Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Napuhano tijelo kita prijeti malom kanadskom gradu

(Credit: Don Bradshaw/NTV)

Plavetni je kit najveća životinja na svijetu. Kada ovako velike životinje uginu, one ne potonu uvijek – nekad se nasuču na obalu, a uklanjanje njihovih tijela složen je posao.

(Credit: Don Bradshaw/NTV)

(Credit: Don Bradshaw/NTV)

Kada kit ugine i počne se raspadati, sva hrana u želucu počinje truliti, a bakterije u tijelu se razmnožavaju. One proizvode toplinu i plinove koji se nakupljaju i zbog toga životinja izgleda napuhnuto. Tlak može postati toliko visok da tijela životinja ponekad eksplodiraju. U područjima u kojima se kitovi često nasuču na obalu postoje specijalizirani ljudi koji „probuše“ kita i tako kontroliraju „eksploziju“ plinova, krvi i unutarnjih organa.

https://www.youtube.com/watch?v=dCsMNurn3bQ

Nekad se kitovi pojave na obali gradova u kojima ne postoje takvi specijalizirani ljudi. S time su trenutno suočeni građani malog grada u Newfoundlandu.

U ovakvim slučajevima kada kitove treba maknuti što prije s obale, ljudima su na raspolaganju dvije opcije, a nijedna od njih nije jeftina. Jedna od mogućnosti je vratiti kita u more, spustiti ga na dno i ostaviti ga strvinarima. U tom slučaju kit mora biti odvučen daleko od obale kako se ne bi ponovno nasukao na obalu. Ovo bi zahtijevalo veliki brod koji bi toliku životinju mogao odvući, ali mnogo toga ovisi i o lokaciji, budući da veliki brod ne bi mogao ploviti uskim prostorom. Druga opcija je zakopati kita, a to uključuje i vrlo veliki stroj koji bi iskopao dovoljno veliku rupu.

Trout River je mali grad u kojem živi 600 stanovnika i jedan 25 metara dugačak leš kita. Nagađa se da je kit zapeo u ledu i uginuo prije nekoliko tjedana, no tek se nedavno nasukao na obalu.

(Credit: Don Bradshaw/NTV)

(Credit: Don Bradshaw/NTV)

Gradonačelnica Emily Butler izjavila je kako je kit već počeo smrditi te da grad nema sredstava da ga se riješi na bilo koji način. Federalna vlada smatra da je odgovornost grada da zbrine ovaj leš te preporuča da se leš raspadne prirodnim putem, no lokalna vlada se ne slaže i smatra da leš predstavlja prijetnju zdravlju stanovnika te da bi svaki čas mogao eksplodirati.

Što god se na kraju dogodilo, nadamo se da se neće ponoviti slučaj iz Oregona 1970. godine kada su stanovnici smatrali da je najbolji način da se riješe nasukanog kita eksplozija dinamita koja ga je trebala odbaciti natrag u more. Nažalost, ta je ideja završila tako da je eksplozija razbacala kitove iznutrice u radijusu od 240 metara.

Izvor: IFLS

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Plavetni kitovi su ugrožena vrsta i svaki uginuli kit je velika tragedija.

Biljke i životinje

Svaka vrsta kita pod vodom emitira jedinstveni zvučni signal, a ovaj zvuk nikada prije nije zabilježen.

Biljke i životinje

Grbavi kit dug najmanje pet metara uočen je rijeci Temzi istočno od Londona gotovo godinu dana nakon što je kit beluga prvi put viđen...

Arheologija i paleontologija

Novi fosil otkrio nevjerojatne stvari