Connect with us

Znanost

Astronomija

Naša galaksija ima barem 100 milijardi planeta od kojih je 17 milijardi nalik Zemlji


Nekoliko godina nakon početka svoje dugotrajne misije znanstvenici koji rade na svemirskom teleskopu Kepler doslovce su zatrpani statističkim proračunima, piše Popsci.

Poput ispitivača javnoga mnijenja, koji na temelju relativno malenoga uzorka pokušavaju izvući generalne zaključke, oni su uvjereni da na temelju nekoliko tisuća do sada proučenih planeta mogu povlačiti direktne analogije i donositi pouzdane procjene o ukupnome broju planeta u našoj galaksiji.

Prema njihovome čvrstom uvjerenju, Mliječna staza ima mnoštvo svjetova – barem jedan za svaku zvijezdu i barem jedan planet nalik Zemlji na svakih šest pronađenih zvijezda.

Postoji uistinu prilično mnogo vijesti iz “egzosvijeta”, koje su početkom siječnja objavljene na redovnome zimskom sastanku Američkoga astronomskog društva u Long Beachu u Kaliforniji. No, na vrhu liste po važnosti zasigurno je objava podatka da je Kepler pronašao 461 novi planet-kandidat koji bi mogao podržavati život. Sveukupno, ovo znači da je Kepler do sada pronašao 2.740 potencijalno naseljivih planeta koji orbitiraju oko 2.036 zvijezda. Najdramatičnije promjene koje su iznijeli znanstvenici na konferenciji su one koje se tiču potencijalnih planeta sličnih Zemlji i potencijalnih gigantskih planeta sličnih Zemlji. Prva grupa planeta porasla je za nevjerojatnih 43%, a broj potencijalnih super-Zemalja narastao je za dodatnih 21%.

Ono što je također zanimljivo jest da 43% planeta-kandidata koje je Kepler pronašao ima barem jednoga „susjeda“; to znači da se u raznim planetarnim sustavima nalazi znatan broj planeta, od kojih tek nešto više od pola otpada na „samotnjake“ koji oko svoga sunca orbitiraju bez ikakvih suputnika. Također, od preostalih zanimljivih otkrića svakako treba naglasiti da su astronomi utvrdili da praktički svaki tip zvijezde može u svojemu gravitacijskom polju zarobiti planet nalik Zemlji. Sudeći prema trenutnim procjenama broja planeta nalik Zemlji u Mliječnoj stazi, takvih planeta ima gotovo nevjerojatnih 17 milijardi. Milijarde i milijarde planeta nalik našemu. Zastanite na trenutak i razmislite o tom broju; Carl Sagan bi definitivno bio oduševljen.

Kepler „pronalazi“ planete tako što „gleda“ prema 156 tisuća zvijezda i promatra prekide u njihovome sjaju koji bi, iz naše perspektive, mogli značiti da je između teleskopa i zvijezde prošao neki planet. Ovi „prekidi“ u sjaju moraju se dodatno potvrditi kako bi znanstvenici bili sigurni da se uistinu radi o planetu. Upravo iz ovoga razloga govori se o planetima-kandidatima, a ne o potvrđenim planetima nalik Zemlji. Ako vas zanima, do sada je službeno potvrđeno „samo“ 105 takvih planeta u našoj galaksiji.

Astronomi John Johnson i Jonathan Swift u nedavno provedenome istraživanju obilja planeta u galaksiji potvrdili su postojanje nekoliko planeta nalik Zemlji. Oni su promatrali Kepler-32, planetarni sustav kojega sačinjavaju pet planeta koji orbitiraju oko zvijezde klase M. Ove zvijezde prilično su učestale u našoj galaksiji te se procjenjuje da na njih otpada oko 76% ukupnoga broja zvijezda u Mliječnoj stazi. Ove zvijezde imaju više narančasti odsjaj u usporedbi sa sjajnim žutilom našega Sunca i otprilike su upola manje od naše zvijezde. Astronomi su i ranije donosili procjene o tome kako postoji barem jedan planet po svakoj zvijezdi, no ovo je prvi put da je slična procjena donesena promatrajući najučestaliji tip zvijezda u Mliječnoj stazi.

