoja eksfolijativnog glaukoma među stanovništvom SAD-a.

“Stanovništvo skandinavskih zemalja ima najvišu stopu pojavnosti eksfolijativnog sindroma i glaukoma”, rekao je autor studije, dr. sc. Jae Hee Kang, doktor na Odjelu za medicinska istraživanja u bolnici Brigham and Women’s u Bostonu. “Budući da su Skandinavci također i najveći potrošači kofeinske kave na svijetu, te kako je naš istraživački tim prethodno utvrdio da je povećani unos kofeinske kave povezan s povećanim rizikom od primarnog glaukoma, proveli smo ovo istraživanje kako bismo utvrdili može li se rizik od razvoja eksfolijativnog glaukoma ili suspektnog glaukoma razlikovati s obzirom na konzumaciju kave.”

Studija je provedena na uzorku od dviju skupina: 78.977 žena iz Nurses’Health Study (NHS) i 41.202 muškaraca iz Health Professionals Follow-up Study (HPFS) koji su bili stari barem 40 godina, nisu imali glaukom i redovito su odlazili na očne kontrole od 1980. (za sudionike iz NHS), odnosno od 1986. (za sudionike iz HPFS) do 2008. Istraživački tim koristio se upitnicima radi prikupljanja i vrednovanja podataka o potrošnji kofeinskih napitaka te je pregledao medicinsku dokumentaciju kako bi se utvrdio broj novooboljelih od eksfolijativnog glaukoma, koji pridonosi povišenom tlaku dovoljnom da ošteti očni živac, ili suspektnom glaukomu koji ima blaži ili samo suspektni štetni učinak na očni živac.

Meta-analiza dviju skupina pokazala je da su, u usporedbi s apstinentima, sudionici koji su pili tri ili više šalica kofeinske kave dnevno imali veću vjerojatnost za razvoj eksfolijativnog glaukoma ili suspektnog glaukoma. Istraživači nisu otkrili povezanost s potrošnjom drugih kofeinskih proizvoda, kao što su gazirani sokovi, čaj, čokolada ili kava bez kofeina. Rezultati su pokazali i da je kod žena s obiteljskom povijesti glaukoma također povećan rizik.

Kang i suradnici izvješćuju da ova studija predstavlja toliko potreban napor za bolje razumijevanje uzroka eksfolijativnog glaukoma, koji su u velikoj mjeri nepoznanica.

“Budući da je ovo prva studija koja proučava povezanost kofeinske kave i eksfolijativnog glaukoma među populacijom SAD-a, bila bi potrebna potvrda tih rezultata i među populacijama drugih zemalja kako bi mogućnost da kofeinska kava bude čimbenik rizika za razvoj glaukoma bila vjerodostojnija”, rekao je Kang. “To bi moglo potaknuti i na poduzimanje istraživanja drugih prehrambenih čimbenika ili čimbenika životnog stila kao mogućih faktora rizika.

Izvor: Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO)

21 komentar

1 komentar

 1. Jasna Bonacic

  15 listopada, 2012 u 3:29 pm

  ne znam samo što više možemp piti i jesti

 2. Denis Perković

  15 listopada, 2012 u 3:36 pm

  jedan dan kava je zdrava ,drugi dan je otrov……. make up your minds…….

 3. Dražen Pavlov

  15 listopada, 2012 u 3:39 pm

  to su rekli i za masturbaciju. buahahaha

 4. Hrvatski mitovi i legende

  15 listopada, 2012 u 3:40 pm

  Ne pijem kavu…

 5. Ivan Gregorić

  15 listopada, 2012 u 3:42 pm

  najbolje od zraka živit.. a i on je zagadjen

 6. Maja Banović

  15 listopada, 2012 u 3:43 pm

  Ja sam malo tupava pa ne razumijem ovu rečenicu “Istraživači nisu otkrili povezanost s potrošnjom drugih kofeinskih proizvoda, kao što su mineralna voda, čaj, čokolada ili kava bez kofeina.”

