Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Osam otoka Tihog oceana potpuno je nestalo zbog porasta razine mora

Prošle godine postalo je očito da je nestalo pet otoka na Tihom oceanu. Dio Solomonskih otoka, nekoliko niskih koraljnih otoka potopljeni su zbog porasta razine mora, sve od sredine 20. stoljeća.

Otoci nisu bili nastanjeni, ali neki u blizini jesu. Velika područja kompletno su isprana sa šest takvih otoka, i dva sela su uništena povećanom razinom mora.

Ovaj zabrinjavajući trend se očito nastavlja. Novo istraživanje pokazalo je da Tihi ocean potapa sve više otoka u Mikroneziji.

Patrick Nunn, profesor geografije i suradnik ravnatelja pri Istraživačkom centru održivosti Australije na Sveučilištu Sunshine Coast, proveo je obalno istraživanje otoka u Mikroneziji. On i njegov tim razgovarali su s lokalnim stanovništvom i proučili satelitske snimke otoka Pohnpei i okolnih otoka.

Tim je gledao kakav učinak ima porast razine mora na ova područja. Pronašli su da su veliki otoci u potpunosti nestali.

“Nekad je tu bio poznati otok Nahlapenlohd,” napisao je Nunn za Kaselehlie Press. “Ovaj otok bio je toliko velik da je 1850. godine bio poprištem dogovorene bitke; neke priče pamte borce koji su se skrivali iza kokosovih palmi kako bi izbjegli metke mušketa. Danas nema ni traga otoku Nahlapenlohd, čak ni humak pijeska koji bi označio gdje je nekad bio.”

Nunn ovaj nestanak pripisuje porasti razine mora, tvrdeći kako se razina neprestano podizala u većini područja Pacifika tijekom zadnjih 50 godina, s nekoliko manjih fluktuacija.

Mnogi otoci koji nisu nestali svejedno su pretrpili posljedice erozije, uključujući i otok Nahtik koji se smanjio za 70 posto i otok Ros, koji je izgubio oko 60 posto svoje kopnene mase od 2007. godine. Nun i njegov tim smatraju kako do ovog dramatičnog nestanka dolazi zbog Bruunovog efekta gdje more koje se diže uzima pijesak s viših dijelova plaže i odlaže u blizini obale.

“Teško je utvrditi sa sigurnošću, ali težina dokaza sugerira da je porast razine mora razlog zbog kojeg pješčani otoci s južnog koraljnog grebena otočja Pohnpei nestaju ili se smanjuju”, napisao je Nunn.

S pozitivnije strane, istraživači jedva da su pronašli ikakvu eroziju uz obalu glavnog otoka Pohnpei, koji je većim dijelom zaštićen okolnom šumom mangrova.

7 komentara

7 Comments

 1. Fatima Redzepovic

  8 rujna, 2017 u 10:31 am

  Sve pame do pameti,polako ali sigurno zahvaljujuci glupacima tonemo.

 2. Selver Burekovic

  8 rujna, 2017 u 11:15 am

  Jazuk….

 3. Nikola Parat

  8 rujna, 2017 u 2:26 pm

  A neki još viruju da su to gluposti.

 4. Marica Klemencic

  8 rujna, 2017 u 2:54 pm

  Tuzno

 5. Ivan Turinski

  8 rujna, 2017 u 4:54 pm

  ljudi dragi vi ste retardirani

  • pero

   2 listopada, 2017 u 9:40 pm

   A što si onda ti? Školjka?

 6. Viktor

  18 srpnja, 2019 u 4:40 pm

  Kako smo upropastili naš mali plavi kliker…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Geografija i geologija

Trenutno je mapirana površina dvostruko veća od Australije, a preostala površina za mapiranje dvostruko je veća od Marsa.

Zemlja

Zemlja se mijenja brže nego što bilo tko može i pomisliti

Ekologija i okoliš

Iako ih čovječanstvo desetljećima tretira kao deponiju smeća, oceani pokazuju da su nevjerojatno otporni, tvrdi se u novom znanstvenom istraživanju. Ako se ulože napori...

Biljke i životinje

Istraživači Sveučilišta u Sjevernoj Karolini pokušali su objasniti zašto morske kornjače progutaju ogromne količine plastičnog smeća kad naiđu na njega. I odgovor je –...

Oglašavanje