Dva planeta u sustavu Kepler-32 već su potvrđena kao slična Zemlji pomoću nekoliko specifičnih metoda procjene. Tim s Caltecha sada je potvrdio da i preostala tri planeta iz sustava spadaju u ovu kategoriju. Ovi planeti su veličinom slični našemu i kreću se putanjom koja prolazi relativno blizu zvijezde. Također, ovi su planeti apsolutno u skladu s predviđanjima o tome kakvi bi planeti koji orbitiraju oko zvijezde klase M trebali biti. Posljedično, ovo znači da je većina planeta koja orbitira oko najčešćega tipa zvijezda u galaksiji barem djelomično usporediva s planetima iz Kepler-32 sustava. Iz svega navedenog, Johnson i Swift zaključuju kako je „jedan-planet-za-svaku-zvijezdu“ vjerojatno previše konzervativna procjena. Daljnja istraživanja mogla bi ići u prilog teoriji koja govori o barem dva planeta za svaku zvijezdu u galaksiji.

Planeti iz Kepler-32 sustava također pomažu znanstvenicima pri razumijevanju činjenice kako se planeti formiraju. Oni su vjerojatno nastali na većoj udaljenosti od svoje zvijezde te su joj se postepeno približavali. Također, vjerojatno su nastali od oblaka plina i prašine koji je okruživao njihovu zvijezdu nedugo nakon što je formirana.

Ove teze dodatno su potvrđene jednom drugom egzostudijom koja je uključivala promatranje dvaju udaljenih kometa. Nakon što su planeti poput onih u Kepler-32 sustavu (ali i našemu planetarnom sustavu) gotovi s formiranjem, iza njih ostane nešto materijala poput kometa i raznih drugih svemirskih tijela. Barry Welsh, astronom sa Sveučilišta u Kaliforniji upustio se u zadatak pronalaska upravo ovih svemirskih „ostataka“. I u tome je zadatku uspio, budući da je pronašao šest novih egzokometnih sustava. Ovi kometi orbitiraju oko zvijezde klase A (koje su veoma mlade, imaju tek oko 5 milijuna godina). No, statistički dokazi sugeriraju kako bi i starije zvijezde morale imati komete. U tome smislu egzokometi bi mogli biti barem jednako učestali kao i egzoplaneti.

Kakve su implikacije ovih novih pronalazaka? Za astronome, oni definitivno pokazuju kako su Kepler i drugi zemaljski teleskopi sposobni pronaći mnoštvo planeta i drugih svemirskih tijela širom galaksije. Ovo znači da je opravdano vjerovati kako će se u budućnosti uz pomoć ovakvih teleskopa i dalje dolaziti do važnih i velikih otkrića. U nešto širim razmjerima, ovi nalazi potvrđuju nešto što bi svaki čovjek već trebao znati – mi uopće nismo jedinstveni. Drugi stjenoviti svjetovi kruže oko zvijezda sličnih našoj praktički u svakome kutku našega dijela svemira.

Swift, postdoktorant na Caltechu, koji je i glavni autor članka o Kepler-32 sustavu, vjerojatno je najbolje sumirao važnost promatranja svijeta putem svemirskih teleskopa: „Kepler nam je omogućio da pogledamo u nebo i da znamo da se ondje nalazi mnogo više planeta nego zvijezda koje vidimo.“

Izvor: California Institute of Technology

Tražili ste na googlu:

galaksije u svemiru, mliječna staza, imena galaksija u svemiru, kako se zove galaksija u kojoj se nalazi Zemlja, koliko je planeta u nasoj galaksiji

Područje interesa nedefinirano. Geek u procesu izrade.