  • Željac

   3 studenoga, 2012 u 7:18 am

   Pretpostavljam da je u originalu pisalo “soda drinks”. To se odnosi na coca-colu i slične napitke koji imaju kofein u sebi. Svakako se ne radi o mineralnoj vodi. Jedinica za prevoditelja.

   • Ivo Tokić

    5 studenoga, 2012 u 3:33 pm

    Kako se iz svog stolca lako pretpostavlja i dijele jedinice prevoditelju, a da se ni ne zna o čemu se radi. Izvorni naslov glasi: New study links caffeinated coffee to vision loss. Zašto ste mislili da je trebalo pisati soda drinks?

 7. Ivan Gregorić

  15 listopada, 2012 u 3:48 pm

  bolje biti tupav nego ne uživati u životu hehe

 8. Boris Babic

  15 listopada, 2012 u 3:50 pm

  citam ovo uz kavu i ne vjerujem svojim ocima

 9. Ivan Gregorić

  15 listopada, 2012 u 3:53 pm

  možda je i istina.. pa smo ovo krivo pročitali.. a i vijesti iz novina mi nekako crno djeluju.. treba prestat pit kavu 🙂

 10. Jelena Periša

  15 listopada, 2012 u 4:08 pm

  Najzdravije je ne roditi se…izgleda 😛

 11. Goran Štambuk

  15 listopada, 2012 u 4:16 pm

  ne vidim pročitati, jebiga…

 12. Ervin Farago

  15 listopada, 2012 u 4:24 pm

  Koliko vidim, radi se o tome da kofeinska kava ima sastojke koji sinergički povisuju očni tlak zbog kojeg se često javlja glaukom. Drugim riječima, manje kave znači niži tlak, prema tome i manju vjerojatnost lošeg vida. Naravno, kao što je na kraju članka istaknuto, važan je cjelokupan životni stil, a navika pijenja kave samo je jedan (u ovom slučaju značajan) faktor rizika.

  Preporučam:

  http://www.leavesoflife.org/new-start-eight-natural-remedies.htm

 13. Mario Mijatovic

  15 listopada, 2012 u 4:26 pm

  naaaj novija studija koja su provedena na cak 20 osoba dokazuje..da se gonite u picku materinu NE provjerenu.

 14. Alem Isakovic

  15 listopada, 2012 u 4:35 pm

  ma nema to veze sa znanoscu,napravis kafu sebi sjedes za komp. i satima zuris u ekran..to je to xD

 15. Jadranka Njegač

  15 listopada, 2012 u 5:05 pm

  Čitav život pijem jaako puno crne kave i na žalost imam glaukom. Bila ili ne bila istina, količinu kave ću smanjiti.

 16. Armin Avdic

  15 listopada, 2012 u 6:04 pm

  glupost

 17. Ivan Bagaric

  15 listopada, 2012 u 6:43 pm

  Johan Sebastian Bach je pio velike količine kave i na kraju života je oslijepio. Umro je u 65-oj godini nakon operacije na očima….On je dobar primjer koji potvrđuje ovu studiju.

 18. mozek vladimir

  16 listopada, 2012 u 10:43 am

  nakon što sam pročitao ove komentare izgubio sam želju da bilo što komentiram…

 19. Jura

  29 listopada, 2012 u 7:04 pm

  Samo pušiti marihuanu usput i nema problema!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Poznato je kako zdrava prehrana može pomoći u očuvanju dobrog vida, ali znanstvenici su otkrili kako lagana tjelovježba također može povoljno utjecati na zdravlje...

Ovisnost i liječenje

Zdravstveni stručnjaci su relativno nedavno objavili da pušenje jednako utječe na vid kao i na pluća. To se ne spominje tako često. Unatoč pomalo...

Zdravlje i Medicina

Umjetne rožnice su postojale i ranije, ali su zbog složenosti operacija predstavljale posljednji izbor liječnika.

Zdravlje i Medicina

Prosječna zaposlena osoba danas provede bar osam sati dnevno gledajući u ekran svog računala na poslu, ne računajući sate koje utroši provjeravajući aplikacije na...

Oglašavanje