Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Obrtanje Zemljinog magnetskog polja bliže nego što se dosad mislilo

(Credit: ESA)

Prema podacima koje su prikupili sateliti Europske svemirske agencije Swarm, magnetsko polje Zemlje koje je štiti od smrtonosne sunčeve radijacije posljednjih 6 mjeseci slabi.

(Credit: ESA)

Magnetsko se polje prostire oko 600.000 kilometara iznad Zemljine površine, a točka gdje je ono najslabije proširilo se preko zapadne polutke planeta. Istovremeno, ako je suditi prema podacima satelitima Swarm, magnetsko polje jača iznad područja južnog Indijskog oceana.

“Znanstvenici koji su proveli ovu studiju nisu sigurni zašto magnetsko polje slabi, no najočitiji razlog je da su Zemljini magnetski polovi spremni za obrtanje”, smatra menadžer misije Swarm, Rune Floberghagen. “Takvo obrtanje potrajalo bi mnogo stotina, ako ne i tisuća godina. Kroz povijest se to dogodilo mnogo puta.”

Znanstvenicima je poznato da se magnetska polja obrću. Svakih nekoliko stotina tisuća godina, magnetski se polovi mijenjaju, a svaki put kad se to dogodi kompas umjesto sjevera pokazuje jug. Dok se promjene magnetskog polja smatraju normalnim, novi podaci pokazuju kako polje slabi bržim tempom nego prije. Dosad se smatralo kako polje slabi u prosjeku 5% svakih sto godina, no novi podaci pokazuju kako je riječ o 5% po desetljeću – dakle 10 puta brže. U skladu s time, okretanje magnetskih polova neće se dogoditi za 2000 godina, nego puno prije.

Floberghagen se nada kako će podaci dobiveni od satelita Swarm otkriti zašto magnetsko polje slabi brže nego prije.

Ne postoje nikakvi dokazi koji podupiru tezu da slabljenje magnetskog polja znači dolazak sudnjeg dana. Tijekom posljednjih nekoliko obrtanja nije bilo nikakvih izumiranja ili dokaza o šteti uzrokovanoj radijacijom. Znanstvenici smatraju da bi slabljenje magnetskog polja najviše utjecalo na električnu mrežu i komunikacijske sustave.

Zemljino magnetsko polje je veliki nevidljivi balon koji štiti naš planet od opasnog kozmičkog zračenja koje dolazi od Sunca u obliku solarnog vjetra. Ovo polje postoji jer se u središtu Zemlje nalazi jezgra od željeza okružena rastaljenim metalom. Promjene u temperaturi jezgre i Zemljina rotacija koja miješa tekući metal oko jezgre stvaraju magnetsko polje.

Kretanje rastaljenog metala razlog je zašto se nad nekim područjima snaga magnetskog polja povećava, a na nad nekim smanjuje. Kada se ključanje rastaljenog metala u vanjskom dijelu jezgre smanji, manja su i strujanja i oslobađanja nabijenih čestica pa se snaga magnetskog polja iznad tog područja smanjuje.

„Protok rastaljenog metala gotovo da povlači magnetsko polje sa sobom. Stoga se slabljenje magnetskog polja iznad Sjeverne i Južne Amerike može objasniti slabljenjem i usporavanjem protoka rastaljenog metala oko Zemljine krute jezgre.“

Swarm sateliti prikupljaju signale koji dolaze iz Zemljinog magnetskog polja, ali i iz jezgre, omotača, zemljine kore i oceana. Znanstvenici se nadaju kako će te podatke uspjeti iskoristiti za izradu navigacijskog sustava koji se oslanja na magnetsko polje kako bi, primjerice, unaprijedili proces predviđanja potresa i locirali područja ispod površine bogata prirodnim resursima. Znanstvenici smatraju da fluktuacije u magnetskom polju mogu objasniti gdje se litosferne ploče sudaraju, što bi omogućilo kvalitetnije predviđanje potencijalnih potresa.

Izvor: Scientific American

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Europska svemirska agencija (ESA) predstavila je planove za istraživanje stvaranja i razvoja egzoplaneta uz pomoć novog satelita. To će biti treća misija istraživanja egzoplaneta...

Planete i mjeseci

Zajednička europsko-japanska misija, koja se sastoji od dvije svemirske letjelice, snimila je prvu fotografiju tijekom prvog preleta oko Merkura. Sonda je izvršila prvi od...

Biljke i životinje

Znanstvenici na Floridi zaključili su da morski psi posjeduju unutarnji navigacijski sustav sličan GPS-u koji im omogućuje da koriste Zemljino magnetsko polje za preciznu...

Svemir

Kad bi jednog dana ljudi ostali na Mjesecu neki duži period, svakako bi trebali razmotriti resurse koji će se nalaziti ispod površine, a jedan...