Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Njemačka ugasila tri od posljednjih šest nuklearnih elektrana

Foto: Pixabay

Njemačka je isključila tri od svojih posljednjih šest nuklearnih elektrana. Krajnji cilj je povlačenje iz nuklearne energije i preusmjeravanje na obnovljive izvore energije.

Vlada je odlučila ubrzati postupno ukidanje nuklearne energije nakon havarije japanskog reaktora u Fukushimi 2011. godine kada su potres i tsunami uništili obalnu elektranu u najgoroj nuklearnoj katastrofi na svijetu od Černobila 1986. godine.

Reaktori Brokdorf, Grohnde i Gundermmingen C, kojima upravljaju tvrtke E.ON i RWE, ugašeni su u petak navečer nakon tri i pol desetljeća rada. Posljednje tri njemačke nuklearne elektrane – Isar 2, Emsland i Neckarwestheim II, bit će ugašene do kraja 2022. godine, prenosi Reuters.

Iz Preussen Elektre, tvrtke koja upravlja postrojenjima Brokdorf i Grohnde, objavili su u subotu da su te dvije nuklearne elektrane zatvorene u petak, nešto prije ponoći. Uz to, i tvrtke RWE je objavila da je tvornica Gundremmingen C, također, zaustavila proizvodnju istoga dana.

Preliminarni podaci su pokazali da je šest nuklearnih elektrana doprinijelo s oko 12 posto proizvodnje električne energije u Njemačkoj 2021. godine. Udio obnovljive energije iznosio je gotovo 41 posto.

Njemačka nastoji postići da obnovljivi izvori energije zadovolje 80 posto potražnje za električnom energijom do 2030. godine proširenjem infrastrukture za energiju vjetra i sunca.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Koncept koji je stvorila Lenka Petráková prikuplja otpad iz oceana i priprema ga za reciklažu

Ekologija i okoliš

Vlasti centralne provincije Utrecht u Nizozemskoj otvorile su najdužu solarnu biciklističku stazu na svijetu koja proizvodi električnu energiju, povezujući tako održivu energiju s prijevozom...

Ekologija i okoliš

Svima nam je dobro poznata činjenica da bi se plastika trebala reciklirati. Upravo zato, boce, vrećice i ostale jednokratne plastične materijale odlažemo u posebne...

Ekologija i okoliš

Dvadeset tvrtki proizvodi više od polovice cjelokupnog svjetskog plastičnog otpada od proizvoda za jednokratnu uporabu, a odgovorno je za poticanje klimatske krize i stvaranje...

Oglašavanje