Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Njemačka ugasila tri od posljednjih šest nuklearnih elektrana

Foto: Pixabay

Njemačka je isključila tri od svojih posljednjih šest nuklearnih elektrana. Krajnji cilj je povlačenje iz nuklearne energije i preusmjeravanje na obnovljive izvore energije.

Vlada je odlučila ubrzati postupno ukidanje nuklearne energije nakon havarije japanskog reaktora u Fukushimi 2011. godine kada su potres i tsunami uništili obalnu elektranu u najgoroj nuklearnoj katastrofi na svijetu od Černobila 1986. godine.

Reaktori Brokdorf, Grohnde i Gundermmingen C, kojima upravljaju tvrtke E.ON i RWE, ugašeni su u petak navečer nakon tri i pol desetljeća rada. Posljednje tri njemačke nuklearne elektrane – Isar 2, Emsland i Neckarwestheim II, bit će ugašene do kraja 2022. godine, prenosi Reuters.

Iz Preussen Elektre, tvrtke koja upravlja postrojenjima Brokdorf i Grohnde, objavili su u subotu da su te dvije nuklearne elektrane zatvorene u petak, nešto prije ponoći. Uz to, i tvrtke RWE je objavila da je tvornica Gundremmingen C, također, zaustavila proizvodnju istoga dana.

Preliminarni podaci su pokazali da je šest nuklearnih elektrana doprinijelo s oko 12 posto proizvodnje električne energije u Njemačkoj 2021. godine. Udio obnovljive energije iznosio je gotovo 41 posto.

Njemačka nastoji postići da obnovljivi izvori energije zadovolje 80 posto potražnje za električnom energijom do 2030. godine proširenjem infrastrukture za energiju vjetra i sunca.

Možda će vas zanimati

Kemija

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) udružili su snage s kolegama sa Sveučilišta u Cagliariju kako bi istražili načela kemijskih reakcija potaknutih mehaničkom silom. Rezultati...

Biljke i životinje

Tvrtka za laboratorijski uzgoj mesa stvorila je mesnu okruglicu od mamuta, “oživljavajući” meso davno izumrle životinje. Cilj ovog projekta je prikazati kakav potencijal ima...

Wellness i prehrana

Zamislite da je lako nagovoriti ljubitelje mesa da zamijene svoj životni stil sveždera s vegetarijanskim. Što bi takva promjena značila za Zemljin okoliš i...

Tehnologija

Prema podacima Međunarodnog foruma za otpadnu električnu i elektroničku opremu (WEEE), ove godine bacit će se 5,3 milijarde mobitela. Procjena, temeljena na podacima o...