34 komentara

34 Comments

 1. Tony Jela Jelic

  siječanj 22, 2013 kod 10:31 pm

  u jbt 😀

 2. Mladen Lisak

  siječanj 22, 2013 kod 10:34 pm

  i onda kao nema života van zemlje

 3. Ivica Martinković

  siječanj 22, 2013 kod 10:34 pm

  Ali nijedna nema sto mi imamo-lopovluk

 4. Gospodin Ivan

  siječanj 22, 2013 kod 10:35 pm

  Nema ni na zemlji..ovo nije zivot:)

 5. Damir Callahan Kalfić

  siječanj 22, 2013 kod 10:36 pm

  Joj teleportirajte ovu i proslu vladu na onaj planet koji nije nalik zemlji.

 6. Ahmetović Almir

  siječanj 22, 2013 kod 10:39 pm

  Ma gdje ste vi znanstvenici, kako to da svaki dan po neka nova planeta se “otkrije” ,a oni i dalje na Zemlji, pa ako su slične što ne idu da žive na te svoje planete!?

  • Tomislav Tomić

   siječanj 24, 2013 kod 2:49 pm

   Zato sto bi trebalo tisuce godina da se dodje tamo… :facepalm:

 7. Tomislav Veg

  siječanj 22, 2013 kod 10:39 pm

  Bit će moguće za našeg života, čak za koju godinu, možda već ove godine, otkriće planete koja je slične veličine ko naša Zemlja i nalazi se na udaljenosti od svoje zvijezde, tako da na njoj nije ni pre toplo ni pre hladno, kao što je i kod nas… Ali točno otkriće kakvog je točno sastava, i ima li života na tim planetama koje ćemo otkrit, e to nažalost nećemo znat za našeg života… I Mars se nalazi na samom rubu te zone “ni pre hladno, ni pre toplo”, pa eto nema života na njemu danas. Ako je planeta u “zoni zlatokose” ne znači da na njoj ima života.

 8. Valentino Kapić

  siječanj 22, 2013 kod 10:40 pm

  Statistika je poput bikinija – ono što otkriva je sugestivno, ali najbitnije je ono što sakriva.

 9. Tin Horvatić

  siječanj 22, 2013 kod 10:43 pm

  Vanzemaljci sigurno postoje… Elvis je bio jedan od njih :O

 10. Krajačić Goran

  siječanj 22, 2013 kod 10:45 pm

  sta se ceka?.idemo,kolonizacija.dosadila mi ova Zemlja.idemo dalje…

 11. Edo Kalifornijsky

  siječanj 22, 2013 kod 10:45 pm

  Gospodar i kreator sam svih svjetova i onih vidljivih i onih nevidljivih golim okom , rekao je Bog u Kur´anu.

 12. Melita Keser

  siječanj 22, 2013 kod 10:45 pm

  Ivice,lopovluk je na cijeloj planeti,svaka vlast usvaja isto gradivo

 13. Pero

  siječanj 22, 2013 kod 11:47 pm

  Dajte shvatite da su u Srbiji galaksije, a kod nas galaktike!!!

 14. Krajačić Goran

  siječanj 22, 2013 kod 10:48 pm

  sta nije dosta biblija,sad morate vitlati i kuranom?!.

 15. Danijel Knezevic

  siječanj 22, 2013 kod 10:53 pm

  Još samo da se izumi FTL drive i to je to

 16. Jahac Rumene Kadulje

  siječanj 22, 2013 kod 10:54 pm

  i ja bih jednu zemlju. Sezameeeee , ma brzoooo. Nemam više želuca živjeti u ovoj

 17. Vukovic Slobodan

  siječanj 22, 2013 kod 10:55 pm

  de nemojte mesat te verske fazone i nauku… bog je u umu svakog pojedinca, ne kao tvorac nase planete i Adama i Eve, nego kao svest i savest… nauka je ruka razuma koja je jos u svom detinjstvu… i sad su vremena kad se ona razvija u nesto vece, nesto zrelije… zivot je posledica hemijske i fizicke “neverovatnosti” Svemira… savest je alat samoodrzanja i rpogresa cele materije i energije… savest je univerzalan zakon i pravilo… i naravno, da se vi vernici u ovozemaljske religije, ne uvredite, ovo je samo moje misljenje… 😉

 18. Ivica Martinković

  siječanj 22, 2013 kod 10:56 pm

  Melita Keser,tu se spominju i druge planete

 19. Vladimir Javorović

  siječanj 22, 2013 kod 11:17 pm

  Jel ima nafte na tim planetima?!?

