Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Pomrčina Sunca 2023: Nemojte je fotografirati mobitelom!

Pomrčina sunca 2023: Nemojte je fotografirati mobitelom, evo zašto!
Shutterstock/Ilustracija

Fotografiranje solarnog pomrčina može oštetiti kameru vašeg pametnog telefona.

Ovog vikenda će se dogoditi solarni pomrčina, spektakularan prirodni fenomen koji privlači pažnju širom svijeta. No, ako planirate koristiti svoj pametni telefon za fotografiranje ovog nebeskog događaja, morate biti oprezni. Ispostavilo se da takvo fotografiranje može ozbiljno oštetiti kameru vašeg telefona.

Članak na ovu temu nedavno je objavljen na tehnološkom portalu BGR, u kojem se upozorava na potencijalne rizike korištenja pametnih telefona za fotografiranje solarnih pomrčina. Iako je ideja da zabilježite ovu impresivnu pojavu privlačna, stručnjaci savjetuju da to ne činite svojim telefonom.

Zašto ne biste trebali fotografirati solarnu pomrčinu svojim telefonom?

Na isti način na koji ne biste smjeli gledati sunce kroz teleskop ili dalekozor bez odgovarajuće zaštite (jer biste mogli ozbiljno oštetiti oči), također nije preporučljivo koristiti kameru pametnog telefona ili druge loše opremljene kamere za fotografiranje solarnih pomrčina.

BGR tvrdi da nijedan pametni telefon nije dizajniran da izdrži intenzivne sunčeve zrake koje sunce emitira tijekom pomrčine. “Korištenje kamere ili telefona može uzrokovati koncentraciju topline od zraka do te mjere da se leća unutar kamere može otopiti”, upozorava ovaj tehnološki izvor.

Alternativa za sigurno promatranje solarnog pomrčina

Srećom, postoji alternativa koja će vam omogućiti da sigurno promatrate ovaj nebeski spektakl. Prema Marku Kaufmanu, uredniku za znanost na Mashableu, preporučuje se da jednostavno uživate u događaju uz odobrene sunčane naočale umjesto da pokušavate snimiti solarnu pomrčinu kamerama (osim ako ste astrofotograf, naravno). Na kraju krajeva, vaše oči su najbolji alat za promatranje ovakvih prirodnih pojava.

Važno je naglasiti da je nužno zaštititi svoje oči pravim sunčanim naočalama. NASA preporučuje nabavku sunčanih naočala s oznakom “ISO 12312-2”, koje filtriraju štetnu svjetlost. Američko astronomsko društvo (AAS) također ima popis ovlaštenih prodavača ovih naočala, uključujući Rainbow Symphony.

Ako vremenske prilike budu naklonjene, očekuje se da će “vatreni prsten” biti vidljiv 14. listopada. Proučite vodič Marka Kaufmana kako biste saznali kada, ovisno o vašoj lokaciji, možete doživjeti ovaj zadivljujući nebeski spektakl.

Možda će vas zanimati

Astrofizika

Sudar između dvije neutronske zvijezde, čvrsto povezane na propadajućoj orbiti, čini se kao relativno rijedak događaj. U cijeloj Mliječnoj stazi, od svih 100 milijardi...

Psihologija

U ovom scenariju će se zasigurno pronaći mnogi od vas. Običan je dan u tjednu, hodate ulicom i razmišljate o tome kako se dočepati...

Psihologija

Većini nas dogodila se ova lažna uzbuna s mobitelom, i kao što to Tom Stafford objašnjava, to je posljedica česte i neizbježne funkcije zdravog mozga. Osjećanje...

Svemir

Djelomična pomrčina Sunca, kada će Mjesec svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko jedne trećine Sunca, dogodit će...