Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na rubu znanosti

Najveća NLO misterija ikad – Prije točno 76 godina

Tabla u Roswellu koja uključuje NLO i vanzemaljce
Foto: Shutterstock

Incident u Roswellu povezuje se s događajima koji su se odigrali 14. lipnja 1947. godine kod grada Roswell u Novom Meksiku, a ostali su duboko ukorijenjeni u popularnoj kulturi i predmet su mnogih rasprava. Incident je obuhvatio pad i pronalazak neidentificiranog letećeg objekta (NLO) od strane američke vojske, što je potaknulo teoriju zavjere o postojanju izvanzemaljskog života.

U početku, vojska je tvrdila da je pronađeni materijal pripadao “letećem disku”, ali kasnije su iznijeli objašnjenje da se zapravo radilo o meteorološkom balonu. Unatoč objavi tajnog projekta Mogul 1994. godine, u kojoj se navodi da je balon dio programa za otkrivanje sovjetskih nuklearnih testova, kontroverze oko pada NLO-a u Roswellu nisu utihnule.

Kronologija događaja

crno-bijela slika NLO-a
Foto: Shutterstock

1947. godine, dok su Sjedinjene Američke Države i ostatak svijeta bili zahvaćeni ludilom oko “letećih tanjura”, događaji kod Roswella su doveli do širenja priča o susretu s vanzemaljcima. Sve je počelo kada je lokalni farmer, Mac Brazel, pronašao neobične ostatke u blizini Roswella. Ostaci su uključivali razne materijale koji su se izdvajali po svojoj neobičnosti. Brazel je odlučio pokazati svoj pronalazak lokalnom šerifu koji je zatim kontaktirao vojnu bazu Roswell Army Air Field (RAAF).

Nakon prikupljanja olupina, RAAF je izdao nevjerojatno priopćenje za javnost u kojem je navedeno da je “pronađen leteći disk” na lokalnom ranču. Vijest je odmah prenesena u Roswell Daily Record, a 8. srpnja 1947. godine na naslovnici je objavljena priča pod naslovom “RAAF uhvatio leteći tanjur na ranču u području Roswella”.

No, vojska je vrlo brzo objavila da je “tanjur” zapravo bio meteorološki balon. Roswell Morning Dispatch je u članku pod naslovom “Vojska odbacuje priču o letu diska u Roswellu, dok svijet ključa od uzbuđenja” objavio novu tvrdnju 9. srpnja 1947. godine. Međutim, članak je također uključivao intervju s Brazelom koji nije vjerovao da je pronađeni materijal pripadao meteorološkom balonu.

Nakon nekog vremena, incident je izblijedio iz naslovnica, iako je interes za NLO-ima i vanzemaljcima ostao prisutan. Tekst pod nazivom “The Roswell Incident” objavljen 1980. godine, napisan od strane Charlesa Berlitza i Williama L. Moorea, istaknuo je kako je priča o meteorološkom balonu samo paravan te je tako i službeno kreirana jedna od najpopularnijih teorija zavjere ikad.

Oni su tvrdili da su originalni ostaci, za koje su vjerovali da su od srušenog letećeg tanjura, zapravo poslani u Wright Field. Značajno je napomenuti da su 1984. godine isplivali dokumenti koji su navodno bili povjerljivi memoari koji se odnose na Majestic 12 (MJ-12), tajnu operaciju koju je pokrenuo predsjednik Harry S. Truman radi upravljanja incidentom u Roswellu. Međutim, kasnije se utvrdilo da su dokumenti lažni, a nije pronađen nikakav dokaz o postojanju MJ-12. Nakon toga, uslijedio je film o autopsiji izvanzemaljaca (1995.) koji je navodno prikazivao seciranje tijela izvanzemaljca iz incidenta u Roswellu. Naknadno se tvrdilo da je 17-minutni video zapravo prijevara, prema izjavi njegovog redatelja.

Umjesto da okončaju teorije zavjere, ove i slične stvari su potaknule još veći interes za incident te je Roswell postao sinonim za NLO-e i izvanzemaljce. Incident je postao značajan dio ekonomije grada. 1992. godine otvoren je Međunarodni muzej i istraživački centar o NLO-ima u Roswellu, a od 1996. godine Roswell je domaćin godišnjeg festivala posvećenog NLO-ima.

Kako se na NLO u Roswellu gleda danas

NLO u Roswellu ostavio je trajne posljedice i dubok trag na kolektivnoj svijesti. Unatoč objašnjenjima da je pad rezultat meteorološkog, a kasnije čak i špijunskog balona, teorije zavjere i nagađanja i dalje oblikuju percepciju incidenta u Roswellu.

Jedna od najznačajnijih posljedica je stvaranje kulta oko NLO-a i izvanzemaljskog života. Incident je postao simbolom tajanstvenosti i tajnih vladinih operacija, što je potaknulo brojne istraživače, entuzijaste i “ufologe” da proučavaju fenomen NLO-a i tragaju za dokazima o vanzemaljskom životu.

Roswell je postao globalno poznat, a grad je prepoznao turistički potencijal incidenta. Uz to, pad NLO-a u Roswellu je potaknuo širenje teorija zavjera vezanih uz NLO-e. Mnogi su pokušali iskoristiti popularnost incidenta kako bi stvorili lažne dokaze ili priče u svrhu privlačenja pažnje medija i javnosti. To je dodatno zamaglilo već ionako kontroverznu priču o Roswellu i otežalo razdvajanje istine od fikcije.

Unatoč razotkrivanju i službenim objašnjenjima, incident u Roswellu i dalje ostaje središnja tema rasprava i istraživanja. Kako tehnologija napreduje i nova saznanja se pojavljuju, možda ćemo jednog dana dobiti potpuno razumijevanje incidenta u Roswellu i njegovih pravih okolnosti. Do tada, on će nastaviti intrigirati i poticati maštu ljudi širom svijeta.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....