 20. Sinisa Zubac

  siječanj 22, 2013 kod 11:26 pm

  Nije to ništa u usporedbi na “naš” planet, naime na zemlji ima takvog oružja da svakog pojedinca mogu ubit po 7 puta…nećeš naći luđih da istražiš i neistraženo!

 21. Rusty Cage

  siječanj 22, 2013 kod 11:35 pm

  na ovom planetu ima 3 i pol milijarde žena i skoro svaka ima vaginu!

 22. Sanjin Biškup

  siječanj 22, 2013 kod 11:50 pm

  Prestanite tražiti ista, samo citajuci ove komentare covjek moze i treba zakljuciti da ljudi ne zasluzuju ni ovaj napaceni a predivan planet. Kud tu zarazu onda siriti i na druge planete? Ludost.

 23. Marko Jurković

  siječanj 22, 2013 kod 11:52 pm

  Voli i bit ces voljen.

 24. Katija Šarić

  siječanj 23, 2013 kod 12:05 am

  samo da im politika nije slična našoj ali sumjam … glupost jedna dovoljna za čitav svemir …

 25. Vislav Horvat

  siječanj 23, 2013 kod 12:25 am

  Strava, ruku bih dao da za svog života naiđemo na vanzemaljce.

 26. Mario Pača N Di

  siječanj 23, 2013 kod 12:41 am

  bok je stvorio puno planeta i zivota na njima al je ovoga zaboravio … jebo mu ja mater senilnu !!!! ;P

 27. Zlaja Zvani Zlajo

  siječanj 23, 2013 kod 2:45 am

  Samo???kad krecemo hehe

 28. Boris Svancer

  siječanj 23, 2013 kod 8:11 am

  Hm, što to znači ´´nalik zemlji”? 100:17 =5,9. Prema toj procjeni, svaka 5,9 planeta ´´slicna´´ je zemlji. Medjutim, oko našeg prekrasnog sunca je devet planeta i niti jedna nije niti približno nalik zemlji, ako se pod ´´nalik´´ smatraju uvjeti za nastanak života. Vole znanstvenici podgrijavati svoje teze bombastičnim izjavama, jer samo se takvim izjavama mogu opravdati extremno skupi projekti. Ispravno načelo bi bilo da prvo upoznamo svoj planet, pa onda svemir.

 29. Dušan Jovanović

  siječanj 23, 2013 kod 8:35 am

  Mislim da vi ipak malo pretjerujete, ali pak malo, daklem ne puno!?

 30. Miroslav Snajder

  siječanj 23, 2013 kod 9:22 am

  To je isto: Ja imam u 125 dimenziji 1000 milijardi dolara bogatstva i mogu živiti 1000 godina, ali kako doći tamo?

 31. Markovac Nadia

  siječanj 23, 2013 kod 11:28 am

  Mnogi od nas ,kada bi mogli birati ,radije bi dali lovu za naucna istrazivanja nego za……..skupa zadovoljstva ogranicenih umova .

 32. Zac Amer

  siječanj 24, 2013 kod 10:13 am

  Mene upče ne impresioniraju ti znanstvenici, Mjesec je naš domet i to je to! Mene bi jedino impresionirali, kad bi otkrili, da neka humanija bića od nas su sinoć pošli prema nama i da će danas točno u 14:37:06 po lokalnom vremenu se spustiti na Markov trg, i da ovi tamo od ZABEZEKNUTOSTI i ŠOKA DOŽIVE SRČANI UDAR !!!! : ))))

 33. dragan blažević

  siječanj 26, 2013 kod 4:56 pm

  Eh kad bih večeras došli vanzemaljci i odveli me na svoj planet, da se riješim ovozemaljske muke !

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Astronomija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh