Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Planiram trudnoću, korisni savjeti

Foto: Pixabay

Redovito pratite vaš menstrualni ciklus

Žena koja želi zatrudnjeti mora pratiti da li je njezin menstrualni ciklus uredan, odnosno da li dolazi do više dana kašnjenja. Tako će žena moći bolje predvidjeti vrijeme ovulacije.  Žensko jajašce je plodno samo 12 do 24 sata nakon ispuštanja, prema američkoj udruzi za trudnoću. Međutim, sperma može preživjeti u ženskom tijelu do pet dana.

Pratite ovulaciju

Pavone je rekla: ”Žene s redovitim ciklusima ovuliraju oko dva tjedna prije dolaska menstruacije. Teško je predvidjeti ovulaciju kod žena s nepravilnim ciklusima, ali obično se javlja 12 do 16 dana prije početka sljedeće menstruacije.”

Postoji nekoliko metoda koje se mogu koristiti za određivanje najplodnijih dana u mjesecu.

Moguće je napraviti test na urin za luteinizirajući hormon, tvar čija se razina povećava svaki mjesec tijekom ovulacije i uzrokuje da jajnici otpuštaju jaje – navodi Američka udruga za trudnoću.

Drugi način predviđanja ovulacije je praćenje cervikalne sluzi, koja uključuje redovito provjeravanje količine i izgleda sluzi u vagini. Kada žena ovulira, sluz postaje tanja i prozirna. To pomaže spermi da se probije do jajeta.

Imajte odnos svaki dan tijekom plodnog razdoblja

“Plodno razdoblje” obuhvaća šestodnevni interval, prema američkom društvu za reproduktivnu medicinu. To su dani svakog mjeseca kada je žena najplodnija.

Neke žene se okreću novim tehnološkim alatima, kao što su aplikacije za praćenje plodnosti i web stranice.

Postoji mnogo uobičajenih zabluda i priča starih žena o začeću. Na primjer, nema dokaza o tome da poza u kojoj se seksate utječe na začeće ili to da žena mora ležati na leđima netom nakon odnosa. No, rečeno je da postoje vaginalni lubrikanti na bazi vode koji mogu smanjiti kretanje sperme, tako da se oni ne preporučuju.

Nastojite održati zdravu tjelesnu težinu

Prekomjerna tjelesna masnoća proizvodi višak estrogena, što može ometati ovulaciju. Američko društvo za reproduktivnu medicinu preporuča gubitak 5 do 10 posto tjelesne težine prije nego žena pokuša zatrudnjeti.

Studija provedena 2017. godine pokazala je da parovi u kojima su oba partnera pretili pokušavaju zatrudnjeti od 55 do 59 posto dulje, u usporedbi s parovima koji nisu pretili.

Koristite prenatalne vitamine

Peacock preporučuje da žene uzimaju prenatalne vitamine čak i prije nego što ostanu trudne. Bitne su folne kiseline i vitamin B.

Jedite zdravu hranu

Iako može postojati specifična prehrana koja promiče fertilitet, jedenje raznih zdravih namirnica može pomoći u pripremanju ženskog tijela za trudnoću pružajući odgovarajuće pohranjivanje kritičnih hranjivih tvari poput kalcija, bjelančevina i željeza. To znači jesti voće i povrće, proteine, cjelovite žitarice, mliječne proizvode i zdrave masnoće.

Također je važan i vitamin C, kojeg nalazimo u raznim namirnicama, kao što su brokula, kruh i žitarice, grah, agrumi i sok od naranče.

Kada pokušavate zatrudnjeti, jedite manje ribe u kojoj se nalazi visoka razina žive, kao što su morski pas i skuša.

Izbjegavajte naporne treninge

Biti fizički aktivna osoba može pomoći ženskom tijelu da se pripremi za zahtjeve trudnoće. Previše vježbanja može ometati ovulaciju.

Nemojte konzumirati alkohol i cigarete

Kako žene postaju starije, njihova se plodnost smanjuje zbog promjena u jajnicima. Uz starenje se povećava rizik za neke zdravstvene probleme, poput endometrioze i blokade jajovoda, što može doprinijeti gubitku plodnosti.

Plodnost se postepeno pogoršava kod žena u 30-ima, kasnije dolazi do oštrijeg pada nakon 40. godine.

Znajte kada treba potražiti pomoć

Pavone smatra da žena koja je starija od 35 godina, a nije zatrudnjela nakon 6 mjeseci aktivnog pokušavanja, treba konzultirati zajedno sa svojim partnerom stručnjaka za plodnost.

Također, žena koja je mlađa od 35 godina, a godinu dana bezuspješno pokušava ostati u drugom stanju, također treba posjetiti stručnjaka.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...