Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Nedavno otkrivena vrsta ose dobila ime prema stvorenju iz romana o Harryju Potteru

(Credit: Ohl et al., 2014)

Ako ste čitali knjige o Harryju Potteru, vjerojatno se sjećate dementora – mračnih stvorenja koji nalikuju na duha i koji isisavaju sve pozitivne emocije iz vas. Ova jeziva bića sad su dio znanstvene literature nakon što je nova vrsta „žoharske ose“ nazvana po njima. Ime Ampulex dementor odabrano je javnim glasovanjem, a osu kojoj pripada ovo ime opisala je Stefanie Krause i njezin tim iz Prirodnog muzeja u Berlinu.

(Credit: Ohl et al., 2014)

(Credit: Ohl et al., 2014)

Ova osa živi u Tajlandu i crveno-crne je boje. Jedna je od 200 vrsta osa koje se razmnožavaju uz pomoć domaćina, a u ovom slučaju to je žohar. Ženka ose sleti na glavu žohara, tamo ga ubada žalcem i ubrizgava mu neurotoksin zbog kojeg je on, poput zombija, prati do njezine jazbine. Tamo osa u žohara polaže jaja, a on u ovoj fazi ima ulogu inkubatora koja traje nekoliko dana dok se mlade ose ne izlegnu. Kad se to dogodi, ličinke se hrane žoharom sve dok nisu sposobne za samostalan život.

S ovakvim načinom razmnožavanja, nije ni čudno da je za ovu osu odabrano ovakvo ime. Neka od ponuđenih imena za osu bila su:

A. dementor: Ime vrste povezano je s dementorima, bićima iz knjiga o Harryju Potteru. Dementori su magična stvorenja koja se hrane dušom čovjeka, ostavljajući ih bez osobnosti i emocija. Ime je aluzija na podložnost i poslušnost paraliziranog žohara.

A. mon: Narod Mon jedni su od najranijih stanovnika Tajlanda. Ovo je ime aluzija na geografsko podrijetlo ose.

A. bicolor: Ovo ime dolazi iz latinskog jezika, a odnosi se na neobični izgled ove ose i njezinu crno-crvenu boju.

A. plagiator: Ova osa imitira mrave po izgledu, ali i po načinu kretanja.

Istraživači napominju da se godišnje pronalazi i do 18.000 novih vrsta, stoga te vrste često nose ime po sponzorima ili ljudima koji su pridonijeli njihovom pronalasku. No davanje uloge ljudima u nazivanju neke vrste stvara vezu između njih koja može rezultirati većim angažmanom u očuvanju te životinje.

Izvor: IFLS

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači s Imperial College u Londonu u Velikoj Britaniji razvili su fleksibilni sustav katetera koji je dizajniran da omogući pristup i liječenje dubokih područja...

Neuroznanost

Neki ljudi kažu da ih je čitanje knjige „Harry Potter i Kamen mudraca” naučilo vrednovati važnost prijateljstva. Međutim, znanstvenici sa Sveučilišta Carnegie Mellon koristili...

Biljke i životinje

Amazonska osa ima ogromni žalac

Biljke i životinje

Ose su prikazane kao negativni insekti. Imaju bolan ubod, te nisu korisne (i slatke) kao pčele. Međutim, sad je vrijeme da se pokažu u...