Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Pet osobina koje definiraju mačju ličnost

Psiholozi obično koriste model “velikih pet” (eng. Big Five) faktora za opis ljudske ličnosti. To je sljedećih pet faktora: otvorenost spram iskustva, savjesnost, ekstraverzija, ugodnost i neuroticizam. Međusobno ispreplitanje ovih pet dimenzija oblikuju našu osobnost, barem u očima nekih psihologa.

Tim znanstvenika većinom sa Sveučilišta Južna Australija oblikovao je sličan indeks ličnosti za mačke.

U radu objavljenom u časopisu Plos One tim izlaže “mačjih pet” faktora koji formiraju osobnost mačke: neuroticizam, ekstraverzija, dominacija, impulzivnost i ugodnost.

Znanstvenici su razvili indeks uz pomoć velikog ispitivanja čak 2.291 mačjih vlasnika u Australiji i na Novom Zelandu. 308 muškaraca i 1.850 žena dobilo je popis 52 ponašanja na kojem su trebali zabilježiti u kolikoj se mjeri koje ponašanje može primijeniti na njihove kućne ljubimce na skali od 1-7. Uključena su ponašanja poput “lako se omete i ima kratku pozornost”, “brzo se povlači ili se odmiče od drugih mačaka” i “smireno i sigurno ponašanje bez utjecaja emocija”. Znanstvenici su iskoristili statističku analizu u klasifikaciji ispitanih 52 ponašanja kako bi sastavili model “mačjih pet”.

Znanstvenici tvrde da njihov indeks ličnosti može pomoći vlasnicima mačaka stvoriti bolju okolinu za njihove voljene kućne ljubimce. “Neurotične mačke mogle bi imati koristi od dodatnih mjesta za skrivanje po kući ili pristupa mirnim i tihim područjima”, piše u radu, dok bi ekstrovertirane mačke “mogle trebati dodatnu stimulaciju i složenije obogaćenje okoliša kako bi se izbjegla dosada, poput dodatnog prostora za igru, dodatnih senzornih predmeta i igračaka, i društvene interakcije s ljudima”.

Sigurno će brojni vlasnici mačaka htjeti psihološki profilirati svoje ljubimce. Ako ste među njima, možete ispuniti anketu ovdje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje