Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay/Izvor: IFL Science

Ekologija i okoliš

Osam otoka Tihog oceana potpuno je nestalo zbog porasta razine mora

Prošle godine postalo je očito da je nestalo pet otoka na Tihom oceanu. Dio Solomonskih otoka, nekoliko niskih koraljnih otoka potopljeni su zbog porasta razine mora, sve od sredine 20. stoljeća.

Otoci nisu bili nastanjeni, ali neki u blizini jesu. Velika područja kompletno su isprana sa šest takvih otoka, i dva sela su uništena povećanom razinom mora.

Ovaj zabrinjavajući trend se očito nastavlja. Novo istraživanje pokazalo je da Tihi ocean potapa sve više otoka u Mikroneziji.

Patrick Nunn, profesor geografije i suradnik ravnatelja pri Istraživačkom centru održivosti Australije na Sveučilištu Sunshine Coast, proveo je obalno istraživanje otoka u Mikroneziji. On i njegov tim razgovarali su s lokalnim stanovništvom i proučili satelitske snimke otoka Pohnpei i okolnih otoka.

Tim je gledao kakav učinak ima porast razine mora na ova područja. Pronašli su da su veliki otoci u potpunosti nestali.

“Nekad je tu bio poznati otok Nahlapenlohd,” napisao je Nunn za Kaselehlie Press. “Ovaj otok bio je toliko velik da je 1850. godine bio poprištem dogovorene bitke; neke priče pamte borce koji su se skrivali iza kokosovih palmi kako bi izbjegli metke mušketa. Danas nema ni traga otoku Nahlapenlohd, čak ni humak pijeska koji bi označio gdje je nekad bio.”

Nunn ovaj nestanak pripisuje porasti razine mora, tvrdeći kako se razina neprestano podizala u većini područja Pacifika tijekom zadnjih 50 godina, s nekoliko manjih fluktuacija.

Mnogi otoci koji nisu nestali svejedno su pretrpili posljedice erozije, uključujući i otok Nahtik koji se smanjio za 70 posto i otok Ros, koji je izgubio oko 60 posto svoje kopnene mase od 2007. godine. Nun i njegov tim smatraju kako do ovog dramatičnog nestanka dolazi zbog Bruunovog efekta gdje more koje se diže uzima pijesak s viših dijelova plaže i odlaže u blizini obale.

“Teško je utvrditi sa sigurnošću, ali težina dokaza sugerira da je porast razine mora razlog zbog kojeg pješčani otoci s južnog koraljnog grebena otočja Pohnpei nestaju ili se smanjuju”, napisao je Nunn.

S pozitivnije strane, istraživači jedva da su pronašli ikakvu eroziju uz obalu glavnog otoka Pohnpei, koji je većim dijelom zaštićen okolnom šumom mangrova.

7 komentara

7 Comments

 1. Fatima Redzepovic

  rujan 8, 2017 kod 10:31 am

  Sve pame do pameti,polako ali sigurno zahvaljujuci glupacima tonemo.

 2. Selver Burekovic

  rujan 8, 2017 kod 11:15 am

  Jazuk….

 3. Nikola Parat

  rujan 8, 2017 kod 2:26 pm

  A neki još viruju da su to gluposti.

 4. Marica Klemencic

  rujan 8, 2017 kod 2:54 pm

  Tuzno

 5. Ivan Turinski

  rujan 8, 2017 kod 4:54 pm

  ljudi dragi vi ste retardirani

  • pero

   listopad 2, 2017 kod 9:40 pm

   A što si onda ti? Školjka?

 6. Viktor

  srpanj 18, 2019 kod 4:40 pm

  Kako smo upropastili naš mali plavi kliker…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh