Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Oni koji hrču brže stare

Foto: Pixabay

Studija objavljena u časopisu Sleep pokazala je da poremećaj disanja pri spavanju, kao što je apneja, može ubrzati starenje tijela za 215 dana.

“Biološka dob ljudi ne mora odgovarati njihovoj kronološkoj dobi”, tvrdi Xiaoyu Li, voditeljica studije iz Škole za javno zdravlje u Bostonu.”Naši podaci pružaju dokaze o nastanku negativnih fizioloških i zdravstvenih učinaka ako se poremećaj disanja pri spavanju ne liječi.”

Za potrebe studije znanstvenici su analizirali zdravstveno stanje 622 odrasle osobe, njihovo spavanje i metilaciju DNK.

Rezultati su pokazali kako su žene sklonije bržem biološkom starenju od muškaraca ako pate od poremećaja disanja pri spavanju. Međutim, autori studije napominju kako je u tom smislu potrebna dodatna studija.

“Često se smatra da su žene manje izložene zdravstvenim tegobama povezanima s hrkanjem, ali naša studija dala je drukčije rezultate”, tvrdi Li.

Naučnici sugeriraju da je potrebno provesti još jedno istraživanje kojim bi se utvrdilo može li liječenje poremećaja disanja pri spavanju smanjiti epigenetsko ubrzano starenje.

Svoj rad autori studije predstavili su u lipnju 2019. godine na 33. godišnjem skupu Saveza profesionalnih društava za spavanje u San Antoniju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Tinejdžeri su zdraviji i uspješniji ako nastava počinje kasnije. To je, ukratko, zaključak jedne studije objavljene u časopisu Science Advances. Napredni Seattle i nastava koja počinje...

Neuroznanost

Čime se vi uspavljujete?

Oboljenja i poremećaji

Nakon 7-9 sati sna svatko bi se trebao osjećati svježe i odmorno, kažu stručnjaci iz National Sleep Foundation. Ipak, svaka osoba je drukčija, a...

Zdravlje i Medicina

Jedna studija pokazala je kako samo jedan dan nespavanja može loše djelovati na srce.

Oglašavanje