Connect with us

Znanost

Pismo “opsjednute” časne dešifrirano softverom s duboke mreže

Foto: Pixabay/Izvor: IFL Science

Tehnologija

Pismo “opsjednute” časne dešifrirano softverom s duboke mreže

U 17. stoljeću, sicilijanska časna sestra napisala je pismo u kojemu tvrdi da je opsjednuta vragom. Preko 340 godina kasnije, znanstvenici su konačno dešifrirali ovu isprekidanu poruku koristeći se programom za dešifriranje koji su pronašli na dubokoj mreži (eng. deep web).

Pismo je navodno napisala sestra Maria Crocifissa della Concezione u samostanu Palma de Montechiaro u ranim satima 11. Kolovoza 1676. Sljedeće jutro, probudila se prekrivena tintom i tvdila kako ju je opsjeo Sotona, koji ju je natjerao da napiše poruku. U to vrijeme, ovakve tvrdnje uzimale su se vrlo ozbiljno. No, nitko nije mogao otkriti što piše u pismu jer je bilo pisano zbrčkanom arhaičnom abecedom, izvještava talijanski Radio 105.

Bilo je mnogo pokušaja tijekom stoljeća u dekodiranju pisma. Samostan je 1960-ih čak ponudio mjesečni odmor bilo kome tko bi uspješno preveo poruku.

Sada, pismo je stiglo u ruke Znanstvenom centru Ludum u Kataniji, gdje su se simboli dešifrirali korištenjem softvera za razbijanje kodova nađenog na dubokoj mreži.

„Čuli smo za taj softver, za koji vjerujemo da ih koriste obavještane službe za razbijanje kodova“, rekao je Daniele Abate, ravnatelj Znanstvenog centra Ludum, za časopis The Times. Napunili smo softver drevnim grčkim, arapskim, latinskim i runama kako bi dešifrirali dio pisma i pokazali da zaista jest đavoljsko.“

Zasad su preveli 15 redaka pisma. Do sad, njihov rad otkrio je da pismo govori o odnosu između Boga, Sotone i ljudi. Piše: „Bog misli da može osloboditi smrtnike. Taj sustav ne funkcionira ni za koga… Možda je sada Stiks siguran.“ Dalje tekst nastoji uvjeriti časnu da napusti svoju vjeru, i tvrdi da je Bog samo čovječji izum i da su Isus i Sveti Duh „mrtvi utezi“.

No, ostaje pitanje, zašto ili kako je časna sestra uspjela ovo napisati? Pa, prije svega, znanstvenici imaju razloga vjerovati da je žena patila od bipolarnog poremećaja, pa je mogla biti sklona iskustvima obmana ili halucinacija. Bila je upoznata s nekoliko jezika i puno je vremena provela učeći lingvistiku.

„Moja teorija je da je ovo precizna abeceda, koju je časna izumila s velikom brigom miješajući simbole koji su joj poznati“, rekao je Abate za Radio 105. „Svaki simbol je promišljen i strukturiran, postoje znakovi koji se ponavljaju, možda namjerno a možda i nesvjesno. Stres življena u samostanu bio je iznimno jak.“

4 komentara

4 Comments

 1. Benic Jasmin

  17 rujna, 2017 kod 9:18 pm

  Gluposti..

 2. Ivan Žignić

  18 rujna, 2017 kod 8:44 pm

  ŠIFRA ĐAVLA?! Citiram:”Stres življena u samostanu bio je iznimno jak”. Ali koji nisu sve redovnice jednako “probavile”. Žene sa ovakvim fantazmima – kao da su nemoćni seksualni objekti đavla, tj. opsjednute baš onim grijehom protiv kojega se najviše borile (asketska čistoća) – mogu doista izgledati jadno. Pogotovo, ako je riječ o bipolarnom poremećaju. Žene su i same vjerovale (bez iznuđivanja crkvene inkvizicije) da su opsjednute đavlom, a za što je onda bio “lijek” vremenita vatra koja po ondašnjem vjerovanju čistila grijeh, otjerala đavla i vječnu paklenu vatru. Možemo samo žaliti takve žene kao i sredinu koja ih je pritiskala opresivnim odgojem, a koji je nadilazio njihove psihičke mogućnosti. Zato je smiješan zaključak ovog članka da je to pismo protiv vjere šifrirao sam đavao – zbog sadržaja koji je suprotan vjeri. Redovnica je ta (sa bipolarnim poremećajem) koja je te šifre stvorila, sa navedenim poznavanjem nekih jezika. Priznala je ono što javno nije smjela priznati u sredini sa jakim religijskim tabuima. Da je to učinila, možda bi je spalili na lomači. I neke druge žene, uključujući i jednu sveticu, su se jednako lomile čitav život sličnim sumnjama u vjeru, a što su personificirale (zbog vjero-“naučne” sugestije), tj dožilvljavale su da te napasti dolaze od neke jače osobe u njima. Vjera je objekt napada (“đavla”) upravo zato što je vjera izgradila suprotan psihoneurološki sklop u ponašanju redovnice koja se trudila konformirati svojoj redovničkoj sredini, ali to nije uspjelo do kraja u njezinoj cjelovitoj, nepodijejenoj in-dividui (in-dividere = ne-dijeliti po upotrebi C. G. Junga), tj. dio njezine ličnosti je nesvjesno možda “htio” izaći iz samostana, sa prirodnim seksom i djecom… Ali to nije mogla do kraja ostvariti, budući da je i taj drugi dio ličnosti PODJEDNAKO jak, a što bi bila posljedica jakog sugestivnog odgoja po kojemu je Isus DOKAZANO veća ljubav od svake zemaljske ili, ne daj bože – seksualne ljubavi. Bijeg je šifra koja može imati i psihosomatske posljedice (npr. oduzetost prstiju klaviriste koji je pred nastup dobio strah da će nešto pokvariti, a što si zbog okoline nije mogao dopustiti). Citiram sumnju redovnice, a koju ona pripisuje đavlu: Bog je “samo čovječji izum”. A ta nevjera samo je simbol i reaktivno psihičko sredstvo protiv spomenute opresije u ondašnjim strogim samostanima.

 3. Željko Primorčić

  20 rujna, 2017 kod 10:33 pm

  Kakve veze ovaj članak ima sa znanošću?

 4. Domagoj Vukadin

  13 listopada, 2017 kod 1:03 pm

  Benjamin Čaušić gle ovo a sve bi napravili osim da potvrde da je stvarno bila opsjednuta

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Tehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh