Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Pet osobina koje definiraju mačju ličnost

Foto: Pixabay

Psiholozi obično koriste model “velikih pet” (eng. Big Five) faktora za opis ljudske ličnosti. To je sljedećih pet faktora: otvorenost spram iskustva, savjesnost, ekstraverzija, ugodnost i neuroticizam. Međusobno ispreplitanje ovih pet dimenzija oblikuju našu osobnost, barem u očima nekih psihologa.

Tim znanstvenika većinom sa Sveučilišta Južna Australija oblikovao je sličan indeks ličnosti za mačke.

U radu objavljenom u časopisu Plos One tim izlaže “mačjih pet” faktora koji formiraju osobnost mačke: neuroticizam, ekstraverzija, dominacija, impulzivnost i ugodnost.

Znanstvenici su razvili indeks uz pomoć velikog ispitivanja čak 2.291 mačjih vlasnika u Australiji i na Novom Zelandu. 308 muškaraca i 1.850 žena dobilo je popis 52 ponašanja na kojem su trebali zabilježiti u kolikoj se mjeri koje ponašanje može primijeniti na njihove kućne ljubimce na skali od 1-7. Uključena su ponašanja poput “lako se omete i ima kratku pozornost”, “brzo se povlači ili se odmiče od drugih mačaka” i “smireno i sigurno ponašanje bez utjecaja emocija”. Znanstvenici su iskoristili statističku analizu u klasifikaciji ispitanih 52 ponašanja kako bi sastavili model “mačjih pet”.

Foto: Pixabay

Znanstvenici tvrde da njihov indeks ličnosti može pomoći vlasnicima mačaka stvoriti bolju okolinu za njihove voljene kućne ljubimce. “Neurotične mačke mogle bi imati koristi od dodatnih mjesta za skrivanje po kući ili pristupa mirnim i tihim područjima”, piše u radu, dok bi ekstrovertirane mačke “mogle trebati dodatnu stimulaciju i složenije obogaćenje okoliša kako bi se izbjegla dosada, poput dodatnog prostora za igru, dodatnih senzornih predmeta i igračaka, i društvene interakcije s ljudima”.

Sigurno će brojni vlasnici mačaka htjeti psihološki profilirati svoje ljubimce. Ako ste među njima, možete ispuniti anketu ovdje.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Bili smo u krivu cijelo vrijeme.

Biljke i životinje

Razotkrivanje mačjih tajni.

Biljke i životinje

Unatoč prilično rezerviranoj prirodi, mačke su savršeno sposobne prepoznati svoja imena kada ih se zove. Iako su vlasnici mačaka nesumnjivo već dugo sigurni da...

Zdravlje i Medicina

Posjedovanje kućnog ljubimca može vašoj obitelji dodati još jednu dimenziju, dajući djeci prijatelja za igru, obvezu oko koje će se brinuti i neizmjernu ljubav....