Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

NASA se osvrnula na Plutonove ledene vulkane

Iako smo već pisali kako bi neki od planinskih vrhunaca na Plutonu mogli biti ledeni vulkani, čini se da je NASA nakon dodatnih analiza sve bliže konstataciji kako patuljasti planet na rubu Sunčevog sustava uistinu ima čudnovate vulkane. Štoviše, znanstvenici iz projekta New Horizons prošli tjedan objavili su i službeni video u kojem objašnjavaju navedenu pojavu, a kojeg možete pogledati na dnu članka.

Podsjetimo, proučavajući fotografije Plutona koje je svemirska sonda New Horizons snimila tijekom povijesnog preleta 14. srpnja, znanstvenici su uočili kako bi ionako fascinantan patuljasti planet mogao imati još jedno čudo prirode, i to u obliku ledenih vulkana.

Naime, na fotografijama Plutonovih planinskih masiva Wright Mons, visine 3960 metara i Piccard Mons, visine 5500 metara, primijećene su karakteristike koje na Zemlji obično imaju vulkani. Konkretno, na vrhovima obje planine vidi se ogromna grotla, vjerojatno nastala erupcijom materijala iz unutrašnjosti, dok su na padinama istih primijećeni nanosi koji bi mogli biti rezultat ranije vulkanske aktivnosti.

„I dok vulkani na Zemlji izbacuju užareni materijal iz podzemnih magmatskih komora, ledeni vulkani na Plutonu vjerojatno eruptiraju rastopljenu šljaku koja u sebi sadrži zaleđenu vodu i smrznuti dušik, amonijak ili metan”, otkrila je Amy Shira Teitel, jedna od znanstvenica na New Horizons projektu.

Budući da New Horizons nije snimio erupciju iz pretpostavljenih ledenih vulkana, navedena teorija zasad ostaje nepotvrđena, no uzevši u obzir dostupne podatke čini se vjerojatnom. „Kriovulkanizam bi mogao pružiti važan uvid u razumijevanju geoloških i atmosferskih procesa na Plutonu”, konstatirala je Teitel.

Kako bilo, na snimkama površine Plutona vidljivo je da je riječ o svijetu koji obiluje raznolikim geološkim karakteristikama, počevši od velikih ledenih planina pa sve do ledenjaka građenih od smrznutog dušika. No, najveću pozornost ipak privlači veliko srcoliko područje, neslužbeno nazvano Tombaugh Regio, po američkom astronomu Clydeu Tombaughu koji je 1930. godine i otkrio Pluton. Budući da na navedenom dijelu planeta nema vidljivih kratera, može se pretpostaviti kako je riječ o geološki relativno mladom području. No, kako je Pluton ostao geološki aktivan znanstvenicima još uvijek nije jasno, pa bi upravo potvrda postojanja ledenih vulkana mogla pojasniti i kako je nastalo spomenuto područje.

Sonda je dosad na Zemlju poslala tek 25% prikupljenih podataka, dok bi ostatak trebao stići na Zemlju do listopada ili studenog ove godine. U međuvremenu, New Horizons putuje u smjeru malog tijela 2014 MU69, koje je od Plutona udaljeno 1,6 milijardi kilometara, s planiranim datumom preleta na 1. siječnja 2019. godine (pod uvjetom da NASA odobri sredstva za produžetak misije).

Izvor: NASA

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Planine na Plutonu imaju snježne vrhove, ali se ti vrhovi poprilično razlikuju od onih na Zemlji. Štoviše, ove snježne kape nisu napravljene od smrznute...

Planete i mjeseci

Znanstvenik Bierson je istaknuo da se ocean možda formirao od mješavine soli i amonijaka u vodi ispod ledene vanjske školjke debljine nekoliko stotina kilometara.

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Svemir

Iako je Pluton službeno izbačen iz planetarnog statusa prije više od deset godina, obožavatelji Plutona i dalje se bore za to malo kozmičko tijelo....

Oglašavanje